Gemeente Heemstede


Huisvesting gemeentelijke organisatie

Beperkte uitbreiding Raadhuis door inzet "flexwerk-concept" Raadhuis

Door het besluit om het "bouwplan Watertoren" te ontwikkelen (realisatie van 215 appartementen), moet het gemeentekantoor aan de Van den Eijndekade worden gesloopt en is het noodzakelijk om een deel van de ambtelijke organisatie op een andere plek te huisvesten. Besloten is om de gemeentelijke organisatie samen te voegen op het Raadhuisplein en hiervoor het bestaande Raadhuis uit te breiden. Na onderzoek is gebleken dat met een flexwerk-concept voor de ambtelijke organisatie minder ruimte nodig is voor deze uitbreiding. Het college van b&w zal de gemeenteraad voorstellen de uitbreiding van het Raadhuis te beperken tot 1.100 m2, in plaats van de voorziene 2.900 m2.

Nieuw kantoorconcept
De gemeente Heemstede heeft door het bureau Veldhoen + Company onderzoek laten uitvoeren naar de mogelijkheden voor toepassing van "flexwerkplekken" binnen de organisatie. Dit concept richt zich op het optimaal gebruiken van schaarse kantoorruimte en het flexibel gebruiken van de werkplekken. In de praktijk betekent dit dat men niet over een 'vaste' werkplek in het kantoor beschikt, maar dat men een 'vrije', beschikbare plek in het kantoorpand zoekt om werkzaamheden uit te voeren.
Door bijvoorbeeld verlof, ziekte, parttime werken en vergaderingen is de tijd dat een werkplek in beslag wordt genomen in de praktijk lager, hetgeen een inrichting met minder werkplekken mogelijk maakt. Dit is reeds toegepast in o.a. gemeente 's-Hertogenbosch, gemeente Heusden en de Kamer van Koophandel in Rotterdam.

Minder uitbreiding
Naast kansen voor het moderniseren van de organisatie en dienstverlening, heeft dit concept als grote voordeel dat er minder vierkante meters bijgebouwd hoeven te worden. Op basis van het uitgevoerde onderzoek, stelt het college van b&w aan de gemeenteraad voor om de uitbreiding van het Raadhuis te beperken tot 1.100 m2 (in plaats van de voorziene 2.900 m2). Binnen dit voorstel wordt de Burgerzaal gecombineerd met de raadzaal.

Dorpse karakter
Aan de raad wordt een extra krediet gevraagd van 325.000 voor de aanpassing van de buitengevels van de aanbouw van 1972. Zo ontstaat de mogelijkheid om de uitbreiding van het Raadhuis beter in de omgeving in te passen en het dorpse karakter van het Raadhuisplein te behouden en zelfs te versterken.

Financiën
De uitbreiding zal naar verwachting tegen lagere kosten kunnen worden gerealiseerd. De gemeenteraad heeft een krediet van 7.200.000 beschikbaar gesteld voor de uitbreiding van het Raadhuis. Hierop kan 440.000 worden bezuinigd. Hier gaat het krediet van 325.000 voor aanpassing van de buitengevels vanaf zodat per saldo het krediet kan worden verlaagd met 115.000.

Traject
De commissies Ruimte en Middelen zullen in een gecombineerde vergadering op 18 mei a.s., om 20.00 uur, in het Raadhuis de voorstellen bespreken, waarna naar verwachting de raad op 2 juni a.s. een besluit zal nemen. Uiteraard bent u voor beide vergaderingen van harte uitgenodigd. Vanzelfsprekend kunt u tijdens deze vergaderingen gebruik maken van het spreekrecht.

Ter inzage
De adviesnota, het raadsvoorstel, het advies van de OR, het rapport kantoorinnovatie van Veldhoen + Company en de notitie uitbreiding Raadhuis liggen vanaf maandag 9 mei vier weken ter inzage in de hal van het Raadhuis. Behalve het rapport, zijn deze stukken tevens beschikbaar via de gemeentelijke website www.heemstede.nl.