Gemeente Breda

Kadernota 2006: Bouwen aan een gezond perspectief

Kadernota2006_gr.jpg

De Kadernota 2006 gaat over het laatste jaar van de huidige bestuursperiode. Voorjaar 2006 zijn er gemeenteraadsverkiezingen, waarna een nieuw programakkoord voor de periode 2007-2010 wordt vastgesteld.

Nu deze bestuursperiode ten einde loopt, is het grootste deel van de prioriteiten van het programakkoord gerealiseerd of in gang gezet. Mede vanwege het structurele karakter zijn niet alle van de in het programakkoord gesignaleerde knelpunten opgelost. Zo had de extra impuls aan de zorg voor de buitenruimte en de onderwijshuisvesting zeker effect, maar dat wil niet zeggen dat er op die terreinen geen knelpunten of wensen meer zijn. Hetzelfde geldt voor de uitvoering van het Verkeersplan en de intensivering van het cultuurbeleid. Ook op die terreinen zijn grote slagen gemaakt, maar de feitelijke ontwikkelingen in de stad blijven extra aandacht vragen.

Tot op heden slaagde Breda er in om steeds een sluitende begroting te presenteren, echter niet zonder het nemen van beheersmaatregelen. Anticiperend op komende slechtere jaren maakte Breda vanaf 2004 in financiële zin een pas op de plaats. In letterlijke zin bleef Breda niet stil staan. De maatschappelijke ontwikkelingen gingen door en de maatschappelijke problemen namen niet af.

In 2006 is Breda evenals in 2005 terughoudend met nieuw beleid. De Kadernota 2006 bouwt voort op de voorgaande kadernota's en begrotingen. In deze Kadernota staan voorstellen ter verbetering van de financiële reservepositie, in totaal 3,2 miljoen. De belangrijkste prioriteiten voor 2006 zijn:


* Voor de herstructurering van Breda Noordoost wordt in 2006 een bedrag van
636.000 toegevoegd aan het spaarfonds.

* Voor geschikte woningen voor ouderen in Prinsenbeek wordt een bedrag van
450.000 gereserveerd. De vergrijzing neemt hier meer toe dan elders in Breda.

* Voor de uitvoering van het reconstructieplan De Baronie en de gebiedsplannen Brabantse Delta en Wijde Biesbosch wordt in aanvulling op de reguliere middelen in 2006 een extra bedrag van 100.000 ingezet.

* Vooruitlopend op de uitkomsten van het haalbaarheidsonderzoek voor de realisatie van een evenementencomplex wordt 300.000 vrijgemaakt voor voorbereidingen.

* De openbare ruimte van Bedrijventerrein De Krogten is bijna geheel opnieuw ingericht. De Trekpot en het Hazepad zijn de laatste straten die moeten worden aangepakt. Na overleg met Bedrijvenvereniging de Krogten en de bedrijven in het Hazepad en omgeving is het voorstel om het Hazepad te verleggen en te laten aansluiten op het kruispunt Konijnenberg/Regenbeemd.
* Voor veiligheidsmaatregelen op de Graaf Hendrik III laan wordt 75.000 uitgetrokken.

De gemeenteraad behandelt de Kadernota 2006 op 31 mei en 2 juni 2005.

Breda, 11 mei 2005