Lijst Pim Fortuyn


PERSBERICHT
Tweede Kamerfractie

Lijst Pim Fortuyn

Den Haag, 11 mei 2005

LPF roept Donner op het matje over TBS

Het voorstel van de koepelorganisatie voor beschermd wonen, RIBW, om TBS'ers in woonwijken onder te brengen heeft de LPF-fractie verbijsterd. Justitiewoordvoerder Joost Eerdmans zal minister Donner dinsdag aanstaande over de kwestie ter verantwoording roepen.

Het RIBW stelt voor om 250 TBS-patiënten onder te brengen in opvanghuizen verspreid over heel Nederland. Met de uitvoering van dit plan zou het aantal tbs'ers dat zich in woongebieden bevindt, verdriedubbelen. Eerdmans: "Sinds de ramp in Enschede is het verboden om vuurwerk op te slaan in woonwijken, maar het onderbrengen van ernstig gestoorde criminelen in wijken temidden van bewoners is blijkbaar nog steeds bespreekbaar. De recente reeks van zware delicten begaan door ontsnapte TBS'ers -vaak met dodelijke afloop- maken dit soort onzalige voorstellen wat mij betreft volstrekt onaanvaardbaar."

De LPF erkent dat het tekort aan plaatsen in TBS-klinieken een probleem vormt. Maar dit tekort mag nooit aanleiding zijn om de maatschappij dan maar aan niet-uitbehandelde gewelddadige patiënten bloot te stellen. Eerdmans: "Het wordt tijd dat eindelijk eens onderkend wordt dat niet iedere TBS' er te genezen is. In zo'n geval is de gevangenis de aangewezen plek om een straf uit te zitten." Een verblijf op een long-stay afdeling is twee keer zo duur als een verblijfplaats in de gevangenis.

De moord op de man die zijn hond uitliet in Doetinchem, het willekeurig afslachten van pony's in Twenthe en de ontvoering van een meisje in Eibergen waren het werk van ontsnapte TBS'ers. Op dit moment zijn nog zeven ontsnapte TBS-veroordeelden spoorloos. Van het totale aantal TBS'ers is 75% veroordeeld vanwege geweldsmisdaden. Onder hen bevinden zich lustmoordenaars en pedoseksuelen.

In januari van dit jaar diende Eerdmans nog een motie in waarin een verbod op TBS-klinieken in woonwijken werd voorgesteld. Op de Groep Wilders na verwierpen alle fracties dit voorstel. In juli 2003 presenteerde Eerdmans het plan 'TBS op de Schop', waarin hij een grondige herziening van het TBS-systeem bepleitte.