---


---

Foto: Tien munitieopslagplaatsen in de provincie Baghlan worden ontmanteld

Opslagplaatsen wapens en munitie bekendgemaakt aan PRT

11-5-2005 9:58:00

De commandant van het Nederlandse Provincial Reconstruction Team (PRT) is met een voormalig Afghaanse krijgsheer overeengekomen dat deze zijn opgeslagen wapens en grote hoeveelheden munitie inlevert. Het gaat om tien opslagplaatsen in de omgeving van Pol-e Khomri in de provincie Baghlan.

De commandant PRT, kolonel Theo Rikken, voerde al enige tijd gesprekken met de voormalige krijgsheer, generaal Jalal. In overleg met hem wordt nu een plan gemaakt de opslagplaatsen te ontmantelen en de munitie onschadelijk te maken. Uitvoering van het daadwerkelijk onschadelijk maken gebeurt door de daarvoor verantwoordelijke internationale organisatie.

Onlangs ontplofte één van de opslagplaatsen die zich onder het huis van de generaal bevond. Hierbij kwamen enkele tientallen Afghanen, onder wie enkele familieleden van de krijgsheer, om het leven en raakte een groot aantal gewond.

Het PRT is sinds september 2004 werkzaam in Pol-e Khomri in het noorden van Afghanistan in de provincie Baghlan. De eenheid bestaat uit ongeveer honderdvijftig militairen van voornamelijk de Koninklijke Luchtmacht, aangevuld met militairen van de andere krijgsmachtdelen. Het werk van het detachement bestaat hoofdzakelijk uit het creëren van stabiliteit en veiligheid in de provincie. Daartoe zet het detachement missieteams in die bestaan uit vier tot zestien personen. De teams reizen de gehele provincie af om contact te leggen met autoriteiten en de bevolking om zodoende op constructieve manier in kaart te brengen hoe de provinciale overheden werken. Ook lichten zij de bevolking voor over het werk van ISAF. Foto: Nederlandse militairen van het PRT in gesprek met Afghanen