Lijst Pim Fortuyn


Uitkeringsfraude immigranten schreeuwt om aanpak

10/05/2005 - Via het programma NOVA werd gisteren bekend dat immigranten massaal frauderen met uitkeringen. De officiële documenten waarmee ze zich identificeren worden nauwelijks gecontroleerd op echtheid. De Lijst Pim Fortuyn vindt het onbegrijpelijk dat deze wantoestanden zich voor kunnen doen, zonder hard ingrijpen door de betrokken ministers. Kamerleden Van As en Varela vragen zich af hoeveel mensen ook uit andere EU-landen misbruik maken van onze sociale voorzieningen. Ze hebben daarom Kamervragen gesteld aan de ministers Bot, Donner en Remkes.

Een streng toelatings- en uitkeringsbeleid voor nieuwkomers is al jaren het pleidooi van de LPF. Kamerlid Varela: De Nederlandse verzorgingsstaat is al net een hangmat, waarvan ik graag zou zien dat het een vangnet wordt voor mensen die het echt nodig hebben. Maar nu blijkt zelfs de controle van huwelijks- en geboorteakten binnen het bestaande systeem al zo lek als een mandje.

Fractievoorzitter Van As: Hoe kun je waarde hechten aan de goede voornemens van dit kabinet om het oneigenlijke gebruik van onze sociale voorzieningen steeds minder aantrekkelijk te maken wanneer dergelijke wantoestanden aan het licht komen? Dit raakt direct onze zorg over de mogelijke komst van de Europese Grondwet. Gaat de Europese Grondwet ons straks beletten om problemen als deze naar eigen goeddunken op te lossen?

De LPF vindt het onverkoopbaar dat immigranten met deze lakse houding van de overheid de indruk kan worden gewekt dat ze met hun buitenlandse bibliotheekabonnement aan het gemeenteloket verschijnen en met huursubsidie, een uitkering of studiefinanciering naar buiten gaan.

Volgens het programma NOVA (uitzending maandag 9 mei jl.) wordt er door het ministerie van Buitenlandse Zaken en de Nederlandse gemeenten al maanden geruzied over wie er verantwoordelijk is voor de controle op certificaten van buitenlanders.

De Kamervragen (Van As/Varela)