Gemeente Stadskanaal

Stadskanaal, 11 mei 2005 Nummer: 29

Voorjaarsnota 2005: bezuinigingen, maar ook nieuw beleid

De voorjaarsnota van de gemeente Stadskanaal staat voor een belangrijk deel in het teken van bezuinigingen. Hierdoor kan de gemeente in 2009 weer uit de rode cijfers komen en ook alvast wat ruimte creëren voor de meest noodzakelijke nieuwe beleidswensen. De raad behandelt de nota op 30 mei 2005 en besluit dan of het kan instemmen met de voorstellen van het college.

De cijfers
De gemeente heeft te maken met behoorlijke tekorten. Onverwachts is dat niet. Al enige jaren lieten de financiële prognoses zien dat dit beeld er zat aan te komen. Als de gemeente niet zou bezuinigen zou het de komende jaren met tekorten van rond de E 1,5 miljoen te maken krijgen. Het college stelt de raad voor met bezuinigingen dit beeld 'om te buigen' (ombuigingen). Er is een ombuigingsplan opgesteld van ruim E 1,7 miljoen. Eerder nog werd uitgegaan van een ombuigingsplan van ongeveer E 1 miljoen. Doordat het rijk landelijk een korting van 6,5% heeft opgelegd op de rijksbijdrage voor de Wet Werk en Bijstand (WWB) moest dit plan aangepast worden. Met de nu voorgestelde bezuinigingen komt er ook wat ruimte voor een paar nieuwe beleidswensen. Als de voorstellen, van zowel bezuinigingen als nieuw beleid, door de raad worden overgenomen is de gemeente in 2009 weer uit de rode cijfers. Het heeft dan een bescheiden overschot van E 50.000,00. Ten aanzien van de algemene uitkering uit het gemeentefonds is er een grote mate van onzekerheid. Al een paar jaar achtereen zijn gemeenten door het rijk fors gekort. Als dit nu weer gebeurd zal het college sommige voorstellen moeten aanpassen.

De ombuigingen
In februari van dit jaar heeft het college al de Nota Ombuigingen 2005 opgesteld. De raadsfracties hebben hun mening in de commissie van overleg al kunnen geven over deze voorstellen. In het algemeen kan het college rekenen op steun voor de plannen. De grootste besparing moet gerealiseerd worden door het verminderen van het aantal uitkeringen van de sociale dienst. In 2009 zouden niet meer dan 750 inwoners van de gemeente afhankelijk moeten zijn van een bijstandsuitkering. Nu ligt dat aantal nog boven de 850. Dit vraagt een extra inspanning ten opzichte van de in februari jl voorgestelde ombuiging. Dit is het gevolg van de genoemde korting op de rijksbijdrage voor de WWB. Een ander belangrijk speerpunt in de bezuinigingen is de inkoop van goederen en diensten. Hier kan op bespaard worden.

In het kader van de ombuigingen heeft het college ook gekeken naar de parkeerproblemen die zich regelmatig in een deel van het centrum voordoen. Het college is niet van plan om door middel van een vorm van betaald parkeren hier tegen op te treden. Er wordt onderzocht of met het instellen van parkeerduurbeperking (blauwe zone) wat gedaan kan worden aan de parkeerproblemen op delen van de Hoofdstraat, Oude Markt en Beneluxlaan.

Nieuwe beleidswensen
Door de ombuigingen komt er toch wat ruimte om in ieder geval een aantal nieuwe en niet meer uit te stellen beleidswensen te kunnen realiseren. Onder andere de noodzakelijke investeringen in de onderwijsgebouwen en de door de rijksoverheid verplicht gestelde onderzoeken door de rekenkamercommissie.

///

Voor meer informatie kunt u terecht bij: Saskia Schaap van het team communicatie, telefoon: 0599-631 627.

Gemeente evalueert inburgering nieuwkomers

Voor een groot deel van de nieuwkomers in de gemeente Stadskanaal is het huidige inburgeringsprogramma van 600 uur, zoals de huidige Wet Inburgering Nieuwkomers voorstaat, te kort om zich zelfstandig te kunnen redden, Dit geldt in het bijzonder voor niet- of laagopgeleiden. Voor hen is het van essentieel belang dat zij vervolgopleidingen kunnen volgen en/of werkervaring op kunnen doen om in te burgeren. Dit is één van de uitkomsten van de evaluatie van het inburgeringsbeleid in de gemeente Stadskanaal. Andere conclusies zijn dat de rijksbijdrage voor inburgering onvoldoende is en dat organisaties die zich bezig houden met inburgering goed moeten samenwerken. Tot slot blijkt ook dat integratie een inspanning vergt van zowel de inburgeraar als de lokale samenleving. De conclusies uit de evaluatie worden meegenomen in de voorbereidingen voor de invoering van het nieuwe inburgeringsstelsel. De raad zal in de vergadering van september een besluit nemen over de visie op inburgering en integratie. Deze visie zal vervolgens uitgewerkt worden in een beleidsnota over het nieuwe inburgeringsstelsel.

////

Voor meer informatie kunt u terecht bij: Saskia Schaap van het team communicatie, telefoon 0599-631 627.

AGENDA

16 mei 13.00 uur Burgemeester Stavast opent de Pinksterraces op het sportpark Stadskanaal-Noord

17 mei 15.00 uur het college feliciteert de 12 - jarige Roel Boonstra met zijn titel Nationaal Kampioen dammen voor pupillen. Roel speelt simultaan een partij tegen het college in de raadzaal van het gemeentehuis

17 mei 19.30 uur Commissie van Overleg

B. en W.-besluitenlijst d.d. 3 mei 2005.


01 . Publieksbureau,
Onderwerp: Het gedeeltelijk vernieuwen en vergroten van een woning en gedeeltelijk vernieuwen en vergroten van een bijgebouw, plaatselijk bekend als Tellingerweg 4 in Onstwedde voor de heer M. Veldhuis. Besluit:

1. Medewerking verlenen door middel van het opstarten van een procedure artikel 19a van de Wet op de Ruimtelijke Ordening (WRO) om zodoende vrijstelling te kunnen verlenen ex artikel 19, derde lid WRO voor bouwwerken volgens artikel 20, lid 1a sub 2.a. van het Besluit op de Ruimtelijke Ordening (BRO);
2. de vrijstelling en de bouwvergunning verlenen als er geen zienswijzen zijn ingediend.


02. Beleid,
Onderwerp: Evaluatie Inburgeringsbeleid.
Besluit:
Ter kennisname voorleggen aan de raad, de evaluatie van het inburgeringsbeleid.


03. Beleid,
Onderwerp: Conceptbegroting 2006 van de Algemene Muziekschool Zuid-Groningen (AMZG). Besluit:
De raad voor te stellen in te stemmen met de conceptbegroting 2006 en een bijdrage van E 439.151,-- de Algemene Muziekschool Zuid-Groningen te verlenen.


-----------------------

Raadhuisplein 1 Postbus 140 tel (0599) 631 631 gemeente@stadskanaal.nl bank 28.50.06.428 9501 SZ Stadskanaal 9500 AC Stadskanaal fax (0599) 62????????????????????????ù?ù?ù?õ?ñ?0 744 www.stadskanaal.nl t.n.v. gemeente Stadskanaal


---- --