Provincie Gelderland

|                                            |Nr.   |2005-378       |
|                                            |Arnhem|3 mei 2005     |
|                                            |,     |               |
COMMISSIEVERGADERINGEN 11 MEI 2005

Woensdag 11 mei a.s. komen de commissies weer bijeen voor de maandelijkse vergadering. Op de agenda van alle commissies staat de Voorjaarsnota 2005. In deze voorjaarsnota geven GS de beleidsaccenten voor 2006 aan. Hiermee kunnen de commissies adviseren over de invulling van de provinciale begroting voor 2006. De meest in het oogspringende agendapunten staan in dit bericht. De overige agendapunten zijn te vinden op www.gelderland.nl en teletekst Omroep Gelderland pg. 596/597.

Commissie Verkeer en Vervoer

N 348 omlegging Eefde
De VVD-fractie heeft de westelijke omlegging om Eefde geagendeerd omdat de nieuwe gemeente Lochem niet van plan is mee te werken aan het convenant voor de aanleg van deze omlegging. Commissielid Hans Boxem is van plan om een initiatief-voorstel aan de commissie voor te leggen. Bij voldoende draagvlak zal de VVD-fractie dit voorstel voorgedragen voor behandeling in het Gelders parlement.

Meer informatie: G. Buevink, tel. 026-3599154

Commissie Landelijk Gebied

Jaarverslag Fonds Vernieuwing Landelijk Gebied 2004 Het Fonds Vernieuwing Landelijk Gebied wil met subsidies aan goede projecten een bijdrage leveren aan de kwaliteitsverbetering van het landelijk gebied. Het afgelopen jaar werd aan bijna 200 projecten voor een bedrag van ruim 6,5 miljoen euro subsidie toegekend. GS leggen het jaarverslag ter bespreking voor aan de commissie.

Meer informatie: F. Van Hooijdonk, tel. 026-3598557

Commissie Algemeen Bestuur

Kleine stedenbeleid
De commissie bespreekt aan de hand van een notitie de voortgang in het beleid voor de vijf kleine steden Culemborg, Doesburg, Wageningen, Winterswijk en Zaltbommel.

Meer informatie: R. van Zon, tel. 026-3599082

Commissie Economie en Milieu

Milieuvergunningverlening
Op initiatief van de VVD-fractie is een onderzoek gedaan naar de praktijk van de verlening van milieuvergunningen aan bedrijven in Gelderland. De aanbevelingen uit het rapport over de duur van de vergunningverlening, accountmanagerschap en beschikbaarheid aan regels zijn aan GS voorgelegd. De commissie bespreekt de reactie van GS.

Voortgang ontwikkeling rail opstappunt KAN De SP-fractie heeft verzocht om aan de hand van een voortgangsnotitie de ontwikkeling van het rail opstappunt aan de Betuweroute in het KAN te bespreken. Oost N.V. heeft bij bedrijven onderzocht of er behoefte is aan het gebruik van een railterminal én gepeild wat de concrete belangstelling is voor de realisatie van een aan een Railservicecentrum gelieerd bedrijventerrein. In de voortgangsnotitie wordt ingegaan op de resultaten van deze marktverkenning en verder te ondernemen stappen.

Meer informatie: W. Peters, tel. 026-3598540

Commissie Ruimtelijke Ordening

Belvoir 2
GS hebben de nota Belvoir 2, de tweede uitvoeringsperiode van het cultuurhistorisch beleid 2005-2008 vastgesteld. Voorstel is om voor deze nieuwe Belvoirperiode jaarlijks ongeveer 4 miljoen euro uit te trekken. De commissie zal hierover advies uitbrengen.

Recreatiewoningen in 't Hazeleger
Tijdens de vergadering van het Gelders parlement op 20 april jl. stelde de PvdA vragen over legalisering van de recreatiewoningen in 't Hazeleger bij Wolfheze. GS antwoordden dat als uitzondering op het beleid van de provincie permanente bewoning daar wordt toegestaan. De recreatiewoningen moeten dan wel voldoen aan het nu geldend bouwbesluit. De heer R. Kortooms van GroenLinks heeft verzocht om in de commissie hierop terug te komen.

Versnelling woningbouw
Tijdens de afgelopen vergadering van het Gelders parlement diende de SGP een motie in omdat zij zich zorgen maakte over de voortgang in de woningbouw in de provincie. Aanleiding was het teruglopen van het aantal bouwvergunningen in 2004 ten opzichte van 2003. Na enige discussie heeft de SGP de motie weer ingetrokken. Tijdens deze vergadering verzocht mevrouw Bieze van de VVD om in de commissie een en ander verder te bespreken.

Meer informatie: W. Peters, tel. 026-3598540 Commissie Welzijn

Samenwerking bibliotheekcentrales Gelderland en Overijssel Uit onderzoek is gebleken dat het nu geen zin heeft om de samenwerking tussen de Overijsselse Bibliotheekdienst en Bibliotheekservice Gelderland te stimuleren omdat beide organisaties zich momenteel concentreren op hun eigen veranderende positie binnen de bibliotheeksector als gevolg van het proces bibliotheekvernieuwing. GS zijn van mening dat er wel aandacht moet zijn voor de meerwaarden van samenwerking op termijn, maar dat de bibliotheekvernieuwing die binnen de provincie moet plaatsvinden, voorrang heeft. GS vragen de commissie of zij zich hier in kan vinden.

Voortgangsrapportage 'De Gelderse strijd tegen dakloosheid' De provincie streeft ernaar het aantal onvrijwillige dak- en thuislozen naar nul terug te brengen. Daarvoor hebben GS het aanvalsplan 'de Gelderse strijd tegen dakloosheid' laten opstellen. De commissie bespreekt of de maatregelen die tot nu toe zijn genomen voldoende zijn om deze ambitie te realiseren.

Meer informatie: R. van Zon, tel. 026-3599082