Time : 4:36:20 PM
Date : Wednesday, May 11, 2005
Sender Name: Elia System Operator

De algemene vergadering van de aandeelhouders van Elia heeft de Raad van Bestuur vernieuwd

De algemene vergadering van de aandeelhouders heeft Jacques de Smet aangesteld als onafhankelijke bestuurder voor zes jaar. Jacques de Smet is bestuurder van de Zwitserse staalproducent Duferco en van diens Belgische filialen: Carsid, Duferco Belgium, Duferco Clabecq en Duferco La Louvière. Voorheen was hij de financieel directeur van de logistieke groep Ziegler en de financieel directeur van de Belgische invoerder van voertuigen D'Ieteren.

De algemene vergadering vernieuwde voorts het mandaat van de onafhankelijke bestuurders Clement De Meersman, Hilde Laga, Jean-Marie Laurent Josi, Luc Van Nevel en Thierry Willemarck voor zes jaar.

De zes onafhankelijke bestuurders hebben een eensluidend advies van de Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas (CREG) ontvangen, zoals vereist door de Elektriciteitswet van 29 april 1999 en het Koninklijk Besluit van 3 mei 1999 betreffende het beheer van het nationaal transmissienet.

De algemene vergadering vernieuwde tevens het mandaat van de zes andere bestuurders, Ronnie Belmans, Willy Bosmans, Johan de Roo, Claude Grégoire, Walter Peeraer en Francis Vermeiren voor zes jaar.

Elia hanteert zeer strenge regels voor het deugdelijk bestuur (corporate governance). Door zijn wettelijk statuut als netbeheerder is Elia niet alleen onderworpen aan de algemene wettelijke bepalingen over corporate governance in België, maar moet het bestuur van Elia ook voldoen aan de specifieke regels van de Elektriciteitswet van 29 april 1999 en het Koninklijk Besluit van 3 mei 1999 betreffende het beheer van het nationaal transmissienet.

Een van de belangrijkste principes van het deugdelijk bestuur is een duidelijke afbakening van de taken en de bevoegdheden van de Raad van Bestuur en van het Directiecomité. Bij Elia telt de Raad van Bestuur zes onafhankelijke bestuurders op een totaal van twaalf. Bovendien zijn alle bestuurders niet-uitvoerende bestuurders. Het Directiecomité staat in volle autonomie in voor het beheer van het transmissienet.

Elia, de beheerder van het Belgische hoogspanningsnet, staat in voor de transmissie van elektriciteit over het hoogspanningsnet. De onderneming vervoert elektriciteit van de elektriciteitsproducenten naar de distributienetbeheerders en de industriële grootverbruikers. Als netbeheerder zorgt Elia ervoor dat alle klanten op een transparante, niet-discriminerende en objectieve manier toegang tot het net krijgen. Elia bezit alle Belgische netinfrastructuur van 150.000 tot 380.000 Volt en nagenoeg 94% van de netinfrastructuur van 30.000 tot 70.000 Volt. Elia's net is een essentiële verbinding tussen Frankrijk, de grootste uitvoerder van elektriciteit in Europa, en de Noord-Europese markten.

Elia omvat twee ondernemingen: Elia System Operator en haar dochtermaatschappij, Elia Asset. De twee vennootschappen opereren als een economische eenheid onder de naam Elia. De Raden van Bestuur van Elia Asset en Elia System Operator zijn elk samengesteld uit 12 leden. De twee Raden hebben dezelfde samenstelling. De Elia Groep omvat naast Elia System Operator en Elia Asset, ook het engineeringsbedrijf Bel Engineering en de herverzekeringsmaatschappij Elia Re.

Voor meer info:

Lise Mulpas: +32 02 546 73 75 - gsm: +32 0478 65 28 90 Erik De Leye: +32 02 546 72 11- gsm: +32 0475 69 17 99

URL: http://www.elia.be
Picture: (None)
Attachments: (None)

Link to Press Release - UK
Link to Press Release - FR
Link to Press Release - NL