Gemeente Enschede

Dier en plant aan de bosrand

maandag 02-05-2005

Bosranden

Dier en plant aan de bosrand

In het gemeentelijk bezoekerscentrum Het Lammerinkswönner in het Ledeboerpark is de tentoonstelling "Bosranden" te zien van woensdag 11 mei t/m zondag 31 juli. Juist in de zomermaanden trekt men er graag op uit om de natuur te verkennen. De dieren en planten die aan de randen van het bos leven zullen voor de meeste natuurliefhebbers dan ook bekende verschijningen zijn, omdat zij vaak voorkomen in het overgangsgebied tussen bos en weide.

Op het bosrandje

Zowel voor kinderen als volwassenen is het altijd weer spannend wat zij tegenkomen op de zondagse boswandeling. Het is voor de meeste mensen dé gelegenheid om eens kennis te maken met het bos en zijn bewoners. Aan de bosrand is vaak goed waar te nemen welke dieren en planten zich daar ophouden; herten, hazen, vogels en kleine beestjes laten zich hier het beste bekijken. Ook plantensoorten komen aan de bosranden vaak gevarieerd voor, omdat ze daar meer licht vangen dan in het bos zelf.

Kruip door sluip door

Om kinderen het echte bosrandengevoel te bieden kunnen zij via tunnels op ontdekkingstocht door de tentoonstelling. Net zoals de dieren aan de bosrand doorgangen in het struikgewas gebruiken als veilige route om zichzelf te verplaatsen. De U-vormige tunnels gaan in op de ontdekkingsdrang van jonge kinderen, zodat zij zich op een actieve manier kunnen verplaatsen in de belevingswereld van dieren die in de bosranden voorkomen. De weetjes over planten en dieren die kinderen aanspreekt is op kindvriendelijke hoogte aangebracht.

Test je kennis

Maar ook voor volwassenen valt er van alles te ontdekken in deze tentoonstelling: voor hen is de informatie over struiken, planten, bomen, paddestoelen, insecten en vogels te bekijken op panelen die boven de tunnels zijn aangebracht.

Met behulp van een electrospel kan iedereen zijn kennis over planten en dieren eens testen, en dankzij de informatie in de tentoonstelling nieuwe kennis opdoen.

Kruidje roer me niet

In bezoekerscentrum Het Lammerinkswönner heeft de afdeling NatuurEducatie van de gemeente Enschede permanent een kruidenhoek ingericht. In deze kruidenhoek zijn allerlei kruiden te zien, proeven en ruiken. Ook is er informatie over diverse kruiden beschikbaar; geneeskrachtig of aromatisch. In de authentieke kruidentuin achter het bezoekerscentrum zijn verschillende kruiden te bekijken die de boeren vroeger gebruikten als geneesmiddel, of als toevoeging aan hun voedsel.

In ieder seizoen wordt een bepaald kruid in het zonnetje gezet; het Kruid van het Seizoen. In de lente is daarvoor de bieslook genomineerd. Op zondag 22 mei kunnen bezoekers een bieslookplantje kopen, informatie bekijken over bieslook en zien/ proeven op welke manier bieslook kan worden gebruikt voor de maaltijd.

Openingstijden en meer informatie

De tentoonstelling "Bosranden" van de afdeling NatuurEducatie is van 11 mei t/m 31 juli in bezoekerscentum Het Lammerinkswönner in het Ledeboerpark te Enschede. Het gemeentelijk bezoekerscentrum is bereikbaar via de ingang van het Ledeboerpark aan de Hengelosestraat . Na 300 meter aan de rechterkant ligt bezoekerscentrum Het Lammerinksw

önner. De openingstijden zijn van ma. t/m vr. van 8.00-16.00 uur en op zondag van 11.00-17.00 uur. Op zaterdag en op feestdagen (ma. 16 mei) is het bezoekerscentrum gesloten.


---