FNV

Start informatiecampagne voor personeel supermarkten

Personeel van supermarkten in het hele land krijgt deze en volgende week de vakbond op bezoek. Met een informatiecampagne brengt FNV Bondgenoten hen op de hoogte van de stroef verlopende cao-onderhandelingen.
Verschillende teams van vakbondsbestuurders en kaderleden bezochten woensdag supermarkten in onder andere Nieuw Vennep en Hoofddorp. Ze informeren niet alleen het personeel over de onderhandelingen, maar ook bedrijfsleiders en klanten.

Door de voortdurende prijzenslag tussen de supermarktketens is er veel personeelsverloop. Ervaren mensen worden wegbezuinigd omdat ze 'te duur' zijn. "Het is belangrijk om ook alle nieuwe mensen op de hoogte te stellen van de situatie", zegt vakbondsonderhandelaar Jos Brocken.

De 200 duizend werknemers hebben al meer dan een jaar geen cao. De werkgevers frustreren de onderhandelingen. Zij bieden geen enkele loonsverhoging tot 1 januari 2006 (dan is het 1 procent) en wijzen andere verbeteringsvoorstellen van de vakbond categorisch af.

Ook als het gaat om de ombouw van de pensioenregeling - nodig om binnen de nieuwe fiscale kaders toch eerder met werken te kunnen stoppen - werken de werkgevers niet mee, hoewel een oplossing volgens binnen bereik is. "Met deze asociale opstelling van de werkgevers kunnen we niet anders dan krachtig te gaan mobiliseren voor acties."

De meeste mensen reageren instemmend op de informatiecampagne, zegt Brocken. "De werknemers vinden ook dat een nieuwe cao te lang op zich laat wachten. Ze hebben al heel lang geen loonsverhoging meer gehad."

FNV Bondgenoten eist onder meer een loonsverhoging van 1,25 procent per 1 januari 2005, ombouw van de pensioenregeling, aanvulling van het loon in het tweede ziektewetjaar en betere naleving van de cao.

Brocken heeft weinig vertrouwen in een goede afloop van de onderhandelingen. Op donderdag 19 mei vindt een laatste poging plaats. "Als het standpunt van de werkgevers voor die tijd niet verandert, voorzie ik een langdurig actietraject", zegt Brocken. De informatiecampagne gaat verder op 12, 13, 17 en 18 mei.

Hieronder is het pamflet over de stand van zaken op te halen.

Attachments:
pamflet Supermarkten.DOC