Amsterdam Oud Zuid


PERSBERICHT
Amsterdam Oud Zuid

stadsdeel Amsterdam Oud Zuid

DB stelt Nota van Beantwoording RAK Rijksmuseum vast

De toetsingscriteria die zijn vastgesteld voor de inrichting van de onderdoorgang in de ontwerpplannen voor het Nieuwe Rijksmuseum blijven in de nota van beantwoording Ruimtelijk Afwegingskader (RAK) overeind. De nota is dinsdag 10 mei jl. vastgesteld door het DB van het stadsdeel Oud Zuid in Amsterdam. Dat betekent dat de fietsers door de middenbeuk en voetgangers door de zijbeuken blijven gaan. Wat de toevoegingen van het Aziëpaviljoen, het Studiecentrum en de energiering betreft, daar heeft het Rijksmuseum volgens het DB overtuigend het nut en de noodzaak van vastgesteld. Het DB wil dan ook de criteria voor de inpassing en vormgeving van deze elementen wat minder gedetailleerd uitwerken in het RAK. Het Dagelijks Bestuur meent dat de voorstellen zoals die er nu liggen recht doen aan zowel de belangen van het Rijksmuseum als die van de Amsterdammers.

Het RAK is het document waarin het stadsdeel een visie op het Rijksmuseum en de positie in de omgeving en de stad heeft geformuleerd. Na vrijgeving in februari 2005 volgde een inspraakronde die tot en met 15 april duurde. In die periode hebben vele belangengroepen, maatschappelijke instanties, individuele burgers, bedrijven en ambtelijke adviesorganisaties hun mening kunnen geven en opmerkingen kunnen maken. Ook het goedbezochte publieksdebat van 12 april jl. maakte deel uit van de inspraakronde. Met de Nota van Beantwoording laat het DB zien wat het met al die reacties wil gaan doen.

De Nota van Beantwoording wordt nu samen met het concept-RAK aangeboden aan de raad, die dit stuk zal behandelen in haar vergadering van 25 juni. Na vaststelling in de raad is de weg vrij voor Het Nieuwe Rijksmuseum om aanvragen in te dienen voor de bouwvergunningen voor haar plannen. Het RAK wordt dan gebruikt voor de beoordeling van de aanvraag bouwvergunning en de vrijstelling van het bestemmingsplan.

De Nota is te downloaden op de internetsite van stadsdeel Oud Zuid: www.oudzuid.amsterdam.nl

Noot voor de redactie,