Gemeente Waalwijk

Uit de eindmeting van het landelijk project Professionalisering van de milieuhandhaving bij bedrijven in de gemeente Waalwijk is gebleken dat deze aan vrijwel alle kwaliteitseisen voldoen die hiervoor worden gesteld. De gemeente kan op het gebied van de probleemanalyse van de milieuhandhaving nog winst behalen. Zo zijn de strategische uitvoering, de prioriteiten en de processen van de handhaving goed. De eindmeting is in opdracht van VROM uitgevoerd als onderdeel van een nationaal kwaliteitsproject dat in 2003 en 2004 werd uitgevoerd.

Beoordeling
De eindtoets onderzoekt achttien kwaliteitscriteria. Vooral de kwaliteit van de strategische uitvoering van de handhaving met de bijbehorende prioriteiten van taken is in Waalwijk goed. Er zijn goede procedures en methoden vastgesteld en het toezicht wordt ook daadwerkelijk volgens die procedures uitgevoerd. Ook de jaarlijks geplande aantallen controles en sancties zijn realistisch. Opvallend is dat de gemeente Waalwijk een koppeling legt met andere handhavingstaken, zoals Algemene Plaatselijke Verordening, ruimtelijke ordening en bouwregelgeving.

Aandachtspunten
Er is een viertal aandachtspunten waardoor er nog geen 100% score wordt bereikt. De probleemanalyse van de milieuhandhaving moet in de toekomst worden uitgebreid met het leggen van een link met de al bestaande analyses van bijvoorbeeld de luchtkwaliteit in Waalwijk en de veiligheid bij bedrijven. De branchegerichte aanpak is in 2005 van start gegaan, zodat monitoring op de resultaten uiteraard nog niet heeft plaatsgevonden. Daarnaast ontbraken een tweetal werkinstructies.

Aanleiding
Het traject om de uitvoering van landelijke handhaving verder te professionaliseren is gebaseerd op een afspraak tussen alle bestuurlijke handhavingsinstanties zoals gemeenten, provincies, waterkwaliteitsbeheerders en de ministeries van VROM en Verkeer & Waterstaat. Het professionaliseringsproject is hiermee afgesloten, maar de gemeente Waalwijk gaat op de ingeslagen weg voort, zoals ook blijkt uit de Kadernota Integrale Handhaving en het bijbehorende Handhavingsprogramma 2005. In een groeiscenario tot 2007 gaan alle handhavingstaken in Waalwijk het niveau bereiken van de milieuhandhaving.