Ingezonden persbericht


Persbericht

Amsterdam, 11 mei 2005

Goethe en Kafka bekendste Duitse schrijvers in Nederland

Goethe en Kafka zijn onder Nederlanders de twee bekendste Duitse schrijvers, op afstand gevolgd door de Nobelprijswinnaars Thomas Mann en Günther Grass. Ongeveer vier van de tien Nederlanders heeft wel eens een boek van een Duitse schrijver gelezen. Dit blijkt uit een Intomart-onderzoek onder 250 Nederlanders dat vandaag bij de start van De Weken van het Reisboek is gepresenteerd. De Weken van het Reisboek die van 11 t/m 25 mei worden gehouden, zijn een initiatief van Stichting CPNB en staan dit jaar in het teken van Duitsland. Stichting CPNB wil hiermee de lezers stimuleren om in boekwinkel en bibliotheek kennis te nemen van boeken over en uit Duitsland, in de meest brede zin van het woord.

Ter gelegenheid van de start van De Weken van het Reisboek rijdt vandaag de Internationale hogesnelheidstrein ICE over ongebruikelijke trajecten in Nederland, als verassing ingezet in de dagelijkse dienstregeling. De heer Duckwitz, ambassadeur van Bondsrepubliek Duitsland, in Nederland deelt bij het officiële vertrek van deze trein in Leiden, de almanak Duitsland in Boeken uit aan iedereen die met deze trein meereist. Deze almanak krijgen lezers tijdens De Weken van het Reisboek cadeau van de deelnemende boekhandels bij besteding van ¤12,50 aan Nederlandstalige boeken. In deze almanak staan naast bijdragen van Geert Mak en Nelleke Noordervliet meer dan 200 leestips. NS is sponsor van De Weken van het Reisboek

Ruim 70% van de Nederlanders is het afgelopen vijf jaar op reis geweest naar Duitsland, het merendeel zelfs meerdere keren. De meest favoriete steden zijn Berlijn (14,8%), Düsseldorf (10,4%), Keulen (9,6%) en Munchen (6,4%).

Voor 22% van de Nederlanders is Duitsland het meest favoriete 'buurland'. Het laat daarmee Engeland achter zich (18%). Alleen België is nog iets populairder (30,4%).

Noot voor de pers

Vandaag wordt om 10.30 uur door de heer Duckwits, ambassadeur van de Bondsrepubliek Duitsland, op het station van Leiden CS het officiële startschot van de Weken van her Reisboek gegeven bij het vertrek van de ICE International, die vandaag als verassing in de reguliere dienstregeling van NS is ingezet.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Van Keep & Partners, Mayke van Keep of Anneloes Oosterlee via anneloes@vankeep.nl, telefoon 0297-564749 of 06-20489757.

www.wekenvanhetreisboek.nl