Gemeente Dongeradeel

WOZ-portaal


---

Slimste woning van Nederland naar Dokkum

In mei 2005 verhuist de slimste woning van Nederland naar Dokkum. De verplaatsbare demonstratiewoning wordt voorzien van vele moderne technische snufjes en laat diverse mogelijkheden zien voor comfortabel, levensloopbestendig en milieuvriendelijk wonen. Eneco Energie, Bouwend Nederland en Woningcorporatie Dongeradeel zijn de initiatiefnemers die ervoor hebben gezorgd dat het huis naar Dokkum wordt verplaatst. Zij worden gesteund door de provincie Fryslân, de gemeenten Dongeradeel, Kollumerland en Dantumadeel en de corporaties in Friesland. Van juni 2005 tot medio februari 2006 is de woning te bezichtigen op het terrein van Eneco Energie.
De woning is een staaltje van hoogwaardige techniek dat laat zien dat wonen, werken maar ook zorgen steeds meer geïntegreerde begrippen worden. De apparatuur binnen de woning is met elkaar verbonden en bepaalde functies kunnen automatisch in of uitgeschakeld worden. Daarnaast is het huis slim door de toepassing van duurzaam materiaal en de energiebesparende mogelijkheden. Bovendien is de woning flexibel en demontabel, waardoor hij makkelijk verplaatsbaar is en aanpasbaar aan de leefomstandigheden van de bewoners. Het toepassen van telemedicine is daar een voorbeeld van. Handelingen als het meten van de bloeddruk, controle van het hart of de bloedsuikerspiegel kunnen gewoon vanuit huis worden uitgevoerd.

Een bezoek aan de slimste woning is niet alleen interessant voor iedereen die zich beroepshalve bezighoudt met bouwen en wonen maar ook voor particulieren die graag hun eigen wooncomfort verbeteren.Voor professionele groepsbezoeken (ondernemers, woningcorporaties, zorginstellingen) worden speciale minisymposia georganiseerd. Daarnaast zijn er congressen, workshops en projecten in en rondom de woning.