Fontys


Nieuw: Hogeschool Gezondheidszorg en Management Avans-Fontys

Avans Hogeschool en Fontys Hogescholen gaan op het gebied van de gezondheidszorgopleidingen nauwer samenwerken. Per 1 september 2005 zullen de hogescholen gezamenlijk de masteropleiding Advanced Nursing Practice en de opleiding Management in de Zorg aanbieden. De masteropleiding Advanced Nursing Practice en de voltijdopleiding Management in de Zorg worden aangeboden in Tilburg. Daarnaast is de deeltijdopleiding Management in de Zorg te volgen in Breda en Eindhoven. De opleidingen worden ondergebracht in de nieuwe Hogeschool Gezondheidszorg en Management Avans-Fontys.
woensdag 11 mei 2005 door Femke Huvenaars
In het kader van de Brabant Medical School is er sprake van een groeiende samenwerking tussen de ziekenhuizen in Brabant, de beide Brabantse universiteiten en de hogescholen Avans en Fontys. Samenwerking op het gebied van de gezondheidszorgopleidingen maakt dat Avans en Fontys in heel Noord-Brabant een krachtige positie kunnen innemen en sterke opleidingen kunnen verzorgen voor het beroepenveld: de ziekenhuizen, instellingen voor geestelijke gezondheidszorg, huisartsenpraktijken, etc. Andere voordelen van deze samenwerking zijn een groter bereik van potentiële studenten, een sterke positie bij het aanvragen van nieuwe gezondheidszorgopleidingen en de mogelijkheid om specialismen bij docenten en specifieke expertise beter in te zetten en te benutten.

Voor de masteropleiding Advanced Nursing Practice heeft Fontys een licentie. Bij het aanvragen van de licentie voor deze bekostigde masteropleiding is afgesproken dat de uitvoering samen met Avans zal plaatsvinden. Het ligt in de bedoeling dat de opleiding per 1 september a.s. door Fontys en Avans gezamenlijk in Tilburg zal worden uitgevoerd. Fontys als licentiehouder heeft daarbij de coördinatie en de formele eindverantwoordelijkheid.

Voor de opleiding Management in de Zorg had Avans al een licentie voor Breda, waar de opleiding in deeltijd wordt verzorgd. Avans heeft, met medeweten en instemming van Fontys, nu ook de licentie aangevraagd en gekregen voor een voltijdse opleiding in Tilburg en een deeltijdopleiding in Eindhoven. De opleiding bedient de regio's Zeeland, Noord-Brabant, Limburg en delen van Utrecht en Gelderland. Omdat Avans van deze opleiding de licentiehouder is ligt de coördinatie en de formele eindverantwoordelijkheid voor deze opleiding bij Avans.

Het ligt in de bedoeling de Hogeschool Gezondheidszorg en Management Avans-Fontys per 1 september 2006 samen met de Juridische Hogeschool Avans-Fontys - een ander samenwerkingsverband van Avans en Fontys - gezamenlijk te huisvesten. Het huidige Fontysgebouw aan de Prof. Cobbenhagenlaan 205 in Tilburg, ontworpen door architect Maaskant, zal daartoe in het komende jaar ingrijpend worden gerenoveerd. Voor het studiejaar 2005/2006 betekent dit, dat de masteropleiding Advanced Nursing Practice tijdelijk verzorgd zal worden op de Fontyscampus Stappegoor en het eerste jaar van de nieuwe voltijdse opleiding Management in de Zorg tijdelijk op de Avans-locatie aan de Prof. Cobbenhagenlaan 13, beiden in Tilburg.