Wessanen NV

Amstelveen, 11 mei 2005

Wessanen rapporteert positief nettoresultaat en lagere schuld

Resultaten volgens IFRS; geen accountantscontrole toegepast

Belangrijkste ontwikkelingen eerste kwartaal 2005
De nettowinst over het eerste kwartaal van 2005 kwam uit op EUR 3,5 miljoen positief tegenover een verlies van EUR 7,5 miljoen vorig jaar. De EBITAE bedroeg EUR 12 miljoen (eerste kwartaal 2004: EUR 13 miljoen); deze afname is hoofdzakelijk het gevolg van het eenmalige effect van Private Label op de winstgevendheid in het eerste kwartaal van 2004.
Als gevolg van bewust afgestoten omzet en lagere LowCarb-verkopen daalde de omzet bij gelijkblijvende wisselkoersen tot EUR 488,7 miljoen (eerste kwartaal 2004: EUR 576,2 miljoen).
Eerste merkinnovaties geïntroduceerd ter stimulering van de groei. De nettoschuld kwam uit op EUR 84,3 miljoen, een verdere afname met EUR 12,8 miljoen ten opzichte van ultimo 2004.
De kasstroom uit operationele activiteiten bedroeg EUR 24,1 miljoen positief.

Vooruitzichten voor 2005
Wessanen herbevestigt haar verwachting dat de EBITAE in 2005 zich verder zal verbeteren en zal uitkomen op een bedrag in de bandbreedte van EUR 70 tot 85 miljoen. De verbetering zal naar verwachting intreden in de tweede helft van het jaar. Het eindresultaat zal uiteindelijk worden beïnvloed door diverse factoren, waaronder marktontwikkelingen en het effect van prijsdruk in het Europese retailkanaal, de snelheid waarmee de omslag bij de Amerikaanse distributieactiviteiten kan worden voltooid, de ontwikkeling van de prijzen van grondstoffen (vlees, brandstof, harsen) en de mate van daling van de LowCarb-verkopen. Zodra wij meer zicht hebben op de ontwikkeling van deze factoren, zal het concern de bandbreedte nader preciseren.

Zoals aangekondigd in maart 2005, is Wessanen om strategische redenen voornemens om dividenduitkeringen de komende jaren te verhogen tot EUR 0,65 per aandeel.

Handelsregister Amsterdam . KvK Amsterdam nr 33145851

Financiële resultaten eerste kwartaal 2005 vergeleken met eerste kwartaal 2004

in miljoenen euro, tenzij anders vermeld 1e kwartaal 1e kwartaal 2005 2004 Netto-omzet 468,5 576,2 Netto-omzet bij constante wisselkoersen 488,7 576,2 EBITAE (bedrijfsresultaat vóór afschrijving goodwill en bijzondere posten) 12,0 13,0 Bijzondere posten - 4,5 - 19,1 EBIT (bedrijfsresultaat) 7,5 - 6,1 Nettowinst vóór afschrijving goodwill en bijzondere posten 6,4 6,0 Nettowinst 3,5 - 7,5 Nettowinst per aandeel (in euro) vóór afschrijving goodwill en bijzondere posten 0,09 0,09

CEO Ad Veenhof: concern goed op koers
"Bij de publicatie van onze jaarcijfers in maart van dit jaar gaf ik aan dat de eerste helft van 2005, vergeleken met vorig jaar, naar verwachting een daling van de omzet te zien zou geven als gevolg van bewust afgestoten omzet, het dollareffect en achterblijvende LowCarb-verkopen. Ook hadden wij voorzien dat de EBITAE uit onze Private Label-activiteiten lager zou uitvallen dan het recordresultaat vorig jaar dat het gevolg was van een eenmalige, aantrekkelijke productieovereenkomst met een concurrerende partij. Tegelijkertijd zouden wij een aantal initiatieven ontplooien ter stimulering van onze omzet, met als doel omzetgroei in de komende jaren.

De resultaten geven aan dat we goed op koers liggen. Hoewel de omzet enigszins is achtergebleven bij onze verwachtingen, zijn de marges beter dan verwacht. De verlaging van onze nettoschuld met een bedrag van EUR 12,8 miljoen tot een niveau van EUR 84,3 miljoen overtreft eveneens onze verwachtingen.

Bovendien worden momenteel veel projecten geïmplementeerd die betrekking hebben op verbetering van onze omzet; de eerste resultaten daarvan zouden later dit jaar zichtbaar moeten zijn. Eén voorbeeld daarvan is de nieuwe samenwerking met Metro in Quebec en Ontario in Canada. Metro heeft ons gekozen als preferred supplier van biologische en natuurlijke producten.

Ons bedrijfsonderdeel Branded heeft diverse innovaties geïntroduceerd, waaronder nieuwe producten in de productlijn Zonnatura. Dit merk is niet alleen opnieuw gepositioneerd, wij hebben ook het logo, de verpakking en de productportfolio aangepast. Aangezien de eerste reacties van consumenten positief en bemoedigend zijn, zou dit richtinggevend moeten zijn voor alle andere merken die in de komende kwartalen volgen.

Resultaten Wessanen Q1 2005 - 2

Een ander interessant project is de gestarte samenwerking met de Colussi Groep. Deze in Italië gevestigde en internationaal opererende groep is eigenaar van diverse specialiteitenmerken, waaronder Agnesi (traditionele Italiaanse pasta), Sapori (gebak en snoepgoed) en Misura (gezonde mediterrane (dieet)voeding). Deze samenwerking onderstreept de transatlantische kwaliteiten van Wessanen, namelijk het gebruik van onze Premium Taste-distributiekanalen aan weerszijden van de Atlantische Oceaan om de authentiek Italiaanse voedingsproducten van Colussi te distribueren.

Kortom, we vorderen gestaag met verbetering van onze marges, terwijl we tegelijkertijd de basis creëren voor groei. Ik heb het volste vertrouwen dat wij later dit jaar en in de komende jaren de vruchten zullen plukken van onze investeringen en groei te zien zullen geven met gezonde, duurzame marges."

Resultaten in het kort
De netto-omzet daalde met EUR 108 miljoen vergeleken met vorig jaar. Deze daling werd hoofdzakelijk veroorzaakt door een valuta-effect van EUR 20 miljoen, de desinvestering begin 2005 van Gelderland Frischwaren Gesellschaft (GFG) ten bedrage van EUR 6 miljoen en een bedrag van EUR 72 miljoen (bij constante wisselkoersen) bij de Noord-Amerikaanse distributieactiviteiten. De impact van de lagere netto-omzet kon worden gecompenseerd door margeverbetering en een belangrijke verlaging van de vaste lasten, aangezien projecten in het kader van `Operatie Phoenix' en `Build on the Roots' inmiddels ten volle bijdragen aan besparingen.

De winstgevendheid van North America Branded verbeterde, vooral dankzij besparingen in het kader van Operatie Phoenix en de toegenomen afzet van eigen merken met een hogere marge. De distributieactiviteiten in Noord-Amerika realiseerden een verbetering van de Return on Sales (ROS); deze steeg van (1,9)% in het vierde kwartaal van 2004 naar (0,2)% nu, hetgeen in lijn is met de doelstelling voor geheel 2005, namelijk een positief niveau.

De Europese merkactiviteiten boekten een ROS van 9,2% in het eerste kwartaal, ondanks achterblijvende verkopen in de Duitse en Nederlandse out-of-home-markt en margedruk als gevolg van hogere grondstofprijzen. Een nieuw assortiment en geherpositioneerde merken verschijnen momenteel op de markt.

Zoals verwacht, bleef de winstgevendheid van de Private Label-activiteiten achter bij het zeer hoge niveau van 2004. In de eerste vijf maanden van 2004 profiteerde dit bedrijfsonderdeel van een extra winstbijdrage voortvloeiend uit productie voor een ander cerealbedrijf, waarvan de fabriek tijdelijk buiten bedrijf was. Uiteraard viel niet te verwachten dat dit zich dit jaar zou herhalen.

Resultaten Wessanen Q1 2005 - 3

Aanhoudend sterke kasstroom
De kasstroom uit operationele activiteiten gaf een positieve ontwikkeling te zien van EUR 24,1 miljoen. Een verlaging van het werkkapitaal droeg voor EUR 17,1 miljoen bij aan deze verbetering. Als gevolg van de positieve kasstroom nam de nettoschuld verder af tot EUR 84,3 miljoen (ultimo 2004 (herrekend volgens IFRS): EUR 97,1 miljoen), ondanks de waardestijging van de US dollar. De solvabiliteitsratio bleef met 49,4% uitermate gezond (ultimo 2004: 48,2%).

IFRS
Tot en met 31 december 2004 publiceerde Koninklijke Wessanen nv haar financiële rapportages volgens de in Nederland algemeen aanvaarde grondslagen voor financiële verslaggeving (NL GAAP). Vanaf 2005 zal het concern zijn geconsolideerde financiële overzichten publiceren volgens de International Financial Reporting Standards (IFRS). Deze wijziging is van toepassing op de financiële verslaggeving over alle boekhoudkundige perioden die op of na 1 januari 2005 zijn ingegaan of ingaan. Aangezien het concern de vergelijkende cijfers van één jaar opneemt in zijn jaarverslag, is 1 januari 2004 de datum van overgang op IFRS.

Met de halfjaarcijfers van 2004 heeft Wessanen een voorlopig overzicht gepubliceerd van de invloed van IFRS op de jaarrekening en het halfjaarresultaat over 2004. In de bijlage op pagina 16-24 van dit persbericht is een overzicht opgenomen van de verschillen tussen IFRS en NL GAAP, zowel wat betreft de beginbalans als de eindbalans en de winst- en verliesrekening 2004.

Impact IFRS
Samengevat, komt de impact van IFRS op de boekhouding van het concern neer op een toename van de nettowinst over 2004 met EUR 8,7 miljoen en een afname van het eigen vermogen per 31 december 2004 met EUR 8,1 miljoen. Dit is vooral toe te schrijven aan verschillen in de boekhoudkundige verwerking van pensioenen en acquisities onder IFRS. Voor het overgrote deel hebben de boekhoudkundige aanpassingen betrekking op de timing van boekhoudkundige verantwoording van activa, passiva en de daarmee samenhangende resultaten. De onderliggende kasstromen van onze bedrijven worden niet door IFRS beïnvloed. Resultaten Wessanen Q1 2005 - 4

Ontwikkelingen per divisie in het eerste kwartaal van 2005

Totaal Noord-Amerikaanse activiteiten
Belangrijkste ontwikkelingen

· De omzet in Noord-Amerika daalde van EUR 357 miljoen naar EUR 265 miljoen als gevolg van gedaalde LowCarb-verkopen, valuta-effecten en bewust beëindigde omzet.
· De effecten van de herstructurering komen duidelijk tot uiting in de verbeterde brutomarge en de positieve impact van lastenverlaging.
· De organisatorische aanpassingen zoals aangekondigd en doorgevoerd bij TOL NA hebben een positieve invloed op de resultaatontwikkeling in 2005 en waarborgen dat TOL NA zicht houdt op winstgevendheid in 2005.

· Groei-initiatieven blijven een belangrijk aandachtspunt bij TOL NA, dat onverminderd nieuwe klanten aan zich weet te binden.

in miljoenen euro, tenzij anders vermeld Q1 2005 Q1 2004 Netto-omzet 264,9 356,5 Netto-omzet bij constante wisselkoersen 284,2 356,5 EBITAE 0,3 0,7 EBITAE marge (als % van de netto-omzet) 0,1% 0,2% Bijzondere posten - 4,1 - 2,8 EBIT - 3,8 - 2,1

North America Branded
in miljoenen euro, tenzij anders vermeld Q1 2005 Q1 2004 Netto-omzet 24,6 28,1 Netto-omzet bij constante wisselkoersen 26,1 28,1 EBITAE 0,8 0,6 EBITAE marge (als % van de netto-omzet) 3,3% 2,1% Bijzondere posten 0,4 - 0,1 EBIT 1,2 0,5

North America Distribution
in miljoenen euro, tenzij anders vermeld Q1 2005 Q1 2004 Netto-omzet 240,3 328,4 Netto-omzet bij constante wisselkoersen 258,1 328,4 EBITAE - 0,5 0,1 EBITAE marge (als % van de netto-omzet) - 0,2% 0,0% Bijzondere posten - 4,5 - 2,7 Resultaten Wessanen Q1 2005 - 5

EBIT - 5,0 - 2,5

Distributieactiviteiten gezond ondanks lagere omzet De omzet van TOL NA in het eerste kwartaal van 2005 viel met EUR 240,3 miljoen lager uit dan vorig jaar. Zoals reeds aangegeven, was dit te wijten aan de substantieel gedaalde afzet van LowCarb-producten, valuta-effecten en beëindigde onrendabele omzet. Een belangrijk deel van de tijd wordt nu besteed aan ontwikkeling van nieuwe klanten en omzet. De omvang van de lopende new business-activiteiten is zondermeer hoopgevend en zal naar verwachting in de loop van het jaar resulteren in nieuwe klanten. Naast de eerder aangekondigde nieuwe klanten, is een uitgebreide samenwerking overeengekomen met Metro Inc., een uit 254 filialen bestaande supermarktketen met vestigingen verspreid over de beide Canadese provincies Quebec en Ontario. TOL NA is gekozen als preferred supplier van natuurlijke en biologische kruidenierswaren en bevroren voedingsproducten.

De onderliggende bedrijfsactiviteiten zijn erg gezond. Dankzij de implementatie van onze nieuwe inkooporganisatie verbeterde de brutomarge over het kwartaal. De voordelen van onze `Build on the Roots'-initiatieven vertaalden zich duidelijk in een lager lastenniveau dan dat in het eerste kwartaal van 2004. De lastenverlaging was grotendeels het gevolg van personeelsreducties en administratieve consolidaties. In vergelijking met ultimo 2004 is het aantal medewerkers afgenomen met 235. Deze afname is het directe gevolg van de consolidatie van de oostelijke regio en de bedrijfsbrede reorganisatie.

Al met al, ondanks een matige omzet, zullen kostenbesparingen in het kader van `Build on the Roots' en diverse groei-initiatieven naar verwachting aan de basis staan van een positieve EBITAE voor geheel 2005.

Noord-Amerikaanse merkactiviteiten overtreffen opnieuw verwachtingen De Return on Sales van de Noord-Amerikaanse Brand Group gaf een verbetering te zien van
1,2 procentpunt vergeleken met het eerste kwartaal van 2004. Dit was te danken aan sterke verkopen bij Liberty Richter, verlaagde productiekosten bij American Beverage Corporation (ABC) en stringente kostenbeheersing bij deze beide bedrijven. Het merk Ka-Me, evenals andere belangrijke merken zoals Sesmark en Mi-Del, vertoonden sterk verbeterde verkoopresultaten in vergelijking met 2004. Sommige distributieovereenkomsten met derden werden beëindigd en zullen in de loop van het jaar wegvallen; dit zal een impact hebben van circa USD 10 miljoen op de omzet en een verwaarloosbare impact op de EBITAE. Terwijl de omzet van ABC nagenoeg gelijk bleef, stegen de marges als gevolg van lagere productiekosten, hogere verkoopprijzen en een gunstige productmix ­ hetgeen deels werd geneutraliseerd door hogere grondstofprijzen. Het positieve mixeffect was voornamelijk te danken aan de toename van de verkopen van Daily's cocktail-mixen met een hoge marge.
Resultaten Wessanen Q1 2005 - 6

Totaal Europese activiteiten


· Branded realiseerde een EBITAE-toename van 7% ondanks een lagere omzet als gevolg van moeilijke marktomstandigheden, vooral in de Duitse en Nederlandse out-of-home- markt. Momenteel worden nieuwe marktinitiatieven ontplooid.
· De effecten van Operatie Phoenix zijn zichtbaar bij de distributieactiviteiten, resulterend in een toename van de EBITAE tot EUR 1,4 miljoen (eerste kwartaal 2004: EUR 1,3 miljoen).

· Dankzij een eenmalig effect op het resultaat, kon Private Label in het eerste kwartaal van 2004 een record-EBITAE boeken van EUR 3,7 miljoen. In vergelijking hiermee is de EBITAE in het eerste kwartaal van dit jaar gedaald naar EUR 2,1 miljoen.
· In 2005 ligt de focus op stimulering van de groei via innovaties en merkinitiatieven in combinatie met verdere margeverbetering.

in miljoenen euro, tenzij anders vermeld Q1 2005 Q1 2004 Netto-omzet 203,6 219,7* Netto-omzet bij constante wisselkoersen 204,5 219,7 EBITAE 14,4 15,2 EBITAE marge (als % van de netto-omzet) 7,1% 6,9% Bijzondere posten - 0,2 - 15,9 EBIT 14,3 - 0,7
*inclusief GFG

Europe Branded
in miljoenen euro, tenzij anders vermeld Q1 2005 Q1 2004 Netto-omzet 118,8 123,5 Netto-omzet bij constante wisselkoersen 119,0 123,5 EBITAE 10,9 10,2 EBITAE marge (als % van de netto-omzet) 9,2% 8,3% Bijzondere posten 0,2 - 0,1 EBIT 11,1 10,1

Europe Distribution
in miljoenen euro, tenzij anders vermeld Q1 2005 Q1 2004 Netto-omzet 33,1 36,0 Netto-omzet bij constante wisselkoersen 33,4 36,0 EBITAE 1,4 1,3 EBITAE marge (als % van de netto-omzet) 4,2% 3,6% Bijzondere posten 0,0 - 2,8 Resultaten Wessanen Q1 2005 - 7

EBIT 1,4 - 1,6

Europe Private Label
in miljoenen euro, tenzij anders vermeld Q1 2005 Q1 2004 Netto-omzet 51,7 60,2* Netto-omzet bij constante wisselkoersen 52,1 60,2 EBITAE 2,1 3,7 EBITAE marge (als % van de netto-omzet) 4,1% 6,1% Bijzondere posten - 0,4 - 13,0 EBIT 1,8 - 9,3
*inclusief GFG

Merkactiviteiten vertonen solide margeverbetering
Belangrijk onderdeel van de strategie voor de merkactiviteiten is een verbetering van de marges tot een niveau van 10% om vervolgens, met behoud van deze marges, de groei te stimuleren. De verbetering van de Return on Sales tot 9,2% is daarom uitermate positief en kan worden verklaard als een direct gevolg van zowel de sterke focus op kostenbeheersing als het potentieel van de huidige merkenportfolio.

Ter stimulering van de groei zijn belangrijke stappen gezet. Eerste resultaat van de opgerichte pan-Europese categorie-innovatieteams is de introductie van nieuwe initiatieven. Zo wordt het onder het merk Zonnatura geïntroduceerde product `SOcrispY', dat vergelijkbaar is met een product dat onder het merk Kallo wordt verkocht in het VK, ook in andere Europese landen geïntroduceerd. Een andere innovatie onder het merk Zonnatura is `Sappa!', een sapproduct dat de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groente en fruit bevat in een flesje van 500 ml. Door gezondheid met een rijke smaak te combineren wil Zonnatura haar categorie-innovaties vermarkten en tevens haar merkimago versterken. Op deze wijze zal Wessanen voortbouwen op reeds aanwezige expertise en competenties in de huidige merken en organisaties.

De omzet gaf een geringe daling te zien als gevolg van de moeilijke out-of-home-markt in continentaal Europa en bewust beeindigde omzet.

Naar verwachting zal het voorbereidende werk dat in de eerste helft van dit jaar wordt uitgevoerd, resulteren in een verzameling concurrerende merken en portfolio's, die groei laten zien in de tweede helft van het jaar.

Distributieactiviteiten realiseren verdere toename van EBITAE Evenals bij de divisie Branded van de Europese activiteiten, werpt de focus op marges ook vrucht af bij de Europese distributieactiviteiten. De Return on Sales kwam in het eerste kwartaal uit op Resultaten Wessanen Q1 2005 - 8

4,2%, een zeer sterk resultaat. De geringe omzetdaling was toe te schrijven aan de bewuste keuze in 2004 om onrendabele activiteiten in België af te stoten. De structurele kostenbesparing komt met name tot uiting in de distributiekosten, dankzij de consolidatie van magazijnen en het stroomlijnen van de activiteiten.

Private Label-activiteiten
De Private Label-activiteiten zien zich geconfronteerd met toegenomen concurrentie in de markt. In de eerste helft van 2004 profiteerden de Europese Private Label-activiteiten van een eenmalig effect op het resultaat. Vandaar dat de resultaten over het eerste kwartaal van 2005 achterbleven bij die van hetzelfde kwartaal vorig jaar. Bovendien was in de resultaten over 2004 een omzetbedrag van EUR 6,1 miljoen inbegrepen van GFG, een bedrijf dat begin 2005 is afgestoten.

Ter verbetering van de resultaten is het van essentieel belang dat onze focus gericht blijft op kostenverlaging en producten met toegevoegde waarde. Als onderdeel van deze strategie is de sluiting van de fabriek in Telford (VK) nu een feit. De integratie van de productievolumes van Telford in andere fabrieken van de groep is in volle gang, hoewel er nog enkele aanloopkwesties spelen. Het proces wordt naar verwachting afgerond in de tweede helft van het jaar.

Resultaten Wessanen Q1 2005 - 9

Overige financiële aspecten
De financiële positie van het concern blijft sterk. De `eigen vermogen / totaal vermogen'-ratio steeg met 1,2% van 48,2% per 31 december 2004 naar 49,4% per 31 maart 2005.
De nettoschuld per ultimo Q1 2005 kwam 13,1% lager uit en daalde van EUR 97,1 miljoen per 31 december 2004 naar EUR 84,3 miljoen per 31 maart 2005. De kasstroom uit operationele activiteiten bedroeg in Q1 2005 EUR 24,1 miljoen tegenover EUR 44,0 miljoen in hetzelfde kwartaal vorig jaar. De investeringen bedroegen per saldo EUR 3,6 miljoen, substantieel onder het niveau van de afschrijvingen ad EUR 6,5 miljoen.
De verdere koersstijging van de dollar ten opzichte van de euro (USD 1,31 in Q1 2005 tegenover USD 1,24 in Q1 2004) had een positief effect van EUR 0,2 miljoen op het nettoresultaat vergeleken met Q1 2004.

Met ingang van het eerste kwartaal 2005 zijn alle inkomsten uit levering van goederen aan derden en andere inkomsten uit geleverde diensten inbegrepen in de netto-omzet. In 2004 werden overige inkomsten verantwoord onder operationele uitgaven. De vergelijkende cijfers van 2004 zijn dienovereenkomstig aangepast.

Belangrijke data
31 augustus 2005 Publicatie resultaten tweede kwartaal en halfjaar 2005 9 november 2005 Publicatie resultaten derde kwartaal 2005 28 februari 2006 Publicatie resultaten vierde kwartaal en jaarcijfers 2005 20 april 2006 Jaarlijkse Algemene Vergadering van Aandeelhouders

Meer informatie
Met vragen kunt u contact opnemen met Corporate Communications, tel. +31 (0)20 547 95 28; e- mail corporate.communications@wessanen-hq.com.
Met vragen over Investor Relations kunt u contact opnemen met tel. +31 (0)20 547 94 14; e-mail investor.relations@wessanen-hq.com.

Lees de achtergronden op Websanen, Wessanen's online kwartaalmagazine www.wessanen.com/websanen

Bedrijfsprofiel
Koninklijke Wessanen nv is een in Nederland gevestigd multinationaal voedingsmiddelenconcern dat opereert op de Europese en Noord-Amerikaanse markt. Met de focus op authentieke voeding van hoge kwaliteit hebben wij een productaanbod dat varieert van zuiver natuurlijke en gezonde voedingsproducten tot Premium Taste-producten. Wij streven ernaar de waarde voor onze aandeelhouders voortdurend te vergroten door maximaal gebruik te maken van onze Resultaten Wessanen Q1 2005 - 10

onderscheidende kwaliteiten op het gebied van category & channel management, sterke merken, distributieservices met toegevoegde waarde en transatlantische afstemming.

Bijlagen
Verkorte winst- en verliesrekening
Verkorte balans
Verkort kasstroomoverzicht
Kerncijfers
Financiële informatie per aandeel
International Financial Reporting Standards

NB: alle informatie over toekomstige ontwikkelingen onder voorbehoud

Resultaten Wessanen Q1 2005 - 11

Bijlage bij resultaten Q1 2005 Wessanen

GEEN ACCOUNTANTSCONTROLE TOEGEPAST

Verkorte winst- en verliesrekening
in miljoenen euro

1e kwartaal 1e kwartaal 2005 2004

Netto-omzet 468,5 576,2 Bedrijfslasten 456,5 563,2 EBITAE 12,0 13,0 Afschrijving goodwill - - Bijzondere posten - 4,5 - 19,1 EBIT 7,5 - 6,1 Financiële baten en lasten, netto - 1,4 - 4,2 Winst vóór belastingen 6,1 - 10,3 Belastingen - 1,8 3,5 Aandeel in resultaat deelnemingen en aandeel derden - 0,8 - 0,7 Nettowinst 3,5 - 7,5

Nettowinst vóór bijzondere posten en afschrijving goodwill 6,4 6,0

Verkorte balans
in miljoenen euro
31 maart 31 december 2005 2004 Vaste activa 421,7 423,3 Vlottende activa 557,8 561,1 979,5 984,4

Groepsvermogen 494,9 483,6 Voorzieningen 141,8 176,5 Langlopende schulden 342,8 324,3 Kortlopende schulden 979,5 984,4

Resultaten Wessanen Q1 2005 - 12

Verkort kasstroomoverzicht
in miljoenen euro, tenzij anders vermeld

1e kwartaal 1e kwartaal 2005 2004 Operationele activiteiten
Nettowinst 3,5 -7,5 Non-cash aandelen gerelateerde beloning 0,2 0,0 Afschrijving op materiële vaste activa 6,5 7,1 Afschrijving op immateriële vaste activa 0,9 0,3 Bijzondere waardevermindering vaste activa - 8,8 Resultaat niet-geconsolideerde deelnemingen - - 0,1 Mutatie in werkkapitaal en voorzieningen 13,0 34,6 Aandeel in resultaat deelnemingen en aandeel derden 1,7 0,8 Kasstroom uit operationele activiteiten 24,1 44,0

Investeringsactiviteiten
Investeringen in materiële vaste activa - 5,3 - 5,7 Desinvesteringen in materiële vaste activa 1,7 0,4 Financiële vaste activa 0,8 0,1 Immateriële vaste activa, exclusief goodwill - 0,3 - 0,4 Kasstroom uit financieringsactiviteiten - 3,1 - 5,6

Financiering
Langlopende schulden - 36,4 - 0,9 Kortlopende financiering 12,4 - 22,2 Verkoop eigen aandelen 2,4 28,3 Kasstroom uit financieringsactiviteiten - 21,6 5,2 Kasmutatie -0,6 43,6

Resultaten Wessanen Q1 2005 - 13

Kerncijfers
in miljoenen euro, tenzij anders vermeld

1e kwartaal 1e kwartaal 2005 2004 EBITAE marge (als % van de omzet) 2,6% 2,3% Gemiddeld geïnvesteerd vermogen 449,7 401,5 ROI (% van het gem. geïnvesteerd vermogen) 10,7% 13,0% Toename economic premium - 0,6 17,8 Gemiddelde goodwill 498,2 508,6 ROIC (% van het gem. geïnvesteerd vermogen, incl goodwill) 5,1% 5,7% Eigen vermogen in procenten van het totale vermogen 49,4% 45,9% EBITDAE/interestdekkingsratio 13,2 4,9

Financiële informatie per aandeel
in euros

1e kwartaal 1e kwartaal 2005 2004 Nettowinst vóór bijzondere posten en afschrijving goodwill 0,09 0,09 Nettowinst 0,05 - 0,11 Gemiddeld aantal uitstaande aandelen, excl. eigen aandelen 70.193.534 66.947.253 Totaal aantal uitstaande aandelen per 31 maart 2005, resp. 31 maart 2004 72.588.501 72.588.501

Resultaten Wessanen Q1 2005 - 14

International Financial Reporting Standards

Inleiding
Tot en met 31 december 2004 publiceerde Koninklijke Wessanen nv haar financiële rapportages volgens de in Nederland algemeen aanvaarde grondslagen voor financiële verslaggeving (NL GAAP). Vanaf 2005 zal het concern zijn geconsolideerde financiële overzichten publiceren volgens de International Financial Reporting Standards (IFRS). Deze wijziging is van toepassing op de financiële verslaggeving over alle boekhoudkundige perioden die op of na 1 januari 2005 zijn ingegaan of ingaan. Aangezien het concern de vergelijkende cijfers van één jaar opneemt in zijn jaarverslag, is 1 januari 2004 de datum van overgang op IFRS.

Met de halfjaarcijfers van 2004 heeft Wessanen een voorlopig overzicht gepubliceerd van de impact van IFRS op de jaarrekening en het halfjaarresultaat over 2004. In deze bijlage is een overzicht opgenomen van de verschillen tussen IFRS en NL GAAP, zowel wat betreft de beginbalans als de eindbalans en de winst- en verliesrekening 2004.

Impact IFRS
Samengevat, komt de impact van IFRS op de boekhouding van het concern neer op een toename van de nettowinst over 2004 met EUR 8,7 miljoen en een afname van het eigen vermogen per 31 december 2004 met EUR 8,1 miljoen. Dit is vooral toe te schrijven aan verschillen in de boekhoudkundige verwerking van pensioenen en acquisities onder IFRS. Voor het overgrote deel hebben de boekhoudkundige aanpassingen betrekking op de timing van boekhoudkundige verantwoording van activa, passiva en de daarmee samenhangende resultaten. De onderliggende kasstromen van onze bedrijven worden niet door IFRS beïnvloed.

Presentatie van informatie volgens IFRS
Het doel van deze bijlage is verstrekking van informatie over de gevolgen van de overstap op IFRS voor de gerapporteerde resultaten en de financiële positie van het concern. De volgende onderwerpen komen aan de orde:
veranderingen in de grondslagen voor financiële verslaggeving vergeleken met NL GAAP, als gevolg van de introductie van IFRS
balans per 1 januari 2004 volgens IFRS
aansluiting totaal vermogen per 1 januari 2004 aansluiting nettoresultaat 2004
verkorte winst- en verliesrekening volgens IFRS van Q1-4 2004 en geheel 2004 aansluiting totaal vermogen per 31 december 2004 segmentinformatie volgens IFRS voor Q1-4 2004 en geheel 2004 balans per 31 december 2004 volgens IFRS
uitsplitsing totaal vermogen per 31 december 2004 volgens IFRS op IFRS gebaseerd overzicht van mutaties in totaal vermogen gedurende geheel 2004 Resultaten Wessanen Q1 2005 - 15

De cijfers in deze bijlage zijn gebaseerd op de standaards, zoals deze thans zijn goedgekeurd. IFRS is

echter voortdurend onderhevig aan een proces van herziening en goedkeuring door de EU en/of aan mogelijke amendering als gevolg van interpretatierichtlijnen van de IASB. IFRS kan derhalve veranderingen ondergaan. De hier gepresenteerde cijfers en bijbehorende toelichting dienen dan ook met enige omzichtigheid te worden bezien, aangezien voornoemde veranderingen aanleiding kunnen geven tot herziening.

Veranderingen in de grondslagen voor financiële verslaggeving als gevolg van de introductie van IFRS
Voor standaards die geen deel uitmaken van NL GAAP, hebben wij onze grondslagen voor financiële verslaggeving aangepast zoals hieronder beschreven.

IFRS1 beschrijft de uitzonderingen op het principe dat Wessanens beginbalans volgens IFRS zou moeten voldoen aan elke IFRS standaard. Deze standaard verleent ontheffing van bepaalde vereisten van andere standaards en verbiedt de toepassing van sommige aspecten van andere standaards met terugwerkende kracht. Wat betreft deze ontheffingen, heeft Wessanen besloten de overstap op IFRS als volgt te verwerken:
IFRS3 Business Combinations is toegepast met ingang van 1 januari 2004. Met uitzondering van het activeren van bepaalde immateriële activa, zijn bedrijfscombinaties die vóór 1 januari 2004 zijn geacquireerd, niet herrekend.
De aangepaste historische kostprijs in de beginbalans van materiële vaste activa wordt bepaald uitgaande van de vorige GAAP-waarde (op historische basis), gecorrigeerd voor de herrekende afschrijving van componenten.
Wat betreft pensioenen (IAS19), wordt met ingang van 1 januari 2005 de zogeheten `corridor'- methode toegepast. Dit betekent dat alle actuariële opbrengsten en verliezen per de datum van overgang op IFRS via het vermogen worden verantwoord in de IFRS beginbalans. De gecumuleerde omrekeningsverschillen van alle buitenlandse activiteiten worden geacht nul te zijn per de datum van overgang op IFRS. De winsten of verliezen bij desinvestering van buitenlandse activiteiten na de datum van overgang op IFRS zullen daardoor slechts omrekeningsverschillen bevatten die na de datum van overgang op IFRS zijn ontstaan. IFRS2 betreffende aandeelgerelateerde betalingstransacties is toegepast op vermogensinstrumenten die na 7 november 2002 zijn toegekend, en daarom zijn er kosten verantwoord in de winst- en verliesrekening, gerelateerd aan de optieplannen en aandeelrechten, die in 2003 en 2004 zijn toegekend. Bovendien heeft Wessanen ervoor gekozen om, in overeenstemming met IFRS1, IAS 32/39 (financiële instrumenten) toe te passen met ingang van 1 januari 2005.

Resultaten Wessanen Q1 2005 - 16

Personeelsregelingen

Pensioenen en overige pensioenvoorzieningen
Tot en met 31 december 2004 conformeerde het concern zich aan de in Nederland algemeen aanvaarde grondslagen voor financiële verslaggeving (NL GAAP) voor de boekhoudkundige verwerking van pensioenen en overige pensioenvoorzieningen.

In het kader van implementatie van IAS 19 Employee Benefits, pensioenen en overige pensioenvoorzieningen, heeft Wessanen haar nettoverplichting voortvloeiend uit pensioenregelingen op basis van vaste toezeggingen voor elke regeling afzonderlijk berekend, door een schatting te maken van het bedrag van de toekomstige rechten die medewerkers reeds hebben opgebouwd gedurende hun arbeidzame leven. Van deze rechten is de contante waarde bepaald en de reële waarde van enige aan deze regelingen gerelateerde beleggingen is in mindering gebracht. De gebruikte disconteringsvoet bij het contant maken is gelijk aan het rendement per de balansdatum van hoogwaardige bedrijfsobligaties waarvan de einddata min of meer samenvallen met de verplichtingstermijnen van Wessanen. De berekening is uitgevoerd door een erkende actuaris onder toepassing van de zogeheten `projected unit credit'-methode.

Wessanen verwerkt additioneel de gefinancieerde toekomstige netto pensioenverplichting per 1 januari 2004 in de balans, voorzover deze niet is gedekt door voorzieningen of beleggingen zoals opgenomen in de balans volgens NL GAAP. `Zachte' verplichtingen per die datum zijn buiten beschouwing gelaten. Alle actuariële winsten en verliezen per 1 januari 2004, de datum van overgang op IFRS, zijn verantwoord. Actuariële winsten en verliezen na 1 januari 2004 worden onder toepassing van de `corridor'-methode verantwoord in de winst- en verliesrekening, gespreid over het verwachte gemiddeld resterende arbeidsleven van de medewerkers die aan de regeling deelnemen. Bij deze benadering overschrijdt enige gecumuleerde, niet-verantwoorde actuariële winst of verlies tien procent van hetzij de contante waarde van de pensioenverplichting hetzij, als deze groter is, de reële waarde van de beleggingen.

Wanneer de aan een regeling ontleende rechten verbeteren, wordt het deel van het verbeterde recht dat betrekking heeft op voorgaande dienstjaren, verantwoord als een last in de winst- en verliesrekening; dit gebeurt op lineaire basis over de gemiddelde periode totdat er sprake is van een verworven recht. Mocht er meteen sprake zijn van een verworven recht, dan wordt de last meteen in de winst- en verliesrekening verantwoord.

Per 1 januari 2004 vertoonden de pensioenverplichtingen en overige pensioenvoorzieningen van het concern een tekort. Dit tekort ten opzichte van de voorzieningen en beleggingen zoals opgenomen in de balans volgens NL GAAP is ten laste gebracht van het eigen vermogen in de volgens IFRS opgestelde beginbalans per 1 januari 2004. Het gaat om een bedrag van EUR 18,2 miljoen na belastingen. Op 31 december 2004 beliep dit bedrag EUR 19,9 miljoen na belastingen.

Resultaten Wessanen Q1 2005 - 17

Pensioenlasten worden deels verantwoord in de EBITAE (2004: EUR 0,6 miljoen) en deels in de

financiële baten en lasten (2004: EUR 1,5 miljoen, voor interest gerelateerde posten).

Bedrijfscombinaties en immateriële activa
Betaalde goodwill wordt volgens NL GAAP geactiveerd en afgeschreven. IFRS 3 schrijft voor dat betaalde goodwill weliswaar moet worden geactiveerd, maar niet mag worden afgeschreven; daarvoor in de plaats komt een jaarlijkse toets op waardevermindering. Wessanen heeft gekozen voor de overgangsoptie van IFRS 1 die toepassing van IFRS 3 mogelijk maakt vanaf de overgangsdatum. Deze optie had onze voorkeur boven herrekening van alle voorgaande bedrijfscombinaties. In het verleden zijn diverse merken binnen bedrijfscombinaties verworven die niet van de goodwill zijn gescheiden. Voor die merken, waarvan wij een betrouwbare historische waardering hebben, hebben wij de boekwaarde per 1 januari 2004 gescheiden van de goodwill zodat wij deze merken voortaan als afzonderlijke immateriële vaste activa kunnen behandelen. Dit geldt voor de merken Gayelord Hauser, Tartex, Dr. Ritter, Allos, Rella, Better than Milk en Whole Earth. Alle geactiveerde merken hebben een onbepaalde levensduur en worden daarom niet afgeschreven.

IFRS 3 en aanverwante overgangsregelingen hebben de volgende impact op Wessanen: alle boekingen met betrekking tot eerdere bedrijfscombinaties zijn bevroren per de overgangsdatum;
de waarde van de goodwill is bevroren per 1 januari 2004 en de eerder onder NL GAAP gerapporteerde afschrijving over 2004 (EUR 11,2 miljoen) zal afwezig zijn in financiële rapportages opgesteld volgens IFRS;
goodwill en geactiveerde immateriële activa worden jaarlijks getest op waardevermindering.

Materiële vaste activa
Componenten
Indien een post die onder materiële vaste activa (mva) valt, uit belangrijke componenten bestaat met elk een verschillende economische levensduur, vereist IAS16 dat deze componenten als afzonderlijke componenten binnen mva worden geboekt. Dit was niet altijd het geval in de volgens NL GAAP opgestelde balans. Uitgaven in verband met vervanging van een component binnen de mva-post, inclusief de kosten van groot onderhoud, worden geactiveerd. Vervolguitgaven worden alleen geactiveerd als deze het toekomstige bedrijfseconomische nut van mva vergroten. Alle overige uitgaven worden als een last verantwoord in de winst- en verliesrekening.

Overheidssubsidies
Onder IFRS worden overheidssubsidies in mindering gebracht op de activa waarop zij betrekking hebben. Dit was niet altijd het geval onder NL GAAP. EUR 0,6 miljoen is per 1 januari 2004 opnieuw geclassificeerd, van voorzieningen naar mva.

Resultaten Wessanen Q1 2005 - 18

Software

In principe moet software onder IFRS worden geactiveerd en verantwoord als een immaterieel vast actief. Bij Wessanen was het gebruikelijk om geactiveerde softwarekosten te verantwoorden onder mva; vandaar dat een herclassificatie heeft plaatsgevonden ten bedrage van EUR 3,9 miljoen per 1 januari 2004.

Voorraden
IFRS vereist dat voorraadkosten zijn gebaseerd op het `first in, first out'-principe en dat hierin zijn inbegrepen de kosten van verwerving, transport en opslag. In het geval van geproduceerde voorraad en onderhanden werk is in de kosten inbegrepen een overeenkomstig deel van de overheadkosten bij normale bedrijfscapaciteit.
De basis voor activering van indirecte kosten is herbeoordeeld, hetgeen leidde tot een vrijval van geactiveerde kosten per 1 januari 2004 ten bedrage van EUR 3,0 miljoen (na belastingen), ten gunste van het vermogen. Per 31 december 2004 bedroeg de vrijval EUR 1,5 miljoen na belastingen.

Voorzieningen
Alle voorzieningen van materiële omvang dienen volgens IFRS in principe te worden gedisconteerd. Dit was niet altijd het geval onder NL GAAP. Het effect van discontering van tot dusverre niet contant gemaakte voorzieningen per 1 januari 2004 is een afname van de voorzieningen met EUR 0,2 miljoen. Voortaan wordt interest over gedisconteerde voorzieningen verantwoord onder financiële lasten. Onder NL GAAP werden zulke lasten verwerkt in het operationele resultaat.

Aandelengerelateerde beloningen
In overeenstemming met NL GAAP bracht Wessanen lasten uit hoofde van opties op aandelen en verleende aandeelrechten direct ten laste van het eigen vermogen zodra de daaruit voortvloeiende betalingen plaatsvonden.
Volgens IFRS 2 dienen Wessanens optie- en aandeelplannen van 2003 en 2004 te worden gekwalificeerd als zogeheten `equity settled plans'. Als gevolg daarvan moet het concern de reële waarde van de aandeelopties ten laste brengen van het resultaat (gespreid over de looptijd) en een gerelateerde reserve verantwoorden in het vermogen op de balans. Deze reserve bedroeg per 1 januari 2004 minder dan EUR 0,1 miljoen. Per 31 december 2004 was dit bedrag EUR 0,5 miljoen. De reële waarde is berekend met behulp van het `Black and Scholes'-model voor de waardering van opties. Het bedrag ten laste van het resultaat gedurende de relevante optieperioden is gecorrigeerd voor werkelijke en verwachte aanspraken.
Resultaten Wessanen Q1 2005 - 19

Condensed balance sheet at January 1, 2004
in millions euro, unless stated otherwise
IFRS NL GAAP Non-current assets 447,6 434,6 Current Assets 649,7 653,2
1.097,3 1.087,8 Total equity 485,1 502,3 Non-current liabilities 120,3 93,5 Current liabilities 491,9 492,0
1.097,3 1.087,8 Reconciliation of total equity at January 1, 2004 in millions euro, unless stated otherwise
NL GAAP total equity at December 31, 2003 502,3 Pensions and other postretirement benefits 18,2)
---
Revaluation of intangible fixed assets (brands) 5,3 Inventory measurement (3,0)

Revaluation property, plant and equipment (1,6)

Discounting of provisions 0,2 Other 0,1 IFRS total equity at January 1, 2004 485,1 Reconciliation full year 2004 net income
in millions euro, unless stated otherwise
EBITAE EBIT Fin inc.exp Net income NL GAAP 60,2 (0,5) 0,5) ( 1,8 Pensions (IAS 19) (0,7) (0,7)
1,5) ( (1,7) IFA and goodwill (1,1) 10,1
- 9,9 Inventory - 1,6
- 1,0 Components PPE (0,2) (0,2)


- (0,1) Share based payments (0,5) (0,5)


- (0,5) Other (0,1) 0,2 0,3) ( (0,0) Total differences (2,6) 10,5 1,8) ( 8,6 IFRS 57,6 10,0 2,3) ( 10,4 Resultaten Wessanen Q1 2005 - 20

Segment information IFRS 2004
in millions euro, unless stated otherwise
Q1 Q2 Q3 Q4 Total North American business
Net sales 356,5 320,7 282,8 296,5 EBITAE ,7 0 4,0
1,5) ( 1,7)
---
EBITAE margin (as % of Net sales) 0,2% 1,2% -0,5% -0,6% Exceptional items (2,8) 0,1
5,6) ( 9,4)
---
EBIT 2,1) ( 4,1
7,1) ( 11,1)
---
North America Branded
Net sales 28,2 40,8 35,6
35,4 EBITAE ,6 0 4,9
3,1 ,2
---
EBITAE margin (as % of Net sales) 2,1% 12,0% 8,7% 9,0% Exceptional items (0,1) (0,1) 0,2) ( 1,9)
---
EBIT ,5 0 4,8
2,9 ,3
---
North America Distribution
Net sales 328,4 279,8 247,2
261,1 EBITAE ,2 0 (1,0)
4,6) ( 4,9)
---
EBITAE margin (as % of Net sales) 0,1% -0,4% -1,9% -1,9% Exceptional items (2,7) 0,3
5,5) ( 7,5)
---
EBIT 2,5) ( (0,7)
10,0) ( 12,4)
---
Total European business
Net sales 219,7 221,6 209,9
215,5 EBITAE 15,2 18,0 13,2
18,3 EBITAE margin (as % of Net sales) 6,9% 8,1% 6,3% 8,5% Exceptional items (15,9) (3,4)
2,5) ( 3,8)
---
EBIT 0,7) ( 14,5 10,7 14,5 Europe Branded
Net sales 123,5 123,4 114,5 117,3 EBITAE 10,2 10,2 8,0 ,9
---
EBITAE margin (as % of Net sales) 8,3% 8,3% 7,0% 6,7% Exceptional items (0,1) (4,4)
1,2) ( 2,7)
---
EBIT 10,1 5,8
6,8 ,2
---
Europe Distribution
Net sales 36,0 33,6 32,3
32,1 EBITAE ,2
1 1,4
1,2 ,1
---
EBITAE margin (as % of Net sales) 3,3% 4,2% 3,7% 3,4% Exceptional items (2,8)
1,2
1,2)
---

---
EBIT 1,6) ( 2,7


- ,1
---
Europe Private Label
Net sales 60,2 64,7 63,2
66,0 EBITAE ,7
3 6,3
4,0 ,3
---
EBITAE margin (as % of Net sales) 6,1% 9,7% 6,3% 14,1% Exceptional items (13,0) (0,2) 0,2) ( 1,2)
---
EBIT 9,3) ( 6,1 3,9 ,1
---
Resultaten Wessanen Q1 2005 - 21

Reconciliation of total equity at December 31, 2004 in millions euro, unless stated otherwise

NL GAAP total equity at December 31, 2004 91,7
---
Pensions and other postretirement benefits (19,9)

Revaluation of intangible fixed assets (brands) 5,3

Cease amortization goodwill 10,1

Inventory measurement 1,8)
---
Revaluation property, plant and equipment 1,2)
---
Discounting of provisions 0,1

Other 0,7)
---
IFRS total equity at January 1, 2005 83,6
---
Condensed balance sheet at December 31, 2004
in millions euro, unless stated otherwise
IFRS NL GAAP Non-current assets 423,3 00,2
---
Current Assets 561,1 63,9
---
984,4 64,1
---
Total equity 483,6 91,7
---
Non-current liabilities 176,5 69,2
---
Current liabilities 324,3 03,2
---

984,4 64,1
---
Total equity at December 31, 2004
in millions euro, unless stated otherwise
IFRS NL GAAP Share capital 72,6 72,6

Share premium 99,7 99,7

Translation reserve (14,2) (14,2)

Reserve own shares ,8) (23
---
Reserve equity settled transactions 0,5 Retained earnings 0,0
34 24,7
---
Wessanen's equity 474,7 82,8
---
Minority interest 8,9 8,9
483,6 91,7
---
Statement of changes in total equity in 2004
in millions euro, unless stated otherwise
IFRS NL GAAP Total equity at January 1, 2004 485,1
02,3
---
Net income 10,4 1,8

Dividend 40,4) ( (40,4)

Equity settled transactions 0,5
---
Sale of own shares 29,5 29,5

Exercised share options 3,6 3,6

Changes in minority interest 1,3 1,3

Changes in exchange rates in respect of affiliat (6,4) 6,4)
---
Total equity at December 31, 2004 483,6 91,7
---
Resultaten Wessanen Q1 2005 - 22

Corporate Communications Prof. E.M. Meijerslaan 2 . Postbus 410
1180 AK Amstelveen t +31 (0)20 547 95 28 . f +31 (0)20 547 94 45 corporate.communications@wessanen-hq.com www.wessanen.com


---- --