Provincie Friesland


---

PERSBERICHT

Nummer: 145 / SW
Datum: 11 mei 2005

Provinciaal meerjarenprogramma inrichting
landelijk gebied vastgesteld

Gedeputeerde Staten van Fryslân hebben het meerjarenprogramma voor de inrichting van het landelijk gebied in Fryslân 2005-2006 vastgesteld. In dit programma geeft de provincie voor twee jaar aan welke doelen Fryslân wil bereiken op het gebied van landbouw, natuur, water, milieu, bodem, landschap en recreatie in het landelijk gebied. De doelen zijn gebaseerd op rijks- en provinciaal beleid.

Gedeputeerde staten hebben besloten de elf klassieke landinrichtingsprojecten versneld af te ronden. Veel van deze projecten zitten al langer dan 15 jaar in de uitvoering, de provincie vindt dat er meer vaart achter moet worden gezet. De provincie wil hiervoor een bedrag van E 3,4 miljoen voorfinancieren aan het rijk. Het geld komt terug van het rijk, de provincie is de rentelasten wel kwijt. Door de voorfinanciering kunnen de projecten sneller worden afgerond dan oorspronkelijk was gepland. Begin 2005 heeft gedeputeerde Anita Andriesen onderhandeld met minister Veerman, hierdoor zijn er toch middelen voor landinrichting beschikbaar gekomen. Voor nieuwe en modulaire landinrichtingsprojecten stelt GS voor een bedrag van E 4 miljoen beschikbaar te stellen voor de periode 2007 - 2013, in het kader van de begroting 2007.

Per 1 januari 2007 worden de rijksmiddelen voor het landelijk gebied gebundeld in één nieuw budget: het Investeringsbudget Landelijk gebied (ILG). Eerder waren de subsidies van het rijk verdeeld over veel verschillende subsidiefondsen. De basis voor de verdeling van het geld van het ILG is een nieuw meerjarenprogramma, waar de provincie, samen met andere partijen, nu mee aan het werk gaat. Provinciale Staten zullen in juni 2005 besluiten over de voorstellen van Gedeputeerde Staten.


---- --