SP Tilburg


Tilburg, 11 mei 2005

Gemeente verzaakt referendumplicht

Volgens de commissie die het referendum over de Europese grondwet organiseert zouden op alle stadhuizen van Nederland vanaf 9 mei voor burgers exemplaren van die grondwet af te halen moeten zijn. In Tilburg, zoals op wel meer plaatsen, blijkt daarvan echter geen sprake. De SP fractie stelt hierover vandaag schriftelijke vragen aan het college.

In eerste instantie leek er op het stadhuis één inkijkexemplaar voor handen te zijn... Dat boek telt bijna 500 pagina's, dat mag u ter plekke even komen lezen. Voor de openingstijden kunt u bellen met de gemeente. Als er meer belangstellende vóór u zijn kunt u gratis een nummertje trekken. Voor koffie en broodjes moet u zelf zorgen…

Echter, uiteindelijk bleek ook dát niet het geval. Geen gratis exemplaren voor de burgers en zélfs geen inkijkexemplaar. Daarmee doet Tilburg het nog slechter dan de meeste andere gemeenten.

Bestuurders vinden 'Europa best belangrijk' en doen alle moeite Nederlanders over te halen om op 1 juni in te stemmen met de Europese grondwet. Maar het voorstel eerst mogen lezen zodat je weet waar je eventueel 'ja' tegen zegt zit er blijkbaar niet in. Tilburg is geen uitzondering, op tal van gemeentehuizen heeft niemand ooit gehoord van de Europese grondwet, laat staan dat men voldoet aan de verplichting om exemplaren daarvan gratis voor de burger op voorraad te hebben.

De SP fractie vraagt vandaag aan het college of Tilburg alsnog snel aan haar verplichting zou willen voldoen. Maar de combinatie 'Tilburg' en 'referendum' lijkt niet zo goed samen te gaan.

www.tilburg.sp.nl