Gemeente Waterland


Behalve het Dorpshuis in Broek in Waterland en Katwoude zal ook het dorpshuis in Uitdam binnenkort op eigen kracht verder gaan. Het bestuur van stichting Dorpshuis Onder de Pannen heeft in overleg met de gemeente Waterland een intentieverklaring opgesteld om het dorpshuis zelfstandig te laten worden en op deze wijze voor het dorp te behouden.

foto; gemeentehuis Raad wil zelfstandigheid dorpshuizen In 2003 heeft de gemeenteraad naar aanleiding van het bezuinigingsproces aangegeven dat hij graag de mogelijkheden wil laten onderzoeken om de dorpshuizen van Broek in Waterland, Katwoude, Marken en Uitdam te verzelfstandigen. Het college van burgemeester en wethouders en de besturen van de dorpshuizen zijn hier in goed overleg mee aan de slag gegaan. Bij de eerste twee genoemde dorpshuizen is in november 2004 al duidelijk geworden op welke wijze de verzelfstandiging zou kunnen plaatsvinden. Het dorpshuis in Broek in Waterland zal worden verhuurd, waarbij de stichting al het onderhoud aan het gebouw en de binnentuin gaat doen. Het dorpshuis in Katwoude zal worden verkocht en de stichting zal binnen twee jaar na de overdracht het achterstallig onderhoud aan het gebouw uitvoeren. Bij het dorpshuis van Marken ligt de materie aanzienlijk complexer waardoor de gesprekken nog niet zijn afgerond. Inmiddels is er wel meer duidelijkheid over de verzelfstandiging van het dorpshuis in Uitdam.

Verhuizen
Het college gaat de gemeenteraad voorstellen om het dorpshuis te verhuizen naar de locatie waar nu nog de voormalige brandweergarage staat. Dit perceel grond en het aangrenzende terrein dat nu nog eigendom is van de Hervormde Kerk biedt voldoende ruimte om het dorpshuis onder te brengen. Daarbij zal het huidige gebouwtje van de brandweergarage worden verbouwd. Het is de bedoeling dat de bouwvergunning die hiervoor nodig is zo snel mogelijk wordt aangevraagd. Binnen 18 maanden nadat de bouwvergunning onherroepelijk is geworden zal het nieuwe dorpshuis in gebruik kunnen worden genomen. Op de plaats van het huidige dorpshuis zullen woningen gebouwd worden. Het college stelt voor de woningbouwcorporaties uit de gemeente te vragen hiervoor een plan te ontwikkelen. Het is daarbij de bedoeling dat er minimaal tien sociale huurwoningen voor starters gebouwd gaan worden.

Behandeling
Het voorstel van het college over de verzelfstandiging van het dorpshuis in Uitdam wordt op 2 juni 2005 door de gemeenteraad behandeld.