Rechtbank 's-Gravenhage

Jaarverslag 2004 van de rechtbank - cijfers en een kijkje achter de schermen

's-Gravenhage 11 mei 2005 - Vandaag is het jaarverslag 2004 van de rechtbank âs-Gravenhage verschenen. Het jaarverslag bevat zoals gebruikelijk de tabellen met cijfers over de aantallen zaken die binnengekomen en behandeld zijn, de financiën en het personeel van de rechtbank. Dit jaar staan in het jaarverslag echter ook een aantal korte artikelen die een kijkje achter de schermen van de rechtbank bieden.

Uit de cijfers in het jaarverslag blijkt dat de rechtbank âs-Gravenhage in 2004 een vruchtbaar jaar heeft gehad. Er kwamen ruim 168.000 zaken binnen. Dat waren er ruim 13.000 meer dan het jaar ervoor. De rechtbank heeft in 2004 ruim 164.000 zaken afgehandeld, bijna 8000 meer dan in 2003.
De uitgaven van de rechtbank bedroegen 56,5 miljoen euro. Dit was een stijging van ongeveer 5 miljoen euro ten opzichte van 2003. In 2004 waren bij de rechtbank 716 personen werkzaam, waaronder 165 rechters en 551 gerechtsambtenaren. Het percentage vrouwelijke werknemers bedraagt bij de rechters 46% en bij de gerechtsambtenaren 69%. Ruim 40% van alle medewerkers werkt in deeltijd.

Het jaarverslag bevat ook informatie over onder meer de reorganisatie in twee sectoren van de rechtbank, de nieuwe afdeling belastingrechtspraak en het klantwaarderingsonderzoek dat in 2004 is gehouden.
Daarnaast bieden alle sectoren van de rechtbank in het jaarverslag een kijkje achter de schermen.

De sector bestuursrecht belicht bestuursrechtelijke zaken die in het bijzonder met de stad te maken hebben.
Civiele zaken tegen de Staat vormen een categorie die bijna altijd door de rechtbank âs-Gravenhage worden behandeld, omdat de Staat in Den Haag gevestigd is. De civiele sector schenkt aandacht aan deze categorie zaken.
De sector familie- en jeugdrecht laat verschillende onderwerpen de revue passeren, zoals de toegenomen complexiteit van familiezaken en de onvoorziene gevolgen van de wetgeving over de flitsscheiding. De sector kanton behandelt specifieke soorten zaken waarvoor de wet de kantonrechter als bevoegde rechter aanwijst. In het artikel van de sector kanton is te lezen wat dit in de praktijk voor de kantonrechter betekent.
De sector strafrecht tenslotte beschrijft de organisatorische voorbereidingen op de strafzaak tegen de minderjarige Murat D.

Het jaarverslag wordt de komende dagen verspreid. Het is ook te vinden op de site van de rechtbank âs-Gravenhage op de website www.rechtspraak.nl (onder Over de rechtbank > Publicaties).

Voor nadere informatie over dit persbericht of voor toezending van een exemplaar van het jaarverslag kunt u contact opnemen met de afdeling voorlichting van de rechtbank, tel. 070 381 1943.


Bron: Rechtbank 's-Gravenhage
Datum actualiteit: 11 mei 2005