FNV Bouw


datum: 11-05-2005

Schilders vragen: nu een CAO!

Vandaag een principe-akkoord voor de schilders-CAO. Met behoud van vroegpensioen én seniorendagen, een fatsoenlijke loonsverhoging en een normaal loon voor jongeren. Dat is de strekking van een petitie die kaderleden van FNV Bouw op woensdagmorgen 11 mei hebben aangeboden aan de onderhandelingsdelegatie van de werkgevers. Het kader uit de regio's Zuidwest en Noordwest wijst er in zijn petitie op dat werkgeversorganisatie Fosag een reeks voorstellen heeft gedaan die verslechteringen van de CAO inhouden. 'Dat doet geen recht aan de inzet van de werknemers in de bedrijven', aldus de petitie. Daarin wordt verder de wens uitgesproken dat deze vijfde onderhandelingsronde genoeg is om tot een principe-akkoord te komen. De onderhandelingsdelegatie van werknemerskant heeft daarbij unaniem de steun van de werknemers. Dat is de afgelopen weken gebleken bij 15 regionale voorlichtingsbijeenkomsten. Aldus onderstreepten de kaderleden bij de overhandiging aan Cees van Wijk, eerste onderhandelaar namens de werkgevers in het schildersbedrijf.

PETITIE
van leden van FNV Bouw
werkzaam in het schilders-, afwerkings- en glaszetbedrijf

Geachte leden van de delegatie van FOSAG, Namens de werknemers willen wij graag het volgende onder uw aandacht brengen.
- De afgelopen weken hebben de werknemersdelegaties ons geïnformeerd dat de onderhandelingen voor een nieuwe CAO niet soepel verlopen. Wij - leden van FNV Bouw - zijn daarover zeer verontrust. Onze collega's in het land delen deze ongerustheid.
- Wij hebben begrepen dat u diverse voorstellen heeft ingediend die naar onze mening een verslechtering inhouden ten opzichte van de huidige CAO. Dit vinden wij een zeer negatieve ontwikkeling, die de inzet van de werknemers in de bedrijven geen recht doet.
- Tijdens vijftien regionale voorlichtingsbijeenkomsten is gebleken dat de werknemers in de desbetreffende branche de onderhandelingsdelegatie van FNV en CNV unaniem steunen. Om dit te onderstrepen werden bij de regiobestuurders en de sprekers van de onderhandelingsdelegatie al diverse projecten aangemeld die onder tijdsdruk staan.
- Wij weten dat de komende maanden de drukste maanden zijn in de sector. Graag willen wij ons samen met werkgevers voor dat vele werk inzetten. Wel verwachten wij in ruil daarvoor:

· behoud van de huidige voorwaarden van ons vroegpensioen;
· een fatsoenlijke loonsverhoging voor de gehele looptijd;
· behoud van het huidige PRIS-systeem, in elk geval geen overstap naar het systeem van 8 procent vakantiegeld;
· fatsoenlijke afspraken bij ziekte;
· behoud van de seniorendagen;

· voor jongeren geen zakgeld maar een fatsoenlijk en aantrekkelijk salaris. Van onze mening over de andere punten zijn onze vertegenwoordigers eveneens op de hoogte. Namens de werknemers willen wij er met klem op aandringen dat er nu op de kortst mogelijke termijn een principeakkoord komt. De werknemers­delegatie heeft daarvoor brede steun. Wij wensen u dan ook veel wijsheid toe bij de vijfde onderhandelingsronde die zo dadelijk aanvangt. Zorg ervoor dat meer rondes niet nodig zijn. Regionale kadergroepen Afbouw FNV Bouw Noordwest en Zuidwest