Gemeente Waalwijk

Eenmalige uitgave wordt dit weekend huis aan huis verspreid

Een delegatie van Waalwijkse vluchtelingen heeft samen met vertegenwoordigers van de organisatie VluchtelingenWerk op donderdag 21 april jongstleden de eerste vluchtelingenkrant aan burgemeester de Geus en wethouder van Baardwijk overhandigd.
De vluchtelingen werden, samen met voorzitter Henk Meijs en coördinator José van Bokhoven van Bureau
Nieuwkomers/VluchtelingenWerk, ontvangen in de werkkamer van de burgemeester. Hier gaven zij een korte toelichting over het doel van het uitbrengen van de vluchtelingenkrant. Deze unieke vluchtelingenkrant wordt komend weekend in Waalwijk huis-aan-huis verspreid.

Eenmalige uitgave
In de eenmalige uitgave komen ruim 60 vluchtelingen uit Waalwijk in beeld. Vluchtelingen die hier soms al jarenlang wonen vertellen over hoe zij proberen hun leven weer op te pakken. Het college heeft bijzonder veel waardering voor dit plaatselijke initiatief. Vluchtelingen maken de laatste jaren steeds meer onderdeel uit van onze samenleving, maar blijven voor veel mensen onbekend. De krant geeft over hun werk, studie en vrije tijd een zeer gevarieerd beeld van de Waalwijkse vluchtelingen.

Werk
Op de vraag van burgemeester De Geus wat voor vluchtelingen belangrijk is, kwam spontaan een eensluidend antwoord; werk. De Somalische Safia doet op dit moment werkervaring op bij Twiddus, maar is zeer gemotiveerd om werk te zoeken. De Iraakse zusjes Sazan en Sabat zitten nog op het Atheneum, maar weten uit de ervaring van hun ouders, hoe moeilijk de weg naar werk is. En de Bosnische Zlatan heeft inmiddels een eigen adviesbureau, maar is zijn carrière in Nederland begonnen als schoonmaker. Verhalen die uitgebreid in de krant te lezen zijn. Allen stelden de interesse van de burgemeester zeer op prijs. Zlatan benadrukte nog het belang om alle inwoners van de gemeente zoveel mogelijk te betrekken bij de gemeentelijke activiteiten. Niet voor een bepaalde bevolkingsgroep, maar voor de hele gemeenschap.

Bureau Nieuwkomers/VluchtelingenWerk
De organisatie Bureau Nieuwkomers/VluchtelingenWerk, de initiatiefnemer van de krant, ontving complimenten van het gemeentebestuur. Deze organisatie begeleidt met de vrijwilligers de vluchtelingen en de nieuwkomers de eerste jaren in de gemeente Waalwijk. Zij vinden het zeer belangrijk dat er draagvlak blijft voor de opvang van vluchtelingen. Na overhandiging van de krant werd er door de vluchtelingen nog een korte toelichting gegeven op hun bijdrage aan de 16-pagina's dikke krant.