Ingezonden persbericht


-Persbericht-

CDA: "Getild voor 75 euro per bezoek!"

CDA-woordvoerder Sociale Zaken, Karen Duys, stelt het College schriftelijke vragen over het wegvallen van de zogenaamde tilfunctie uit het WVg voorzieningenpakket. Aanleiding hiervoor zijn zorgwekkende berichten die CDA-fractie de laatste tijd bereiken.

Zo ook van een meneer uit IJsselmonde:
Zijn vrouw is zwaar lichamelijk gehandicapt en zit in een rolstoel. Om bij haar dochter op bezoek te gaan is zij aangewezen op de diensten van vervoer op maat. Haar dochter woont in een bovenwoning. Mevrouw wordt bij een bezoek door de chauffeur voor de deur afgezet. Om naar binnen te komen moet zij sinds het wegvallen van de tilfunctie, zelf iemand inhuren om haar daarbij te helpen. Mevrouw is daarvoor aangewezen op een particuliere organisatie, omdat alleen zij deze diensten aanbieden. Een bezoekje aan haar dochter kost mevrouw ^75,- euro, voor het naar binnen en weer naar buiten tillen. Dit echtpaar moet rondkomen van een mager pensioen. Een bezoek aan haar dochter is een kostbare zaak en maakt het sociaal isolement groter omdat mevrouw daardoor aan andere activiteiten minder vaak kan deelnemen. Mevrouw voelt zich letterlijk getild door deze regeling en merkte op dat haar sociaal isolement hierdoor vergroot is.

Karen Duys: "De negatieve gevolgen van het opheffen van de tilfunctie worden nu steeds meer zichtbaar. Mensen met een lichamelijke beperking worden door het wegvallen van de tilfunctie met een beduidend hoge kostenpost geconfronteerd als zij bezoeken willen afleggen in etagewoningen. Hierdoor kiezen mensen er vaker voor thuis te blijven wat de eenzaamheid en het sociaal isolement kan versterken."

Karen Duys is hier zeer verontrust over en stelde het College daarom de volgende vragen:


1. Bent u het met mij eens dat het niet de bedoeling kan zijn dat mensen met een lichamelijke beperking die vaak al minder te besteden hebben, ^75,- per keer moeten betalen om een bezoek in een etagewoning te kunnen afleggen..


2. Bent u het met mij eens dat het opheffen van de tilfunctie uit het WVG voorzieningenpakket geen drempel mag zijn om mee te doen aan de samenleving en het afleggen van sociale bezoeken?


3. Kunt u de omvang van deze problematiek in kaart brengen?


4. Kunt u op korte termijn een alternatief bieden voor deze mensen?

-------------
Noot voor de redactie/