Gemeente Voorschoten

Persberichten - Tentoonstelling Kastelen en Buitenplaatsen in Zuid-Holland
Uitgebracht op: woensdag 11 mei 2005

Wethouder Horlings opende op 10 mei de tentoonstelling Kastelen en Buitenplaatsen in Zuid-Holland in het gemeentehuis van de gemeente Voorschoten. De tentoonstelling is te zien tot 30 mei 2005. De expositie toont beelden van kastelen en buitenplaatsen en geeft weer hoe provincie en gemeenten dit cultureel erfgoed willen behouden en ontwikkelen. Voor het publiek zijn twee folders te verkrijgen: de folder Kastelen en buitenplaatsen, waarin alle locaties zijn aangegeven en de folder Cultuurhistorische impuls Duin, Horst en weide. De laatste gaat over het beschermde gebied tussen Voorschoten, Leidschendam-Voorburg en Wassenaar.

Juist in dit jaar, het Jaar van het Kasteel, krijgen buitenplaatsen, landgoederen en kastelen brede aandacht. Groeiend besef van culturele waarden heeft er in de afgelopen jaren toe geleid dat niet alleen monumenten, maar het gehele cultuurhistorisch erfgoed steeds meer aandacht heeft gekregen van locale en provinciale overheid. Het gaat daarbij niet alleen meer om het behoud van monumentale gebouwen, maar steeds vaker ook om het behoud van elementen uit het oude landschap, zoals uitzichten, flora en fauna en waterstructuren. Deze oude structuren in het landschap worden steeds vaker gebruikt als inspiratiebron voor de inrichting van de openbare ruimte.

In de Rijksnota Belvedère van enkele jaren geleden werden cultuurhistorie en ruimtelijke ordening met elkaar verbonden: behoud door ontwikkeling. Ofwel: hoe kun je nieuwe ontwikkelingen vormgeven, met behulp van de in het gebied aanwezige cultuurhistorische elementen.

Uitwijken naar Haagwijk
Eén van de cultuurhistorische elementen die het beeld van onze omgeving al eeuwenlang hebben gedomineerd zijn de buitenplaatsen en kastelen.

Voorschoten kende in de 16e eeuw veel kastelen en buitenplaatsen. Op oude kaarten zijn verschillende kastelen te zien, zoals Roucoop, Huys ter Lips of Wijngaarde, Huis Ter Horst, Huys Duivenvoorde en Rozenburgh. Later zijn deze grotendeels verdwenen. Soms rest er nog een gebouw of archeologische resten, soms slechts de naam op een straatnaambord.

In die tijd werden ook verschillende boerderijen verbouwd tot luxueuze buitenplaatsen, waar de welgestelden zich in de zomer terug konden trekken van de drukte en het stof in de stad. In Voorschoten is een voorbeeld daarvan Haagwijk: letterlijk een plaats om te wijken, uitwijken uit Den Haag. Andere buitens droegen namen als Rosenburgh, Ter Wadding, Berbice, Bijdorp en Vredehoef. Ook veel van deze buitens zijn afgebroken of verkleind. Slechts een paar hebben de eeuwen kunnen overleven.

Besef cultureel erfgoed
In de wetenschap dat het gebied tussen Voorschoten, Leidschendam-Voorburg en Wassenaar heel bijzonder is, hebben de drie gemeenten de handen ineengeslagen om zich samen in te spannen voor het openhouden van het hele gebied tussen de Leidse en de Haagse agglomeratie. Het is de bedoeling de glastuinbouw te vervangen door nieuwe buitenplaatsen en landgoederen. Dit is vastgelegd in het Pact van Duivenvoorde. De samenwerking binnen dit Pact wordt steeds intensiever.

Door gezamenlijk de cultuurhistorische waarde van het gebied te beschrijven, en onder de aandacht te brengen hopen de gemeenten dat iedereen gaat beseffen wat zo bijzonder is aan ons gebied. Gelukkig bestaat er over de kwaliteit, en de noodzaak van het behoud van het erfgoed waar de tentoonstelling hier over gaat, weinig discussie. Bijna iedereen is wel onder de indruk van kastelen, landgoederen en buitenplaatsen. Want wie heeft er niet eens gedwaald over een buitenplaats of een kasteel?


- einde bericht -