Gemeente Assen


Raad stemt in met collegeplan Cultureel Kwartier

11 mei 2005

Met 23 stemmen voor en 7 tegen, werd dinsdagavond om een minuut voor twaalf het collegeplan over het Cultureel Kwartier door de gemeenteraad aangenomen. Zij het met enkele aanpassingen. Wethouder Verdegem zei zijn 'uiterste best' te willen doen om tot vijf bioscoopzalen te komen, waarvan er eentje ook te gebruiken is als kleine theaterzaal.

Daarnaast komt er een kleine zaal en een grote zaal met minimaal 850 stoelen. Een harde toezegging over dat laatste aantal kon Verdegem niet geven. Dat hangt volgens hem af van het ontwerp van de zaal. "Het zouden er dus ook 870 kunnen worden". D66 vroeg zich nog af of dat aantal niet kon worden opgeschroefd tot 1000. Het college zag echter niets in een concurrentieslag met Martiniplaza in Groningen en voorzag daarnaast dat bij hooguit tien voorstellingen per jaar alle stoelen zouden worden bezet. "De gemiddelde bezetting van de zaal is zestig procent. De stad groeit, dus die rek is ingebouwd".

De huidige grote zaal van De Kolk is nog niet verloren. Enkele Assenaren waren de afgelopen tijd druk met een lobby om die zaal te behouden. In het collegeplan wordt het gesloopt, maar Verdegem zei dinsdagavond met een voorstel te willen komen waarin sloop én behoud tegen elkaar worden afgezet.

Met de keuze voor het collegeplan vielen de plannen Kampinga en Klankbordgroep Assen af. Het nieuwe cultuurcomplex moet in 2008 klaar zijn. Eind dit jaar zou de eerste schop de grond in kunnen.