Socialistische Partij


Prohefvoorstel stuit op onverwachtse kritiek

10-05-2005 * In de politiek lijkt het volgende normaal: tijdens een commissievergadering ben je dolenthousiast over een bepaald plan, om vervolgens in de statenvergadering met mitsen en maren te gaan komen. Dit overkwam ook het Prohefvoorstel van de SP dankzij een wispelturige PvdA.

Prohef is een systeem waarin de sociale lasten op een andere manier geheven worden. Doordat het niet de arbeid, maar de productie belast, stimuleert het werkgevers om meer werkgelegenheid te creëren. In Nederland zijn tien jaar terug verschillende experimenten gedaan die stuk voor stuk positief zijn afgesloten. Desondanks resulteerde een en ander niet in invoering van het systeem, de resultaten werden eigenlijk niet geloofd, het was te mooi om waar te zijn.

In december 2004 diende de SP een initiatiefvoorstel met als titel "Noord-Holland en Prohef, een win-win-combinatie". In dat voorstel werd de provincie gevraagt te onderzoeken hoe zij gemeentes zover kunnen krijgen met het Prohefsysteem te gaan experimenteren. Tijdens een vergadering van de Commissie Economie, Europa en Landbouw (ELE) kreeg het initiatiefvoorstel steun van PvdA en CDA. Vreemd is dat niet: deze partijen hadden in Friesland zelf een motie ingediend met hetzelfde initiatief.

Echter, tijdens de statenvergadering van 9 mei was de PvdA minder enthousiast. Ineens kon het voorstel in deze vorm geen goed meer doen. Uiteindelijk werd de SP verzocht het voorstel te herschrijven om er later in 2005 weer mee naar de Staten te komen. Met herschrijven wordt bedoeld dat er een aantal verduidelijkingen moeten worden toegevoegd die de SP allang mondeling heeft gegeven. Dat laatste is blijkbaar niet genoeg. Daarmee lijkt het erop dat de PvdA vindt dat de SP haar huiswerk niet goed heeft gedaan. Degene die het huiswerk niet goed gedaan heeft is echter de PvdA zelf. Met hun commentaar hadden ze ook in de commissievergadering van 7 maart kunnen komen.

Gerelateerde links:
* SP vraagt Noord-Holland naar Prohef te kijken * Initiatiefvoorstel: Noord-Holland en Prohef, een win-win-combinatie
* Vooralsnog meerderheid voor Prohefvoorstel SP * www.prohef.nl