Gemeente Weert

11 mei 2005

STRUCTUUR MILIEUHANDHAVING GEMEENTE VOLDOET RUIMSCHOOTS

De structuur van de milieuhandhaving in Weert is ruimschoots voldoende. Dat blijkt uit de door de gemeente uitgevoerde eindmeting in het kader van het project professionalisering van de milieuhandhaving.

In het kader van dit project dienen alle gemeenten in Nederland op 1 januari 2005 te voldoen aan de landelijk hiervoor opgestelde kwaliteitscriteria. Die criteria bepalen bijvoorbeeld dat de gemeente moet beschikken over een handhavingsprogramma en dat er handhavingsstrategieën dienen te worden opgesteld. Ook worden bepaalde eisen aan de organisatie gesteld.

Gebleken is dat Weert voldoet aan 96% van de criteria, het maximaal haalbare. De provincie Limburg dient nog een oordeel te geven over de uitgevoerde eindmeting. Wordt niet aan de kwaliteitscriteria voldaan, dan kan de provincie in het uiterste geval een individuele aanwijzing aan gemeenten geven. Daarvan zal voor Weert naar verwachting dus geen sprake zijn.

Overigens bleek uit het in december 2004 door de gemeente Weert vastgestelde Uitvoeringsprogramma Milieuhandhaving 2005, dat in tegenstelling tot de structuur, het aantal milieuhandhavers in Weert niet toereikend is.

2005.071 JN


---- --