Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

parlementaire stukken - Antwoorden op Kamervragen over het laten lopen van de leider van de Hofstadgroep

Antwoorden op Kamervragen over het laten lopen van de leider van de Hofstadgroep

11 mei 2005

Antwoorden van de minister van Justitie mede namens de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties op Kamervragen van het lid Externe link Van Heemst (PvdA) over het laten lopen van de leider van de Hofstadgroep (ingezonden 5 april 2005)
---


1. Vraag

Herinnert u zich uw antwoord op de vragen d.d. 18 februari 2005 van het lid Wilders over het laten lopen van de leider van de Hofstadgroep, de Syrische terrorist Redouan al I., en met name de uitleg dat "in de praktijk zich geen omstandigheden hebben voorgedaan die een succesvolle en effectieve actie, strafrechtelijk dan wel vreemdelingenrechtelijk, tegen Reoudan al I. mogelijk maakte"?


1. Antwoord

Ja.


2. Vraag

Wat is uw reactie op het artikel onder de kop "Donner kon leider Hofstadgroep wél oppakken" en met name op de bewering dat uw uitleg "ongeloofwaardig" is omdat de desbetreffende persoon eerder als illegaal het land was uitgezet en dus gewoon kon worden opgepakt op het moment dat hij zich weer in Nederland vertoonde?


2. Antwoord

Wij onderschrijven de strekking van het artikel en de daarin gedane beweringen en uitspraken niet. Bovendien wordt ons antwoord op de eerdere vragen over dit onderwerp van het lid Wilders verkeerd geciteerd en uitgelegd. In theorie was het mogelijk geweest Redouan al I. vreemdelingenrechtelijk aan te pakken. In mijn eerdere antwoorden heb ik echter aangegeven dat zich in de praktíjk geen omstándigheden hebben voorgedaan die een succesvolle en effectieve aanpak van Redouan al I. mogelijk maakten. Wij staan nog volledig achter dit eerdere antwoord. De stelling in het artikel in Het Parool dat Redouan al I. "eenvoudig gearresteerd kon worden" onderschrijven wij niet. Een nadere onderbouwing van ons antwoord is niet mogelijk zonder daarmee inzicht te geven in de werkwijze van de AIVD, ook in relatie tot andere betrokken diensten en kan derhalve in het openbaar niet gegeven worden.