Stadsdeel Bos en Lommer


Voorjaarsnota Bos en Lommer: investeren in bewoners 11 mei 2005

Stadsdeel Bos en Lommer heeft de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in het verbeteren van het woningaanbod. Daarnaast was er aandacht voor het verbeteren van de veiligheid, het onderwijs en het creëren van werkgelegenheid. Het Dagelijks Bestuur vindt dat het nu tijd is geworden om de aandacht te verschuiven van investeringen in uitvoeringszaken naar investeringen in het beheer, én in de bewoners die het betreft. Daarom stelt zij in haar Voorjaarsnota voor om de komende jaren, met het thema `Actief Burgerschap', bewoners die nog niet actief zijn te betrekken bij de wijk en actieve bewoners meer ruimte te geven om van zich te laten horen. Het Dagelijks Bestuur stelt ook voor om een substantieel bedrag te investeren in de emancipatie van vrouwen in Bos en Lommer.

Ontwikkelingen

In de afgelopen jaren zijn allerlei visies voor Bos en Lommer ontwikkeld: de kadernota Openbare Ruimte, de nota Groen en Blauw, de Woonvisie en de herijking van het Welzijnsbeleid zijn enkele voorbeelden. Deze kaders hebben geresulteerd in een integrale toekomstvisie voor het stadsdeel. De toekomstvisie wordt gebruikt als onderdeel van de politieke discussie in aanloop naar de verkiezingen in 2006 en wordt ook besproken met bewoners.

Op het gebied van de uitvoering is er veel gebeurd in de afgelopen vier jaar. Grote projecten zijn deels afgerond (Admiraal de Ruijter en het Bos en Lommerplein) of worden opgestart (Kolenkit, Buskenblaser en SportParkStad). Daarnaast zijn goede resultaten geboekt op het gebied van onderwijs (Brede School en Voorschool), welzijnswerk en veiligheid. Ook is de dienstverlening van het stadsdeel verbeterd met de verhuizing naar het nieuwe stadsdeelkantoor en de invoering van het Dienstencentrum. Bij het Dienstencentrum kunnen bewoners voortaan bij één loket terecht met vragen op sociaal, maatschappelijk, juridisch en financieel gebied en bij het ouder worden.

Investeren in bewoners

Het bestuur is positief over de ontwikkelingen in het stadsdeel, maar maakt zich ook zorgen over de verharding van de maatschappij, de verharding tussen groepen en het isolement van enkele groepen dat hierdoor wordt veroorzaakt. Naast tevredenheid bestaan er dus ook gevoelens van voorzichtigheid. Verder benadrukt het bestuur dat wat schoon, heel en veilig is gemaakt in de afgelopen jaren, dat ook moet blijven

Het bestuur stelt aan de stadsdeelraad voor om het project `Voor en Door Bewoners' voort te zetten: een belangrijk en succesvol project waarbij werkzoekenden uit het stadsdeel worden opgeleid tot buurtvoorlichter. Het bestuur wil ook investeren in een aantal specifieke werkgelegenheidsprojecten. Met een kleine bijdrage voor het opzetten van een ondernemershuis en een leerwerkbedrijf draagt het stadsdeel bijvoorbeeld bij aan het creëren en stimuleren van de werkgelegenheid en stage- en begeleidingsplaatsen.

Het bestuur denkt dat de sociale betrokkenheid van (vooral allochtone) vrouwen in Bos en Lommer extra aandacht verdient. Daarvoor wil het bestuur, mede door externe financiering, een substantieel bedrag beschikbaar stellen. Verondersteld wordt dat veel vrouwen nog niet de actieve rol op school, in de wijk en op de arbeidsmarkt durven of kunnen vervullen die zij wellicht wensen. Deze rol is belangrijk omdat bijvoorbeeld een actieve betrokkenheid van moeders op en buiten school een positief effect kan hebben op de onderwijsresultaten van jongeren.

In het kader van `Wij Amsterdammers' is stadsdeel Bos en Lommer de discussie gestart over het oprichten van een cultureel wetenschappelijk instituut (volgens het concept van Institute Du Monde D'Arabe in Parijs) in de Westelijke Tuinsteden. Dit als tegenreactie op de regelmatig negatieve aandacht in Nederland, in Amsterdam en in Bos en Lommer voor het Islamitische geloof en de Islamitische gemeenschap. De negatieve aandacht kan bijdragen aan de vervreemding van deze bevolkingsgroep van de lokale gemeenschap, zoals dat elders ook gebeurt. De overige besturen in West Binnen de Ring steunen het initiatief. Het Dagelijks Bestuur van Bos en Lommer vindt deze positieve benadering goed aansluiten bij het beleid van het stadsdeel om op integrale wijze (dat wil zeggen op het gebied van zowel scholing, cultuur, huisvesting, welzijn als leefomgeving) te investeren in de bewoners van Bos en Lommer.

Planning

Op 2 juni vinden de Algemene Beschouwingen plaats tijdens de vergadering van de stadsdeelraad. De politieke partijen geven dan aan wat zij vinden van de ideeën van het Dagelijks Bestuur. Op 29 juni vindt het debat en de stemming over de Voorjaarsnota plaats in de stadsdeelraad. In de tussenliggende weken worden onderdelen van de Voorjaarsnota besproken in de verschillende raadscommissies.

De Voorjaarsnota is een richtinggevend document dat als input dient voor het opstellen van de begroting in het opvolgende begrotingsjaar. Het geeft een lange termijn visie op de politiek bestuurlijke ontwikkelingen in het stadsdeel.