Protestantse Kerk in Nederland


Diaconaat: geïnspireerd kerkenwerk

(11-5-2005)
Diaconaat verschilt van andere vormen van hulpverlening, welzijnswerk of maatschappelijke zorg doordat het in het kerkenwerk is ingebed. Dat geldt zowel voor het diaconale werk in ons land als wereldwijd. In het diaconaat is er sprake van een duidelijke en zichtbare verbinding tussen inspiratie en handelen. Op deze basis wordt samengewerkt met andere organisaties die dezelfde doelen nastreven. Zo valt te lezen in Waar staat het diaconaat voor; een beknopte versie van de synodenota voor het diaconaat. In deze toegankelijke versie van de diaconaatsnota komen de doelen, de visie en de omgeving waarin het diaconaat functioneert aan bod.

Op basis van hun eigen maatschappelijke situatie en leefomgeving bepalen plaatselijke gemeenten zelf welk diaconaal werk voorrang krijgt. De dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland sluit daarbij aan en geeft ondersteuning. Kerkinactie is uitvoerder van dit diaconaat.

Naast deze algemene ondersteuning stelt de dienstenorganisatie prioriteiten en kiest op grond van de ervaringen en contacten met het plaatselijke diaconaat in het regionale en landelijke werk voor vijf beleidsterreinen:

1. armoede, economie en sociale zekerheid

2. zorg (in verband met ouderen, gehandicapten, verslaafden en andere kwetsbare groepen)

3. migratie en vluchtelingenproblematiek

4. geweld en vredesvragen

5. milieu en rentmeesterschap
Speciale aandacht is er voor de samenhang met het missionaire werk.

In het buitenlandwerk als geheel zal naast directe hulp/barmhartigheid een sterkere nadruk worden gelegd op gerechtigheid. Er is daarbij bijzondere aandacht voor de positie van vrouwen. Religie speelt op vele terreinen zoals recht, ontwikkeling, conflict, corruptie, hiv/aids en de persoonlijke groei van mensen. Binnen het Werelddiaconaat zal er, samen met partners, aandacht zijn voor deze rol.

De gepopulariseerde diaconaatsnota Waar staat het diaconaat voor is gratis te bestellen bij de afdeling Brochureverkoop van de Protestantse Kerk in Nederland, tel. (030) 880 17 24, e-mail brochureverkoop@pkn.nl