Artsen zonder Grenzen


Karzai: daders moord op Artsen zonder Grenzen medewerkers snel berecht

11/05/2005 17:44 -- De Afghaanse president Hamid Karzai heeft opnieuw toegezegd de verantwoordelijken voor de moord op 5 medewerkers van Artsen zonder Grenzen zo snel mogelijk te berechten. Karzai deed deze toezegging na een gesprek met de Belgische eerste minister Guy Verhofstadt en een oproep van Artsen zonder Grenzen.

Artsen zonder Grenzen hekelde dinsdag op een persconferentie het feit dat bijna een jaar na de moorden nog steeds geen enkele aanhouding is verricht en geen vervolging is ingesteld. We herhaalden onze oproep tot een grondig onderzoek door de Afghaanse autoriteiten naar aanleiding van het officiële bezoek van Karzai aan België. Ook Verhofstadt drong tijdens zijn gesprek met Karzai op een gedegen onderzoek aan.

De Afghaanse president heeft gezegd zich er sterk voor te maken dat de verantwoordelijken voor de moord op onze medewerkers snel zullen worden gestraft. Tijdens de persconferentie gaf Karzai toe dat het de Afghaanse autoriteiten in de maanden na de moord aan slagkracht ontbrak in Baghdis. Daar is nu verandering in gekomen volgens de Afghaanse president. Er zijn versterkingen gestuurd van de Afghaanse politie en het leger. Karzai wees erop dat hij vrijdag voor zijn terugreis naar Kabul een ontmoeting heeft met de vader van de vermoorde Hélène. Hij zal hem zijn medeleven betuigen en ook hem verzekeren dat de verantwoordelijken voor de moord "zo snel mogelijk" voor de rechtbank zullen gebracht worden.

Artsen zonder Grenzen -- Plantage Middenlaan 14 1018 DD Amsterdam -- GIRO 4054