AEGON

AEGON rapporteert resultaten eerste kwartaal 2005 op basis van IFRS
* Nieuwe levensverzekeringsproductie op gestandaardiseerde basis steeg met 4% tot EUR 610 miljoen ((6% op basis van constante wisselkoersen)
* Operationeel resultaat vóór belasting gedaald met 14% tot EUR 437 miljoen als gevolg van de volatiliteit van resultaten onder IFRS (11% op basis van constante wisselkoersen)
* Nettowinst met 5% gestegen tot EUR 666 miljoen Den Haag, 11 mei 2005

"In het eerste kwartaal heeft AEGON's nieuwe levenproductie een gezonde stijging laten zien door groei in onze Amerikaanse, Nederlandse en Taiwanese activiteiten. Bovendien is de nettowinst met vijf procent gestegen", zei de voorzitter van de Raad van Bestuur, Donald J. Shepard. "De overgang naar Internationale Financiële Verslaggeving Standaarden, die AEGON samen met 7000 andere Europese bedrijven heeft gemaakt, heeft de verwachte volatiliteit in onze gerapporteerde operationele winst teweeggebracht. We hebben vandaag ook AEGON's Embedded Value Report 2004 gepubliceerd, wat een belangrijke additionele maatstaf is voor onze prestaties. De duidelijke verbetering van AEGON's totale embedded value alsmede de sterke toename van de waarde van de nieuwe productie is een direct gevolg van onze consequente focus op winstgevende groei".

Het operationele resultaat vóór belasting daalde 14% tot EUR 437 miljoen (11% op basis van constante wisselkoersen). De positieve ontwikkelingen, zoals gezonde groei van de activiteiten en hogere productmarges in Amerika en het hogere operationele resultaat in het Verenigd Koninkrijk, werden met name tenietgedaan door de effecten van de Internationale Financiële Verslaggeving Standaarden (IFRS) in Amerika en Nederland die volatiliteit veroorzaakten in het gerapporteerde operationele resultaat.

KERNCIJFERS
bedragen in EUR miljoenen, behalve gegevens per aandeel Eerste kwartaal Constante wisselkoersen
%
2005 2004 %
Operationeel resultaat voor belasting 437 510 -14 -11 Gesaldeerde winsten/verliezen op beleggingen en bijzondere waarde verminderingen 292 190 54 55 Eenmalige baten/lasten 192 193 -1 -1
Winst voor belasting 921 893 3 5
Nettowinst 666 633 5 7

* per aandeel 0,42 0,41 2 4

Dit persbericht bevat financiële resultaten die niet op GAAP zijn gebaseerd: operationele winst vóór belasting. De reconciliatie van deze resultaten naar het best vergelijkbare GAAP-resultaat wordt gegeven op pagina 26 van het volledige persbericht. De financiële resultaten die niet op GAAP zijn gebaseerd moeten niet worden gezien als vervanging voor daaraan gerelateerde cijfers die in overeenstemming met IFRS worden gepubliceerd. Het management is van mening dat de resultaten die niet gebaseerd zijn op GAAP zinvolle aanvullende informatie geven over de onderdelen van ons bedrijf die onder IFRS worden aangemerkt als operationele winst en operationele lasten.

De nettowinst, waarin begrepen de gesaldeerde winsten en verliezen op beleggingen, bijzondere waardeverminderingen en eenmalige posten, steeg 5% tot EUR 666 miljoen (7% op basis van constante wisselkoersen). De gesaldeerde winsten en verliezen op beleggingen tezamen met de bijzondere waardeverminderingen kwamen positief uit op EUR 292 miljoen ten opzichte van een bate van EUR 190 miljoen in het eerste kwartaal van 2004. Eenmalige baten bedroegen EUR 192 miljoen vóór belastingen en betreft de boekwinst op de verkoop van de Spaanse schadeverzekeringsactiviteiten. In de resultaten van dezelfde periode in 2004 was EUR 193 miljoen aan eenmalige baten verantwoord als gevolg van de verkoop van de niet-kernactiviteiten van TFC op het gebied van bedrijfsfinancieringen.

In het eerste kwartaal is de nieuwe levensverzekeringsproductie op gestandaardiseerde basis in Amerika sterk gestegen, voornamelijk door goede productie van bank-owned life insurance (BOLI) en company-owned life insurance (COLI). In Nederland was een duidelijke verbetering in de collectieve pensioenactiviteiten zichtbaar, hetgeen resulteerde in een stijging van de levensverzekeringsproductie. In het Verenigd Koninkrijk is deze gedaald ten opzichte van het sterke eerste kwartaal van vorig jaar. Dit is mede een gevolg van maatregelen die in 2004 en 2005 genomen zijn om onder andere de prijstelling in de belangrijke pensioenmarkten aan te passen. In Taiwan was sprake van een substantiële groei in de nieuwe levensverzekeringsproductie, hetgeen een gevolg is van de hogere vraag naar traditionele verzekeringsproducten ten koste van andere producten.

Provisies en kosten zijn met 7% gedaald tot EUR 1.351 miljoen. De operationele kosten zijn gedaald met 8% tot EUR 713 miljoen (8% op basis van constante wisselkoersen). De belangrijkste factoren achter de daling zijn lagere kosten tengevolge van de verkoop van de niet-kernactiviteiten van TFC, ten dele tenietgedaan door hogere kosten in Nederland als gevolg van de toevoeging aan de voorziening voor geschillen over levensverzekeringsproducten.

De totale waarde van inkomsten genererende beleggingen is ten opzichte van ultimo 2004 met 4% gestegen tot EUR 315 miljard.

In Amerika is het operationele resultaat vóór belasting in vergelijking met dezelfde periode in 2004 gedaald met 15% tot USD 522 miljoen. Posten in het operationele resultaat zijn onder de IFRS volatiel. In het eerste kwartaal 2004 hebben deze posten USD 146 miljoen bijgedragen aan het operationele resultaat, terwijl in het eerste kwartaal 2005 een verlies van USD 11 miljoen is geboekt. Deze volatiele posten omvatten een product in de fixed annuity portefeuille dat voorziet in het vergoeden van het totale beleggingsrendement aan de klant en dat niet langer verkocht wordt, segregated funds in Canada met een garantie bij afloop en bepaalde financiële activa die zijn opgenomen tegen reële waarde, zoals hedge funds, converteerbare obligaties en bepaalde commanditaire vennootschappen, waar geen verandering van de waarde van de verplichtingen tegenover staat. Wanneer deze volatiele posten in zowel 2004 als 2005 buiten beschouwing worden gelaten, is het operationele resultaat met 13% gestegen. Dit is hoofdzakelijk het gevolg van hogere rentemarges, aanhoudend lage royementen in fixed annuities en een hoger beheerd vermogen bij beleggingsfondsen en variable annuities door laag polisverval en de stijging van de aandelenmarkten in 2004. Amerika neemt 80% van het operationele resultaat vóór belasting van de landenunits voor zijn rekening. De nieuwe levensverzekeringsproductie op gestandaardiseerde basis is met 25% gestegen tot USD 306 miljoen.

In Nederland is het operationele resultaat vóór belasting met 31% gedaald tot EUR 29 miljoen. De daling van het resultaat in Nederland is voornamelijk het gevolg van een toevoeging aan de voorziening voor geschillen over levensverzekeringsproducten met EUR 35 miljoen. Dit werd gedeeltelijk gecompenseerd door hogere renteresultaten op ALM swaps in de levensverzekeringsactiviteiten en verbeterde resultaten in het niet-levenbedrijf door groei van de activiteiten in ziektekosten- en ongevallenverzekeringen en een positieve ontwikkeling van de schadelast bij schadeverzekeringen. Nederland neemt 6% van het operationele resultaat vóór belasting van de landenunits voor zijn rekening. De nieuwe levensverzekeringsproductie op gestandaardiseerde basis is met 13% gestegen tot EUR 76 miljoen.

In het Verenigd Koninkrijk is het operationele resultaat vóór belasting met 31% gestegen tot GBP 42 miljoen. In het operationele resultaat zijn baten opgenomen met betrekking tot vennootschapsbelasting voor rekening van polishouders, die gecompenseerd worden door een even groot en direct daaraan gerelateerd bedrag aan belastingen dat niet in het operationele resultaat is opgenomen. Wanneer deze bedragen buiten beschouwing worden gelaten laat het operationele resultaat een stijging met 62% zien. De toename van het resultaat is voornamelijk een gevolg van het positieve effect van de hogere aandelen- en obligatiemarkten op de beheersvergoedingen. Andere positieve factoren waren kostenbesparingen en hogere sterfte- en ziekteresultaten bij annuities en levensverzekeringen. Het Verenigd Koninkrijk neemt 12% van het operationele resultaat vóór belasting van de landenunits voor zijn rekening. De nieuwe levensverzekeringsproductie op gestandaardiseerde basis is met 18% gedaald tot GBP 144 miljoen.

Het operationele resultaat vóór belasting in Overige landen bedroeg EUR 11 miljoen ten opzichte van EUR 23 miljoen in het eerste kwartaal van 2004. De daling van het operationele resultaat is met name een gevolg van de lagere bijdrage uit Spanje vanwege de verkoop van de schadeverzekeringsactiviteiten en hogere aanloopverliezen bij nieuwe activiteiten. Deze daling werd gedeeltelijk gecompenseerd door een hoger operationeel resultaat in Hongarije. Overige landen nemen 2% van het operationele resultaat vóór belasting van de landenunits voor hun rekening. De nieuwe levensverzekeringsproductie op gestandaardiseerde basis in Overige landen is sterk gestegen met 37% tot EUR 92 miljoen, met name in Taiwan waar de nieuwe levensverzekeringsproductie op gestandaardiseerde basis met 51% gestegen is.

Het eigen vermogen bedroeg op 31 maart 2005 EUR 15.767 miljoen, een stijging van EUR 829 miljoen ten opzichte van 31 december 2004.

Full press release

Belangrijke mededeling
De invloed van de overschakeling van AEGON's balansen op 1 januari 2004, 31 december 2004 en 31 maart 2005, inclusief de invloed op het eigen vermogen op deze data, en op de kwartaalresultaten in 2004 en 2005 per productsegment en geografisch segment, is opgesteld op basis van verslaggevingsregels conform IFRS zoals die golden op 31 maart 2004 (deze worden aangeduid als 'stable platform'). Deze verslaggevingsregels en de op grond daarvan gepubliceerde informatie kunnen nog wijzigen als gevolg van veranderingen die tot 31 december 2005 kunnen worden aangebracht in IFRS. Alle informatie die in dit persbericht is gepubliceerd is niet gecontroleerd door de accountant, kan afrondingsverschillen bevatten en moet worden gezien als voorlopige informatie totdat AEGON zijn jaarrekening 2005 publiceert.

Lokale valuta's en constante wisselkoersen
Dit persbericht bevat bepaalde informatie over onze resultaten en financiële toestand in USD voor Amerika, in GBP voor het Verenigd Koninkrijk, in HUF voor Hongarije en in NTD voor Taiwan, omdat die activiteiten hoofdzakelijk in die valuta's plaatsvinden. Door bepaalde vergelijkende informatie tegen constante wisselkoersen te presenteren, wordt het effect van wijzigingen in de wisselkoersen geëlimineerd. Deze informatie is op geen enkele manier te vervangen door, of beter dan de financiële informatie over ons bedrijf in euro's, de valuta van onze jaarrekening.

Belangrijke noot met betrekking tot verwachtingen
De in dit bericht opgenomen mededelingen, voor zover geen historische feiten, zijn verwachtingen zoals bedoeld in de U.S. Private Securities Litigation Reform Act (USA). Woorden zoals 'geloven', 'schatten', 'van plan zijn', 'kunnen', 'verwachten', 'anticiperen', 'voorspellen', 'ramen', 'rekenen op', 'plannen', 'voortzetten', 'willen', 'voorspellen', 'zullen', 'wensen' en 'is overtuigd' en soortgelijke uitingen - als ze op ons betrekking hebben - worden gebruikt om dergelijke verwachtingen kenbaar te maken. Deze mededelingen zijn geen garanties voor toekomstige resultaten en hebben risico's, onzekerheden en aannames in zich die moeilijk zijn te voorspellen. Wij achten ons niet verplicht om alle verwachtingen publiekelijk te herzien of aan te passen. Lezers zijn gewaarschuwd niet overmatig te vertrouwen op deze verwachtingen, die enkel van kracht zijn op de specifieke data.

Alle verwachtingen zijn onderhevig aan meerdere risico's en onzekerheden die ertoe kunnen leiden dat werkelijk behaalde resultaten materieel verschillen van de verwachtingen, inclusief, echter niet beperkt tot het volgende:
* veranderingen in algemene economische omstandigheden, met name in de Verenigde Staten, Nederland en het Verenigd Koninkrijk;
* veranderingen in de ontwikkeling van de financiële markten, inclusief in ontwikkeling zijnde markten, waaronder:
* de frequentie en omvang van oninbare leningen in onze vastrentende beleggingsportefeuilles; en
* de effecten van faillissementen en/of boekhoudkundige veranderingen in de financiële markten en de daaruit voortkomende daling van de waardes van posities in aandelen en schuldpapieren;
* de frequentie en omvang van verliezen uit verzekerde gebeurtenissen;
* veranderingen die invloed hebben op sterftecijfers, levensverwachting en andere factoren die de winstgevendheid van onze verzekeringsproducten kunnen beïnvloeden;
* veranderingen die de rentestanden beïnvloeden en voortdurend lage rentestanden en snel veranderende rentestanden;
* veranderingen die invloed hebben op de wisselkoersen, waaronder de EUR/USD en EUR/GBP wisselkoersen;
* toenemende concurrentie in de Verenigde Staten, Nederland, het Verenigd Koninkrijk en de in ontwikkeling zijnde markten;
* veranderingen in wet- en regelgeving, met name die die onze activiteiten, ons productaanbod en de aantrekkelijkheid van bepaalde producten voor klanten kunnen beïnvloeden;
* veranderingen van het beleid van toezichthouders met betrekking tot de verzekeringsbedrijfstak in de jurisdictie waarin wij actief zijn;
* overmacht, terrorisme en oorlogsdaden;

* veranderingen in het beleid van centrale banken en/of regeringen;
* rechtszaken en maatregelen door toezichthouders die ons ertoe verplichten substantiële schade te vergoeden of onze werkwijze te veranderen;
* de reactie van klanten met betrekking tot nieuwe producten en distributiekanalen;
* veranderingen op het gebied van concurrentie, wetgeving, toezicht of belastingwetgeving die de kosten voor distributie van of vraag naar onze producten beïnvloeden;
* het niet behalen van verwachte resultaten, efficiencyverbeteringen of andere kostenbesparende initiatieven;
* de invloed op onze gerapporteerde financiële resultaten en financiële situatie, als gevolg van de toepassing van International Financial Reporting Standards.


----------

AEGON N.V.
Group Corporate Affairs & Investor Relations

Den Haag
Analisten & beleggers + 31 70 344 83 05
Media + 31 70 344 83 44
e-mail

Conference call voor analisten en beleggers
Vandaag zal een conference call voor analisten en beleggers worden gehouden over de resultaten van het eerste kwartaal van 2005 en de Embedded Value 2004. Deze begint om 15.00 MEST (14.00 BST; 09.00 a.m. ET).

Deze conferentie kan worden beluisterd via de volgende nummers: (045) 631 69 01 (Nederland)

+44 (0)208 901 6950(Verenigd Koninkrijk)

+1 303 262 2130(Verenigde Staten en Canada)