Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Website helpt ziektekosten terug te krijgen via Belastingdienst

Nieuwsbericht, 11-5-2005

Veel ouderen, chronisch zieken en gehandicapten weten niet dat ze recht hebben op teruggave van ziektekosten via de Belastingdienst. De nieuwe website www.aangifteloont.nl helpt mensen op weg met het invullen van de Belastingformulieren.

Mensen zien er vaak tegenop om een belastingformulier in te vullen. www.aangifteloont.nl verwijst door naar een instantie die (bijna) voor niets helpt met het invullen van het aangiftebiljet (T-biljet). De site bevat adressen van organisaties, zoals vakbonden, ouderenorganisaties en gehandicaptenorganisaties.

Wie kan geld terugvragen via de belastingaangifte? Iedereen die ziektekosten heeft gemaakt die niet op een andere manier (bijvoorbeeld door het ziekenfonds of aanvullende verzekering) vergoed worden, kan via de belastingaangifte geld terugvragen. Ook mensen die normaal gesproken geen aangifte hoeven te doen kunnen van de regeling gebruik maken. Dit is geregeld in de regeling Tegemoetkoming buitengewone uitgaven.

Voor welke ziektekosten kunt u geld terugvragen? Het gaat om de kosten die u maakt vanwege ziekte, handicap of ouderdom. Hierbij kunt u denken aan zaken als: ziekenfondspremies, de eigen bijdrage voor de thuiszorg en de eigen bijdrage voor verpleeghuis, gezinsvervangend tehuis of woonvorm voor gehandicapten, hulpmiddelen en medicijnen.

www.aangifteloont.nl is een initiatief van het ministerie van VWS.