VVD



11 mei 2005 - Asielbeleid Spanje

Schriftelijke vragen van het lid Visser (VVD) en het lid Weekers (VVD) aan de Minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie en de Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

1. Bent u op de hoogte van de Netwerkuitzending van 10 mei jl. waarin melding wordt gemaakt van het feit dat enkele honderden in Nederland uitgeprocedeerde asielzoekers in Spanje in aanmerking komen voor legalisering en zo een verblijfsvergunning zullen krijgen?

2. Bent u op de hoogte van het feit dat blijkbaar naar verwachting in totaal 700.000 niet- legaal verblijvende personen een verblijfsvergunning van de Spaanse Regering zullen krijgen?

3. Bent u op de hoogte van het feit dat de criteria die Spanje hanteert voor legalisering, namelijk een arbeidscontract en tenminste een half jaar in Spanje gewoond hebben, blijkbaar vaak door middel van o.a. een vals arbeidscontract omzeild worden?

4. Kloppen bovenstaande, in genoemde uitzending, gepresenteerde beweringen?

5. Zo ja, hoe beoordeelt u het feit dat waar Nederland en het merendeel van de andere EU- landen een streng toegangsbeleid hanteren, Spanje bereid is tot grootschalige legalisatie over te gaan?

6. Heeft u Spanje gewezen op de negatieve consequenties die een dergelijke legalisering met zich meebrengt?

7. Welke mogelijkheden zijn er om te voorkomen dat het Nederlandse restrictieve toegangsbeleid door dergelijke acties van andere lidstaten teniet wordt gedaan?

11 mei 2005