Gemeente Gouda


beleid voor welzijn volgens regierol ingevuld (11/05/05)

De dienst Ontwikkeling van de sector Educatie, Recreatie en Zorg (ERZ) gaat zich meer als regisseur opstellen richting de gesubsidieerde instellingen en meer op afstand sturen. Daarnaast zal zij taken overdragen aan externe partijen. Dit moet leiden tot een efficiëntere werkwijze en besparing op de apparaatskosten van de dienst.

De dienst zal vanaf 2007 met instellingen over een vier-jaars-termijn output-afspraken maken (ipv de huidige jaarlijkse afspraken), de monitoring van deze afspraken zal op basis van een actief relatiebeheer worden ingericht, daarnaast zal voor producten waarvoor sprake is van een markt meer gewerkt worden met aanbesteding. Bepaalde taken van de dienst worden overgeheveld naar externe organisaties zoals taken voor cultuur en evenementen (bv de coördinatie van het Actieprogramma Cultuurbereik) en coördinatietaken voor de Brede School; deze worden overgedragen naar de op te richten Federatie Brede School. Kerntaken, zoals de advisering van het bestuur over beleidszaken, het ontwikkelen van beleid en het relatiebeheer met organisaties in het beleidsveld blijven in huis.

De formatie van de dienst Ontwikkeling ERZ kan door deze veranderingen worden teruggebracht van 25 naar 19 ftes. Dit levert een jaarlijkse besparing op van 226.000 euro.

Andere ontwikkeling beleid welzijn

Het welzijnsbeleid zal meer integraal en vraaggericht worden ontwikkeld, door verschillende beleidsterreinen of afdelingen vroeger bij de ontwikkeling van welzijnsbeleid te betrekken. ERZ wil beleid ontwikkelen dat zich vooral laat leiden door de maatschappelijke omgeving.

OptimaForma

Dit heeft het college van burgemeester en wethouders op 10 mei besloten. De ondernemingsraad moet nog over het plan adviseren. Het plan om het beleid voor welzijn anders vorm te geven past binnen OptimaForma, waarmee de gemeente zich wil toeleggen op de rol van regisseur en uitvoerende taken zoveel mogelijk wil uitbesteden. OptimaForma moet leiden tot een structurele besparing van ruim 13 miljoen euro vanaf 2008.
Footer