Plan weren Antilliaanse jongeren onbegrijpelijk en onhandig GroenLinks

11 mei 2005

Kamerlid Marijke Vos heeft opheldering aan minister Pechtold (Antilliaanse Zaken) gevraagd over het plan om Antilliaanse jongeren uit Nederland te weren. Kamerlid Vos vindt het onbegrijpelijk en politiek zeer onhandig dat de plannen niet eerst met premier Ys van de Antillen besproken zijn.

GroenLinks is fel tegen de plannen die van de Antilliaanse inwoners tweederangs Nederlanders maken. Fractievoorzitter Halsema: ,,Het is te vergelijken met een besluit waarbij jongeren niet meer van Texel afmogen, omdat ze crimineel zijn. Dan zou het land te klein zijn.''

Vragen van het lid Vos (GroenLinks) aan de minister voor Koninkrijksrelaties.


1) Heeft u het artikel Toelating Antillianen aan banden gelezen?


2) Klopt het dat er ten tijde van uw bezoek aan de Antillen al overeenstemming tussen u en de minister voor Integratie bestond over een toelatingsregeling voor Antilliaanse jongeren?


3) Klopt het dat u over dit plan tijdens uw gesprek met premier Ys niets over heeft gezegd?


4) Is het niet logisch dat wanneer u overeenstemming heeft over maatregelen die van Nederlandse kant genomen worden met betrekking tot Antilliaanse zaken, u de Antilliaanse premier hiervan op de hoogte stelt, zeker wanneer het een gevoelige kwestie betreft? Wat is de reden dat u dat niet heeft gedaan?


5) Heeft u kennis genomen van de uitspraak van premier Ys op radio 1 (11.05.05) dat hij een verscherpte toelatingsregeling zal afwijzen en dat dit in principe neerkomt op discriminatie? Wat is uw reactie op de uitspraak van premier Ys?

Volkskrant 11 mei 2005