Socialistische Partij

Regering geeft al jaar geen opheldering Catshuis-brand

11-05-2005 * De regering moet nu eindelijk met opheldering komen over de brand in het Catshuis en de dode die daarbij viel. Dit stelt Tweede-Kamerlid Jan de Wit, die direct na de brand Kamervragen stelde, maar die nooit beantwoord kreeg. Een half jaar later bracht hij de zaak opnieuw aan de orde en vandaag hij hij voor de derde keer vragen gesteld aan de minister van VROM. Zij is verantwoordelijk voor de Rijksgebouwendienst die opdracht heeft gegeven tot renovatie van het Catshuis.

Jan de Wit De Wit: "Een jaar na het ongeluk weten we nog niet wat er gebeurt is en wie verantwoordelijk is. Ik wil openbaarmaking van het rapport van de Arbeidsinspectie die het ongeval heeft onderzocht."

Bij de brand in het Catshuis kwam 15 mei 2004 een werknemer van een schildersbedrijf om het leven. Op een zaterdagochtend werd er een klus uitgevoerd. Volgens informatie van de brandweer werden vloeren schoongemaakt met het zeer brandbare oplosmiddel `thinner'. Toepassing van brandbare oplosmiddelen is binnenshuis verboden.

De commotie over de brand was groot. Niet vanwege het slachtoffer, maar het Catshuis was juist volledig gerenoveerd, zodat premier Balkende in het kader van het Nederlandse voorzitterschap buitenlandse gasten kon ontvangen. De koningin bood toen vervangende ontvangstruimte.