Socialistische Partij

Automobilist gaat betalen voor falen overheid

11-05-2005 * Het advies van de commissie Nouwen over de kilometerheffing biedt verkeersminister Karla Peijs mogelijkheden om haar eigen falen te verbloemen. Volgens SP-Kamerlid Arda Gerkens is het te gek voor woorden dat de automobilist nu extra moet gaan betalen op 4 tot 6 knelpunten om deze op te lossen. Gerkens: "De overheid moet zorgen voor een goede infrastructuur en doorstroming. Minister Peijs geeft een brevet van onvermogen af als zij nu opeens de problemen voor rekening van de automobilist laat komen."

De afgelopen jaren is de auto enorm in populariteit gestegen. De regering deed geen pogingen de groei van het wagenpark te remmen. Integendeel: steeds meer mensen zijn door het overheidsbeleid de trein en bus uitgejaagd.

Gerkens: "De regering is sterk medeverantwoordelijk voor de verergerde chaos op de wegen. Het is niet eerlijk om een grote groep automobilisten die hier al jaren de dupe van zijn, nu voor deze problemen te laten bloeden. De een kan dit makkelijker betalen dan de ander. Juist de mensen voor wie extra lasten het zwaarste wegen, hebben zelden de keuze om eerder of later naar het werk te gaan. We krijgen dus echte yuppenwegen als we het advies van de commissie Nouwen opvolgen."

De SP heeft altijd gepleit voor een eerlijke verdeling van de autokosten. Dit kan door het verlagen van de vaste kosten en het verhogen van het gebruik van de auto door een kilometerheffing. Op de korte termijn kan het zelfs al eerlijker door de brandstofaccijns te verhogen.