Socialistische Partij

Europa, handen af van Blijdorp en Artis!

11-05-2005 * `Neelie Kroes moet zich schamen, en niet zo'n beetje ook', aldus SP Europarlementariër Kartika Liotard. Zij stelt vandaag schriftelijke vragen aan de Europese Commissie over de ongekende liberaliseringsdrift die zelfs de dierentuinen Blijdorp en Artis niet vrijwaard van beschuldigingen over concurrentievervalsing. Het wachten is op een inspectie van Kroes naar de financiering van speeltuinen en kinderboerderijen.

De lokale subsidiëring van beide dierentuinen in Kroes een doorn in het oog. Volgens haar hebben zij mogelijk de Europese regels over mededinging overtreden.

Liotard: `Indien blijkt dat overheidssteun voor bovengenoemde dierentuinen inderdaad tegen Europese mededingingregels is, wat voor gevolgen heeft dit dan voor vergelijkbare door overheidsgesteunde instellingen in de toeristische en educatieve sector? Ik denk hierbij bijvoorbeeld aan parken, buurtspeeltuinen en kinderboerderijen, die dikwijls door de overheid gesubsidieerd worden. Liggen ook voor dergelijke instellingen onderzoeken door de Commissaris voor mededinging in het verschiet?'

Ook wil Liotard weten wanneer de Commissie nu eindelijk eens komt met haar richtlijn voor `diensten van algemeen belang', zodat de burgers weten wat wél en wat níet onder de regeldrift van Brussel valt. Zij verwijst hierbij tevens naar de vele onduidelijkheden over de reikwijdte van de EU-dienstenrichtlijn.

Volgens de parlementariër gaat Kroes nu écht een stap te ver: `Ik vraag me af of zij zich niet schaamt. Dit begint onderhand echt te lijken op een politie-agent die lollies van kinderen afpakt...'.