Socialistische Partij

`Niet wachten tot Den Haag onder water staat'

10-05-2005 * Het Europees parlement stemt morgen bijna zeker in met een resolutie die de Commissie oproept haast te maken met het opvoeren van de Kyoto-inspanningen om opwarming van de aarde tegen te gaan. SP Europarlementariër Kartika Liotard: `Wij steunen die resolutie van harte, omdat we méér moeten doen om klimaatsverandering tegen te houden. Ik heb er daarnaast ook op aangedrongen om ons voor te bereiden om de stijging van de zeespiegel die er zeker aan zit te komen'.

De resolutie van de parlementaire milieucommissie - waar ook Loitard deel van uitmaakt - vraagt de Europese Commissie om concrete maatregelen waarmee Europa haar Kyoto-verplichtingen kan nakomen. Ook roept de resolutie op om beleid te maken voor ná het jaar 2020, want tot nog toe is daar weinig aandacht aan besteed.

Liotard: `Maar wat we ook doen, de onvermijdelijke opwarming met 2 graden leidt tot een stijging van de zeespiegel met een halve meter. Daar moeten we ons op voorbereiden. We kunnen niet wachten tot Den Haag onder water staat. Al zou je kunnen stellen dat dat zo z'n voordelen heeft, toch bereiken wij onze politieke doelen liever op een democratisch manier.'

Liotard riep de Commissie ook op niet te vallen voor de verleiding om met kernenergie een vlucht naar voren te maken: `Dat leidt tot nóg grotere problemen. Juist investeren in alternatieven is nu aan de orde. Ook het handhaven van de Europese milieumaatregelen, zoals die over de luchtkwaliteit, is van groot belang. `Nu deze luchtkwaliteit-richtlijn in Nederland concreet wordt, zie je het verzet ertegen toenemen. Wij willen niet dat die maatregelen worden afgezwakt, integendeel, andere lidstaten moeten de richtlijn minstens zo streng implementeren als Nederland', aldus Liotard.