Socialistische Partij

Pechtold verspeelt draagvlak voor toelatingsregeling Antillianen

11-05-2005 * Minister Pechtold van Koninkrijksrelaties heeft overeenstemming bereikt met minister Verdonk van Integratie over een verscherpte toelatingsregeling voor Antilliaanse jongeren. Die moeten na drie maanden in Nederland uitzicht hebben op een baan of een opleiding, anders moeten ze terug. De regeling voorziet ook in het terugsturen van criminele Antilliaanse jongeren. Pechtold vond het niet nodig om de premier van de Nederlandse Antillen op de hoogte te brengen van zijn deal met Verdonk. De Antilliaanse premier heeft het plan inmiddels als discriminerend afgewezen. En daarmee lijken we terug te zijn bij af.

Het is een feit dat jonge, kansarme Antillianen in gemeenten als Rotterdam en Den Helder voor overlast en onveiligheid zorgen. Een verscherpte toelatingsregeling voor Antilliaanse jongeren zou een goed middel kunnen zijn om die problemen aan te pakken, maar daarvoor is de medewerking van de Antillen noodzakelijk. Anders wordt het plan door de eerste de beste rechter onderuit gehaald.

Harry van Bommel SP Kamerlid Harry van Bommel: "Wat mij betreft is elke toelatingsregeling voor Antillianen, dus ook deze, bespreekbaar. Dat er problemen zijn met Antilliaanse jongeren in Nederland, is duidelijk. Maar: Antillianen hebben een Nederlands paspoort en daarmee het recht om net zo als alle andere Nederlanders behandeld te worden. Voor elke maatregel die de toegang voor Antillianen tot Nederland beperkt, hebben we daarom de instemming van de Antillianen zélf nodig. Dat kun je leuk vinden of niet, maar het is de realiteit."

"Pechtold moet alles op alles zetten om op de Antillen draagvlak te creeëren voor deze regeling. In plaats daarvan schoffeert hij premier van de Antillen door hem niet persoonlijk op de hoogte te stellen van de Nederlandse plannen. Dat gaat echt niet helpen om de Antillianen te overtuigen dat het nodig is om iets te doen aan de stroom van probleemjongeren die van Curaçao naar Nederland komen."