Siemens

Persbericht

IND 0505.671 nl

Den Haag, dinsdag 10 mei 2005

Nieuw, robuust, modulair en compact remote Simatic I/O-station van Siemens uitgevoerd in hoge beschermingsklasse IP 65/66/67

Siemens heeft de familie van remote Simatic I/O-stations voor plcs en pcs uitgebreid met de ET 200pro. Dit compacte en modulair uitgevoerde I/O-station voor aansluiting op de veldbussystemen Profibus-DP en Profinet is ontwikkeld voor montage in de machine of installatie en voor veldapplicaties. De I/O-stations zijn bijzonder robuust waarbij de mechanische uitvoering bestand is tegen trillingen tot 5 g en schokken of stoten tot 25 g. Dankzij de beschermings-klasse IP 65/66/67 hoeft men een ET 200pro I/O-station niet in een schakelkast in te bouwen.

Een ET 200pro I/O-station bestaat uit een interfacemodule voor aansluiting op de veldbus en maximaal 16 uitbreidingsmodules. Hiervan zijn als eerste leverbaar de vierkanalige analoge en digitale I/O-modules en de achtkanalige digitale I/O-modules. De vrijgave van de overige modules zal in snel tempo volgen. Hierbij zijn high feature en failsafe I/O-modules, uitvoeringen met een motorstarter en met een frequentieregelaar. Verder komen er modules met pneumatische ventielen en modules voor de Moby systemen voor tracking and tracing. Daarnaast is er dan ook een interfacemodule leverbaar voor aansluiting op Profinet.

De uitbreidingsmodules zijn vrij met elkaar te combineren. De modules worden geplaatst op eveneens modulaire insteekelementen in diverse uitvoeringen. Hierbij vervangen interne doorverbindingen alle inwendige bedrading. Door het bijplaatsen van een insteekelement verlengt men tegelijkertijd de geïntegreerde achterwandbus voor de signalen en de spanningsvoorziening. De insteekelementen maken een eenvoudige en snelle montage van de uitbreidingsmodules mogelijk. Door het vastdraaien van enkele borgschroeven stelt men de afdichting en de hoge mate van trillings- en schokbestendigheid van de uitbreidingsmodules zeker.

Voor het aansluiten van de buskabel heeft men de keuze uit drie aansluittechnieken. Men kan de verbindingskabel via een wartel aansluiten tot een stroombelasting van 16 A voor de aangesloten elektronica, sensoren en actuatoren. Daarnaast is ET 200pro ook geschikt voor de combinatie van de M12- en 7/8 inch-stekeraansluiting. Verder kan men de Ecofast aansluittechniek met kant en klare kabels toepassen. Deze gestandaardiseerde aansluitmethode voor Energy and Communication Field Installation System wordt steeds meer door de autofabrikanten voorgeschreven voor hun machines en installaties vanwege de besparing aan bekabeling.

ET 200pro heeft een stapsgewijs opgebouwd diagnoseconcept. In de standaarduitvoering kan men bij een groep van een aantal kanalen een eventuele kortsluiting van een sensoraansluiting of van een digitale uitgang vaststellen. Bij de high feature-uitvoering van de I/O-modules is het mogelijk om per afzonderlijk kanaal diagnose te stellen van een draadbreuk en bij kortsluiting van de aangesloten sensoren en actuatoren. De analoge I/O-modules worden altijd in high feature-uitvoering geleverd met een dienovereenkomstig hoogwaardige diagnosemogelijkheid voor externe storingen.

De uitbreidingsmodules zijn geschikt voor hot swapping ofwel uitwisselen tijdens operationeel bedrijf. Ook andere systeemeigenschappen van het I/O-systeem ET 200S voor inbouw in een schakelkast vindt men terug bij ET 200pro. Dit vereenvoudigt de omgang en het projecteren van het nieuwe systeem.

Nadere inlichtingen voor de lezer:
Divisie Industry, Gert-Jan Regtuit
Tel: (070) 333 3017, e-mail: gertjan.regtuit@siemens.com

Nadere inlichtingen voor de redactie:
Afdeling Persvoorlichting, Bernard H. Bos
Tel: (070) 333 2325, e-mail: bernard.bos@siemens.com Internet: www.siemens.nl/persinfo