Akzo Nobel

Uitbreiding van Akzo Nobel Chemicals in belangrijke markten

Arnhem, 11 mei 2005 Akzo Nobel investeert EUR 26 mln in twee Zweedse chemische activiteiten: een verdere capaciteitsvergroting bij het snel groeiende productiebedrijf van ethyleenaminen in Stenungsund en de bouw van een nieuwe fabriek voor de productie van waterzuiveringschemicaliën in Skoghall.

Akzo Nobel is vastbesloten om te groeien in vijf strategische gebieden binnen Chemicals met duidelijke vooruitzichten op winstgevend leiderschap, aldus Leif Darner, in Akzo Nobels Raad van Bestuur verantwoordelijk voor de chemische activiteiten. Deze twee projecten zullen aanzienlijke voordelen opleveren, vooral voor het creëren en vasthouden van leiderschapsposities.

Akzo Nobel is in Stenungsund al begonnen met het uitbreidingsproject waarbij de fabriek wordt omgebouwd tot één van de grootste van dit type ter wereld. Door deze nieuwe investering zal eind 2006 de productiecapaciteit van ethyleenaminen tot 75.000 ton per jaar toegenomen zijn.

Wij zijn vastbesloten om ervoor te zorgen dat onze producten wereldwijd beschikbaar zijn in overeenstemming met de behoeften van onze klanten, aldus Christina Tenfält, General Manager van Akzo Nobels Ethylene Amines-activiteit, een van de grootste producenten van het volledige assortiment ethyleenaminen in Europa én die als een van de leidende leveranciers voor de mondiale markt.
Door de beschikbare capaciteit van onze grootschalige Zweedse fabriek en ons bedrijf in Duitsland kunnen wij voor al onze klanten, waar ook ter wereld, een betrouwbare leverancier zijn van ethyleenaminen.

De nieuwe fabriek in Skoghall, die naar verwachting voor het eind van het jaar in gebruik wordt genomen, gaat ijzerchloride produceren en heeft een jaarlijkse productiecapaciteit van 35.000 ton. Eenmaal operationeel, stuwt de fabriek het bedrijf verder naar een leidende positie in de markt voor waterzuiverings-chemicaliën in heel Noordwest-Europa.

Door de bouw van deze nieuwe fabriek zij wij in staat de huidige marktpositie in Scandinavië veilig te stellen en verder uit te bouwen. Daarnaast zetten wij een belangrijke stap op weg naar een toppositie op het gebied van waterzuiveringschemicaliën in heel Noordwest-Europa, aldus Peter Kuijpers, Manager van Akzo Nobels activiteit Eco Systems. De markt voor waterzuiveringschemicaliën is erg in beweging. Dit is een financieel solide project waarvan zowel het bedrijf als de locatie profiteren.

Internet: www.akzonobel.nl; www.functionalchemicals.com; www.basechemicals.com
Ons Safe Harbor Statement is van toepassing op dit persbericht. Corporate Media Relations: tel. 026 - 366 4343