Embedded value 2004

AEGON

AEGON's embedded value en waarde nieuwe productie over 2004 onderstrepen strategische focus op winstgevendheid
* Waarde nieuwe productie op basis1 van interne kapitaalvereisten bedroeg EUR 489 miljoen, een stijging van 48% (58% op basis van constante wisselkoersen)
* Totale embedded value AEGON groep op basis van interne kapitaalvereisten met 12% gestegen tot EUR 17,6 miljard in 2004 (17% op basis van constante wisselkoersen)
* AEGON past Europese embedded value grondslagen toe Den Haag, 11 mei 2005 - De vandaag gerapporteerde informatie over embedded value en waarde nieuwe productie onderstreept het succes van AEGON's strategische focus op winstgevendheid. De maatregelen die gedurende het jaar zijn genomen om productmarges te verbeteren en om winstgevendheid te verkiezen boven korte termijn omzetgroei hebben effect gehad. Er zijn duidelijke verbeteringen gerealiseerd in de totale embedded value en de embedded value levenbedrijf, alsmede een sterke stijging van de waarde nieuwe productie in alle landenunits.

Ultimo 2004 bedroeg de totale embedded value van AEGON N.V. EUR 17,6 miljard, een stijging met 12% ten opzichte van 2003. De embedded value levenbedrijf nam met 10% toe tot EUR 22,8 miljard. De embedded value levenbedrijf profiteerde van de ontwikkeling van de bestaande portefeuille (EUR 2,1 miljard) en een hoger dan verwacht rendement op beleggingen (EUR 0,8 miljard), die het negatieve effect van valutaverschillen (EUR -0,9 miljard) meer dan gecompenseerd hebben. Op basis van constante wisselkoersen lieten de totale embedded value en de embedded value levenbedrijf in 2004 een stijging zien van respectievelijk 17% en 14%.

De waarde nieuwe productie, die de contante waarde van de verwachte uitkeerbare winsten uit de in 2004 afgesloten contracten weergeeft, bedroeg EUR 489 miljoen, een stijging van 48% vergeleken met de EUR 331 miljoen in 2003. Op basis van constante wisselkoersen steeg de waarde nieuwe productie in 2004 met 58%. In de gerapporteerde waarde nieuwe productie is een bijdrage van EUR 18 miljoen van de nieuwe activiteiten in China, Frankrijk, Slowakije en Spanje, welke is gebaseerd op lokale vereisten voor de solvabiliteitskosten, niet opgenomen2.

Jos Streppel, lid van de Raad van Bestuur van AEGON N.V., zei: "Wij zijn verheugd met de duidelijke verbetering over de hele linie van onze embedded value levenbedrijf en de sterke stijging van onze waarde nieuwe productie. Alle landenunits hebben aan deze positieve ontwikkeling bijgedragen, hetgeen aantoont dat onze sterke nadruk op winstgevendheid succes heeft. AEGON onderschrijft uitdrukkelijk de Europese Embedded Value grondslagen en heeft in lijn daarmee gerapporteerd. Deze verschaffen een consistent raamwerk voor de berekening en rapportage van embedded value."

De totale embedded value van AEGON N.V. bestaat uit de embedded value levenbedrijf plus de waarde van de overige activiteiten en de holdingactiviteiten. De waarde van de holdingactiviteiten, grotendeels bestaande uit opgenomen schulden en uitgegeven risicodragend waardepapier, bedroeg EUR -6,3 miljard (in 2003 EUR -6,5 miljard). De overige activiteiten zijn opgenomen tegen boekwaarde volgens Nederlandse verslaggevingsregels (DAP) ten bedrage van EUR 1,1 miljard (EUR 1,4 miljard in 2003).

De invoering van de International Financial Reporting Standards (IFRS) per 1 januari 2005 heeft naar verwachting geen grote invloed op de embedded value levenbedrijf. De enige materiële aanpassing zal naar verwachting komen van een vermindering in de overige activiteiten met ongeveer EUR 0,7 miljard na belasting als gevolg van de Amerikaanse pensioenregeling voor eigen medewerkers, in lijn met het fresh start beginsel dat AEGON toepast in de openingsbalans volgens IFRS.

De embedded value levenbedrijf en de waarde nieuwe productie zijn beoordeeld door Tillinghast. Op basis van deze beoordeling is Tillinghast van mening dat de toegepaste methodologie, de gebruikte veronderstellingen en de resultaten opgenomen in het rapport AEGON Embedded Value 2004 op de juiste manier zijn bepaald en in overeenstemming zijn met de Europese Embedded Value grondslagen. Bij het afgeven van dit oordeel is Tillinghast uitgegaan van de waarden die door AEGON zijn toegekend aan de 'overige activiteiten' (voor meer informatie over de beoordeling verwijzen wij naar hoofdstuk 6 van het rapport AEGON Embedded Value 2004). De beoordeling van Tillinghast had geen betrekking op de bijdrage van AEGON's nieuwe activiteiten aan de waarde nieuwe productie.

Voor gedetailleerde informatie over de embedded value levenbedrijf en de totale embedded value verwijzen wij naar het bij dit persbericht behorende rapport. Alle relevante documenten zijn ook te raadplegen op deze site.


1De embedded value levenbedrijf is opgesteld door het vereiste vermogen op basis van interne kapitaalvereisten als basisscenario te gebruiken. Dit is een wijziging ten opzichte van vorig jaar, toen het basisscenario werd gepresenteerd op grond van vereist vermogen volgens lokale wettelijke solvabiliteitseisen, terwijl de uitkomst op basis van de interne kapitaalvereisten als bijlage van het rapport was opgenomen. AEGON heeft de presentatie aangepast omdat het bedrijf van mening is dat dit in lijn is met de Europese Embedded Value grondslagen en de basis is waarop het bedrijf wordt bestuurd.


2De beoordeling van Tillinghast had geen betrekking op de bijdrage van AEGON's nieuwe activiteiten aan de waarde nieuwe productie.

Over AEGON N.V.
AEGON N.V. is een van 's werelds toonaangevende beursgenoteerde levensverzekeraars, gemeten naar beurswaarde en balanstotaal. Het hoofdkantoor van AEGON is gevestigd in Den Haag. Eind 2004 had AEGON wereldwijd ongeveer 27.000 medewerkers in dienst.

De kernactiviteiten van AEGON bestaan uit levensverzekeringen, pensioenen en spaar- en beleggingsproducten. De groep is verder actief op het gebied van ongevallenverzekeringen, aanvullende ziektekostenverzekeringen en overige schadeverzekeringen en heeft beperkte bancaire activiteiten.

De drie grootste markten van AEGON zijn de Verenigde Staten, Nederland en het Verenigd Koninkrijk. De groep is tevens aanwezig in een aantal andere landen, waaronder Canada, Hongarije, Slowakije, Spanje en Taiwan. AEGON heeft ook activiteiten in China.

Disclaimer

Niet op GAAP gebaseerde resultaten (Regulation G)
Dit persbericht bevat financiële resultaten die niet op GAAP zijn gebaseerd. Embedded value is niet gebaseerd op de Nederlandse grondslagen, die zijn toegepast bij de opstelling van AEGON's jaarrekening 2004 en is op geen enkele manier te vervangen door de op Nederlandse grondslagen gebaseerde financiële gegevens. In het aangehechte rapport zijn de embedded value levenbedrijf en de totale embedded value gereconcilieerd naar het eigen vermogen van EUR 14,4 miljard, zoals gerapporteerd in AEGON's jaarrekening over 2004. AEGON is van mening dat de resultaten die niet zijn gebaseerd op GAAP, zoals in dit rapport weergegeven, tezamen met de op GAAP gebaseerde resultaten, de beleggerswereld zinvol inzicht verlenen om AEGON's activiteiten te kunnen evalueren in relatie tot de activiteiten van de peers.

Lokale valuta's en constante wisselkoersen
Dit persbericht bevat bepaalde informatie over onze resultaten en financiële toestand in USD voor Amerika, in GBP voor het Verenigd Koninkrijk, in HUF voor Hongarije en in NTD voor Taiwan, omdat die activiteiten hoofdzakelijk in die valuta's plaatsvinden. Door bepaalde vergelijkende informatie tegen constante wisselkoersen te presenteren, wordt het effect van wijzigingen in de wisselkoersen geëlimineerd. Deze informatie is op geen enkele manier te vervangen door, of beter dan de financiële informatie over ons bedrijf in euro's, de valuta van onze jaarrekening.

Belangrijke noot met betrekking tot verwachtingen
De in dit bericht opgenomen mededelingen, voor zover geen historische feiten, zijn verwachtingen zoals bedoeld in de U.S. Private Securities Litigation Reform Act (USA). Woorden zoals 'geloven', 'schatten', 'van plan zijn', 'kunnen', 'verwachten', 'anticiperen', 'voorspellen', 'ramen', 'rekenen op', 'plannen', 'voortzetten', 'willen', 'voorspellen', 'zullen', 'wensen' en 'is overtuigd' en soortgelijke uitingen - als ze op ons betrekking hebben - worden gebruikt om dergelijke verwachtingen kenbaar te maken. Deze mededelingen zijn geen garanties voor toekomstige resultaten en hebben risico's, onzekerheden en aannames in zich die moeilijk zijn te voorspellen. Wij achten ons niet verplicht om alle verwachtingen publiekelijk te herzien of aan te passen. Lezers zijn gewaarschuwd niet overmatig te vertrouwen op deze verwachtingen, die enkel van kracht zijn op de specifieke data.

Alle verwachtingen zijn onderhevig aan meerdere risico's en onzekerheden die ertoe kunnen leiden dat werkelijk behaalde resultaten materieel verschillen van de verwachtingen, inclusief, echter niet beperkt tot het volgende:
* veranderingen in algemene economische omstandigheden, met name in de Verenigde Staten, Nederland en het Verenigd Koninkrijk;
* veranderingen in de ontwikkeling van de financiële markten, inclusief in ontwikkeling zijnde markten, waaronder:
* de frequentie en omvang van oninbare leningen in onze vastrentende beleggingsportefeuilles; en
* de effecten van faillissementen en/of boekhoudkundige veranderingen in de financiële markten en de daaruit voortkomende daling van de waardes van posities in aandelen en schuldpapieren;
* de frequentie en omvang van verliezen uit verzekerde gebeurtenissen;
* veranderingen die invloed hebben op sterftecijfers, levensverwachting en andere factoren die de winstgevendheid van onze verzekeringsproducten kunnen beïnvloeden;
* veranderingen die de rentestanden beïnvloeden en voortdurend lage rentestanden en snel veranderende rentestanden;
* veranderingen die invloed hebben op de wisselkoersen, waaronder de EUR/USD en EUR/GBP wisselkoersen;
* toenemende concurrentie in de Verenigde Staten, Nederland, het Verenigd Koninkrijk en de in ontwikkeling zijnde markten;
* veranderingen in wet- en regelgeving, met name die die onze activiteiten, ons productaanbod en de aantrekkelijkheid van bepaalde producten voor klanten kunnen beïnvloeden;
* veranderingen van het beleid van toezichthouders met betrekking tot de verzekeringsbedrijfstak in de jurisdictie waarin wij actief zijn;
* overmacht, terrorisme en oorlogsdaden;

* veranderingen in het beleid van centrale banken en/of regeringen;
* rechtszaken en maatregelen door toezichthouders die ons ertoe verplichten substantiële schade te vergoeden of onze werkwijze te veranderen;
* de reactie van klanten met betrekking tot nieuwe producten en distributiekanalen;
* veranderingen op het gebied van concurrentie, wetgeving, toezicht of belastingwetgeving die de kosten voor distributie van of vraag naar onze producten beïnvloeden;
* het niet behalen van verwachte resultaten, efficiencyverbeteringen of andere kostenbesparende initiatieven;
* de invloed op onze gerapporteerde financiële resultaten en financiële situatie, als gevolg van de toepassing van International Financial Reporting Standards.


----------

AEGON N.V.
Group Corporate Affairs & Investor Relations

Den Haag
Analisten & beleggers + 31 70 344 83 05
Media + 31 70 344 83 44
e-mail

Persbericht Disclosure document (engelstalig) Spreadsheets Verklarende woordenlijst Eerdere EV publicaties