Uitspraken in de media Raad van State

De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State maakt iedere woensdag om 10.15 uur de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) openbaar. Per week zijn dat er gemiddeld vijftig. De persvoorlichters maken voor de media een selectie. Deze selectie wordt iedere maandagmiddag om 14.00 uur op deze pagina gepubliceerd. De selectie is uiteraard subjectief. Zo kan een niet geselecteerde uitspraak, bijvoorbeeld lokaal, toch de aandacht trekken.

Een overzicht van alle uitspraken die woensdag openbaar wordt gemaakt, verschijnt op maandagmiddag om 14.00 uur onder 'ACTUEEL' - 'Uitspraken' - 'Hoofdzaken'. Voor meer informatie over de uitspraken en/of procedures zie 'Persvoorlichting'.

Voor de volledige tekst van de uitspraak kunt u op woensdag vanaf 10.15 uur op het onderstreepte zaaknummer klikken.
* 200401563/1
Beroepen van een aantal inwoners van Loenen aan de Vecht, het college van B&W van Loenen en onder mee de Gewestelijke Land- en Tuinbouworganisatie tegen de beslissing van het college van gedeputeerde staten van Utrecht om goedkeuring te onthouden aan het bestemmingsplan "Landelijk Gebied" van de gemeente Loenen. De gemeente wil met het bestemmingsplan een juridisch-planologisch kader scheppen voor het buitengebied van Loenen. Onder andere heeft de gemeente locaties in het gebied bestemd als "Woonschepenligplaats". De provincie heeft zestien van deze locaties in strijd geacht met een goede ruimtelijke ordening en daarom geen goedkeuring aan het gemeentelijke plan gegeven. Volgens de provincie is het bestemmen van deze locaties als woonschepenligplaats in strijd met het provinciale beleid, vooral vanwege de landschappelijke, cultuurhistorische en natuurwaarden van het gebied.


* 200404537/1
Beroep tegen de vergunning die het college van gedeputeerde staten van Noord-Brabant heeft verleend voor het ontgronden van diverse percelen in de locatie "Uitbreiding Beers-Oost-Noord". Het te ontgronden gebied is ongeveer 33,5 hectare groot en is een deelprojectgebied van het plangebied "Kraaijenbergse Plassen". Het gebied waarop de vergunning betrekking heeft, wordt aan de oostzijde begrensd door de Rijksweg A73. De ontgrondingsvergunning maakt het winnen van beton- en metselzand en, als nevenproducten, ophoogzand, klei en grind ter plaatse mogelijk. Ook wordt de aanleg van een plas voor intensieve en extensieve recreatie en landschappelijke ontwikkeling mogelijk gemaakt. De winnings- en opleveringsdiepte mag niet meer bedragen dan 32,40 meter -NAP, waarbij naar verwachting een hoeveelheid van 5,5 à 6,5 miljoen ton beton- en metselzand, 4,5 à 5,3 miljoen m³ ophoogzand, 0,2 à 0,25 miljoen m³ klei en 1 miljoen m³ grind zal vrijkomen. Het besluit van verweerder waarbij eerder een ontgrondingsvergunning is verleend, is door de Afdeling bij haar uitspraak van 16 juli 2003, no. 200201686/1 vernietigd. Het bedrijf dat de vergunning heeft gekregen is het niet helemaal eens met het besluit van de provincie om tevens winruimte toe te wijzen aan anderen dan aan hem. Het bedrijf is van mening dat het college niet goed heeft gemotiveerd waarom niet alle winruimte aan hem is toegewezen, vooral omdat een aanvraag van een andere partij volgens het bedrijf ontbreekt.


* 200407385/1
Hoger beroep in verband met het besluit van de burgemeester van Eindhoven om een coffeeshop in de Dommelstraat in Eindhoven voor onbepaalde tijd te sluiten. De gemeente voert als beleid dat er een maximaal aantal coffeeshops in de gemeente mag worden geëxploiteerd. Op moment van het invoeren van dit maximumstelsel waren er drie coffeeshops méér in de stad. Deze worden gedoogd. Wanneer de exploitatie van een coffeeshop in andere handen overgaat of als er verhuisd wordt, dan gaat de gemeente ervan uit dat er een nieuwe coffeeshop ontstaat en wordt het getalscriterium gehanteerd. In dit geval heeft de burgemeester de desbetreffende coffeeshop gesloten, omdat de burgemeester meent dat de exploitatie van de coffeeshop in handen is gekomen van de broer van de vorige exploitant. De burgemeester gedoogt op grond van het maximumbeleid de nieuwe coffeeshop niet. De vorige exploitant is het niet eens met de beslissing van de burgemeester en vindt de sluiting in strijd met de strekking van het coffeeshopbeleid. Naar zijn mening is er geen nieuwe coffeeshop ontstaan, aangezien het gaat om een coffeeshop met dezelfde naam, hetzelfde inschrijfnummer, hetzelfde pand, dezelfde inventaris, dezelfde voorraad, dezelfde producten en hetzelfde personeel. De rechtbank in 's-Hertogenbosch heeft in juli 2004 een eerder beroep van de vorige exploitant ongegrond verklaard. Hij komt nu in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.


* 200408793/1, 200408844/1, 200408849/1, 200408853/1, 200408857/1, 200408858/1
Hoger beroep in verband met de weigering door het college van gedeputeerde staten van Utrecht om ontheffing te verlenen van het verbod om met een vijftal woonschepen ligplaatsen in te nemen in de vletsloot aan de Mastwijkerdijk in Montfoort. Een ligplaats innemen is op bepaalde, aangewezen plaatsen verboden. Op grond van de Woonschepenverordening die in de provincie geldt, kan het college van gedeputeerde staten ontheffing verlenen van dit verbod. Die ontheffing heeft het college voor deze woonschepen niet verleend. De verzoekers zijn het uiteraard niet eens met deze afwijzing van hun verzoek om ontheffing. Volgens hen is de Woonschepenverordening onverbindend, omdat deze een algeheel verbod op het innemen van ligplaatsen tot gevolg zou hebben. Verder voeren zij aan dat in gelijke gevallen die hen bekend zijn wel ontheffingen zijn verleend. Zij menen daarnaast dat zij in aanmerking komen voor een overschrijving op hun naam van een oude ontheffing die ooit aan een ander voor onbepaalde tijd is verleend. Zie ook zaaknummer 200408759/1. Die zaak, waarin ook op woensdag 11 mei 2005 uitspraak wordt gedaan, is min of meer een vervolg op de hiervoor genoemde procedure. Er is voor een tweede keer een verzoek gedaan om ontheffing. Verzoekers hebben dit gedaan omdat volgens hen na de eerste afwijzing een nieuwe situatie was ontstaan: een nieuw bestemmingsplan Buitengebied van de gemeente Montfoort, gewijzigd beleid van het college van gedeputeerde staten en een gewijzigd standpunt van de gemeenteraad van Montfoort. Het college van gedeputeerde staten heeft dit tweede verzoek om ontheffing van het verbod om ligplaatsen in te nemen ook afgewezen. De rechtbank in Utrecht heeft in september 2004 eerdere beroepen tegen de beide afwijzingen, ongegrond verklaard.