Provincie Friesland


---

PERSUITNODIGING

Datum: 3 mei 2005

Dorpenboek brengt Fryslân in beeld

Op woensdag 11 mei neemt gedeputeerde Anita Andriesen het eerste exemplaar van het boek '419 x Friesland. Van Slijkenburg tot Moddergat' van de architectuurhistoricus Peter Karstkarel in ontvangst. De feestelijke presentatie van het boek vindt plaats op een bijeenkomst voor alle dorpsbelangen en wordt georganiseerd door de Feriening Lytse Doarpen (FLD) en provincie Fryslân. Na de boekpresentatie wordt het programma vervolgd om dorpen te inspireren over het thema 'ruimtelijke kwaliteit in dorpsvisies'. Specialisten vertellen en inspireren over een aspect van de ruimtelijke kwaliteit op het platteland. Dorpsbelangen krijgen de mogelijkheid om vragen te stellen en hun plannen voor te leggen voor advies.

Datum: Woensdag11 mei 2005
Tijd: vanaf 16.30 tot 22.10 uur
Plaats: Doarpshûs Raerd, Buorren 30 Raerd (gemeente Boarnsterhim)

We nodigen u van harte uit om tijdens deze bijeenkomst aanwezig te zijn. Na afloop van de boekpresentatie, tijdens de 'sop mei bôle', is er gelegenheid voor interviews en het stellen van vragen.

Indien u bij de themaronde aanwezig wilt zijn, wilt u dit in verband met de groeps-indeling uiterlijk 9 mei doorgeven via de perslijn tel. 058 - 292 5735 of via e-mail: t.b.rienks@fryslan.nl, onder vermelding van uw naam en het thema van uw keuze.

Programma

16.30 uur Ontvangst
17.00 uur Welkomstwoord door Auke Bijlsma, voorzitter FLD 17.10 uur Jan Doede Niemeijer interviewt Peter Karstkarel over het boek 17.30 uur Gedeputeerde Anita Andriesen aan het woord 17.50 uur Fryske Doarpekwis
18.20 uur Aanbieding eerste dorpenboek aan Gedeputeerde Anita Andriesen en prijsuitreiking Doarpekwis

18.30 uur Sop mei Bôle

19.30 uur Ledenvergadering Feriening Lytse Doarpen 20.00 uur Inleiding Ruimtelijke kwaliteit in dorpsvisies: Jan Doede Niemeijer interviewt gedeputeerde Andriesen over de wijze waarop Fryslân de ruimtelijke kwaliteit wil stimuleren en Ytsen Strikwerda coördinator van de FLD over zijn ervaringen met ruimtelijke kwaliteit in dorpsvisies.

20.30 uur Themarondes: Specialisten vertellen en inspireren over een aspect van ruimtelijke kwaliteit op het platteland.

Thema 1 Dorpsuitbreiding en landschappelijke inpassing: onder leiding van Sandra van Assen, stedebouwkundige bij Bureau Noordpeil, zij is betrokken bij het project Nieuwe kijk op dorpen.

Thema 2 Ruimtelijke kwaliteit in dorpsvisies: onder leiding van Theo Hoek, bouwmeester bij provincie Groningen en vanuit zijn functie met verschillende dorpen en gemeenten aan de slag geweest met ruimtelijke kwaliteit in dorpsvisies.

Thema 3 Herstructurering: onder leiding van Bonne van der Kooi, projectmanager bij architectenbureau KAW en nauw betrokken bij de platvorming en herstructurering van Hindeloopen.

Thema 4 Openbare ruimte: onder leiding van Hans Monderman, leider van het expertteam van het Interreg project Shared Space. Vanuit dit project wordt onderzocht in hoeverre een geïntegreerde aanpak van infrastructuur en verkeersbeleid, veiligheid en ruimtelijke ordening kan bijdragen aan het behoud en versterken van de leefbaarheid op het platteland.

Thema 5 Identiteit in het dorp mazen: onder leiding van Peter Karstkarel, als architectuurhistoricus wil Karstkarel de historische kwaliteitsthema's weer wakker schudden voor de toekomst. Het gaat om voorbeelden van inbreiding in het dorp van historische gegevens zoals oude torens (schierstins) in nieuwe woontorens.

22.10 uur Afsluiting met hapje en drankje


---- --