Ingezonden persbericht


ABVAKABO FNV bereikt CAO-akkoord met Fokus Wonen

ABVAKABO FNV heeft een principe-akkoord bereikt over de CAO van de landelijke zorginstelling Fokus Wonen. De CAO kent een looptijd van een jaar en bevat op hoofdlijnen de volgende wijzigingen:
- Een structurele loonsverhoging in 2005 van 1 % (0,8 % initi*le loonsverhoging en 0,2 % structurele verhoging van de eindejaarsuitkering),
- Verbeterering van de onregelmatigheidstoeslag op feest- en gedenkdagen (gaat van 50 naar 60 %),
- Een vloer in de vakantietoeslag, waardoor werknemers die minder dan ¤ 1.600 per maand verdienen een hogere toeslag ontvangen,
- In de CAO wordt een bepaling opgenomen die de werknemers moet vrijwaren van ongewenste beeld- en geluidsopnames (webcams) tijdens de uitoefening van het werk.
- De loondoorbetaling bij ziekte wordt gereduceerd naar 100 % over de eerste 6 maanden, 85 % over de volgende 6 maanden en 77,5 % in het tweede ziektejaar, waarbij de vakantietoeslag en eindejaarsuitkering voor de volle 100 % worden uitbetaald. Ook is sprake van 100 % doorbetaling over gewerkte uren tijdens (arbeidstherapeutische) re*ntegratie, bij beroepsziekten en arbeidsongevallen en indien de werkgever zijn re*ntegratieverplichtingen niet goed nakomt. Zo nodig wordt het salaris aangevuld tot minimumloonniveau om te voorkomen dat werknemers een aanvullende uitkering moeten gaan aanvragen. De overlijdensuitkering blijft onder alle omstandigheden gebaseerd op het volledige salaris.
- Werknemers die niet zijn te re*ntegreren ontvangen bij ontslag ¤ 5.000 voor scholing c.q. inkomensderving.
- In de CAO zijn afspraken gemaakt over de uitwerking van een levensloopregeling en een studie naar de gevolgen van de Zorverzekeringswet die naar verwachting per 1 januari 2006 van kracht wordt.

ABVAKABO FNV is tevreden met het behaalde resultaat en legt het met een positief advies voor aan de leden. De ledenraadpleging wordt op 1 juni gehouden.

Fokus Wonen biedt zorg en (ADL-)ondersteuning vanuit hulpposten aan gehandicapte cli*nten die verspreid over het land zelfstandig wonen in plm. 70 clusters van (12 ­ 18 aangepaste) Fokuswoningen. Bij Fokus Wonen werken bijna 2.000 werknemers.

Nadere informatie:

William Moorlag, bestuurder ABVAKABO FNV
06 ­ 51218417 (M), 050 3631808 (W), 0595 442686 (T)