Gemeente Assen


Gemeente zoekt monumentale bomen

Assen, 11 mei 2005

Het college heeft criteria vastgesteld om een lijst met monumentale bomen op te stellen. Dit om bomen te beschermen tegen kap en andere schadelijke invloeden. Door het opstellen van een monumentale bomenlijst en de daarbij horende bescherming wil de gemeente het cultuurhistorisch erfgoed, het groene karakter en het bijzondere groenbeeld van Assen behouden. De inventarisatie vindt deze zomer plaats.

Het vaststellen van de monumentale bomenlijst heeft tot gevolg dat de gemeente vaker kapvergunningen voor zichzelf en anderen gaat weigeren. Andere bomen zijn daarmee niet 'vogelvrij' verklaard. De bestaande kapvergunning volgens de APV (Algemene Plaatselijke Verordening) blijft gewoon van toepassing voor bomen met een stamdoorsnede van 20 cm of meer.

Particulieren kunnen zich melden bij de gemeente Assen wanneer zij denken dat een bepaalde boom in de monumentale bomenlijst moet worden opgenomen. De gemeente gaat op haar beurt ook inwoners/bedrijven benaderen wanneer zij denkt dat een bepaalde boom in aanmerking komt. Als de gemeente particulieren benadert, krijgen eigenaren van de betreffende boom een brochure met informatie over monumentale bomen. Na inventarisatie en beoordeling van de bomen wordt, na de zomer, de lijst opgesteld en definitief vastgesteld. Eigenaren van monumentale bomen krijgen hiervan bericht.

De monumentale bomen worden onderverdeeld in drie groepen: monumentale bomen, waardevolle bomen en toekomstbomen. De criteria voor de monumentale bomen staan op www.assen.nl onder natuur en milieu.