Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis

29/04/05 Provinciebezoeken Koningin in jubileumjaar

Hare Majesteit de Koningin bezoekt dit jaar ter gelegenheid van haar 25-jarig regeringsjubileum van mei tot en met november alle twaalf provincies. In elke provincie spreekt zij uitgebreid met het College van Gedeputeerde Staten over de ontwikkelingen in de regio sinds haar aantreden en de verwachtingen voor de komende decennia. Daarnaast bezoekt zij steeds enkele gemeenten, gebieden, instellingen, bedrijven of evenementen die illustratief zijn voor de traditie en vernieuwing in de betreffende provincie.

De Koningin bezoekt in mei Groningen, Utrecht en Limburg en in juni Gelderland, Zeeland en Overijssel. In de zomervakantieperiode onderbreekt zij haar tour, op één bezoek na: begin augustus wordt Fryslân bezocht. In september bezoekt de Koningin Flevoland, in oktober Drenthe en Noord-Brabant en tot slot, in de eerste helft van november achtereenvolgens Noord- en Zuid-Holland.

De provinciebezoeken vormen een belangrijk onderdeel van het jubileumjaar van de Koningin, dat officieel begint met een groot avondfeest op 29 april in de Nieuwe Kerk en op de Dam in hoofdstad Amsterdam en een uitgebreide Koninginnedagviering op 30 april in regeringszetel Den Haag en Scheveningen, en half december eindigt met een vrijwilligersdag, multireligieuze bijeenkomst en regeringsdiner.

Eind juli is de Koningin aanwezig bij de slotdag van de Koninkrijksspelen, die dit jaar plaats vindt in Willemstad op Curacao.

Daarnaast zullen dit jaar in het hele land vele tientallen evenementen plaatsvinden die in het teken staan van het regeringsjubileum van de Koningin. Soms zijn dit speciaal voor de gelegenheid georganiseerde gebeurtenissen, soms zijn het evenementen met een lange traditie die dit jaar aansluiten bij de jubileumviering. Vele daarvan zijn door het Nationaal Comité Zilveren Regeringsjubileum Koningin Beatrix voorzien van het speciaal ontworpen logo van het 25-jarig jubileum.

De officiële viering in haar vele facetten wordt gedurende het jaar gecoördineerd door het Nationaal Comité Zilveren Regeringsjubileum Koningin Beatrix, onder voorzitterschap van de Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal, mevrouw mr. Yvonne E.M.A. Timmerman-Buck. Het Nationaal Comité hanteert bij de invulling van zijn coördinerende taak steeds de volgende drie uitgangspunten: de waardering voor de wijze waarop de Koningin haar ambt vervult, aandacht voor de rijkdom van de Nederlandse samenleving in haar verscheidenheid, en hernieuwd bewustzijn van ons staatsbestel.


1
Groningen / donderdag 12 mei / 13.00 - 17.15 / Blauwe Stad / Delfzijl De Koningin bezoekt de Blauwe Stad, in Oost-Groningen, waar een meer van 800 ha water en 165 ha woongebied wordt gecreëerd en herontwikkeling van omliggende dorpen plaatsvindt. De Koningin zal hier spreken met het College van Gedeputeerde Staten en er de eerste waterinlaat verrichten, waarmee een belangrijke fase van het project wordt ingeluid. Het tweede deel van het bezoek brengt de Koningin door in Delfzijl. Zij zal daar de wederopleving van een woonwijk in ogenschouw nemen en een bezoek brengen aan de haven van Delfzijl, waar zij vertegenwoordigers van de lokale industrie zal ontmoeten en waar festiviteiten zijn georganiseerd die samenvallen met de 129e Pinksterfeesten.


2
Utrecht / vrijdag 20 mei / 13.00 - 17.00 / IJsselstein / Utrecht / Woerden
De Koningin begint haar bezoek in IJsselstein, met een gesprek met het College van Gedeputeerde Staten in het historische stadhuis. Na een korte wandeling door de binnenstad van IJsselstein brengt zij een bezoek aan het Mobilion in Utrecht, een bezoekerscentrum van Rijkswaterstaat waar informatie wordt verstrekt over grote infrastructurele projecten in Midden-Nederland. Het bezoek wordt afgesloten in het historische centrum van Woerden, waar het aanbod van woningen, winkels en voorzieningen wordt uitgebreid terwijl het karakter van het stadshart zoveel mogelijk wordt behouden.


3
Limburg / dinsdagmiddag 24 mei / 13.30 - 17.45 / Maastricht / Simpelveld / Kerkrade
Het bezoek van de Koningin aan Limburg begint in het Gouvernement te Maastricht, waar zij spreekt met het college van Gedeputeerde Staten. Bij de Universiteit Maastricht maakt de Koningin kennis met ontwikkelingen op het gebied van medische technologie. Hierin werken veel partners in Limburg samen. Ook oriënteert de Koningin zich op toeristische ontwikkelingen in Parkstad Limburg. Op het programma staat een rit per stoomtrein van Simpelveld naar Kerkrade over het zogenoemde 'miljoenenlijntje', dat onderhouden wordt door de vrijwilligers van ZuidLimburgse Stoomtrein Maatschappij. Bij aankomst in de 'Klankstad Kerkrade' woont de Koningin een prelude bij van het Wereld Muziek Concours. Het bezoek wordt afgesloten in het provinciaal museum voor Industrie en Samenleving Industrion.


4
Gelderland / vrijdag 3 juni / 13.00 - 16.45 /Nijmegen / Ooijpolder De Koningin zal in de scheepvaartverkeerspost Nijmegen van Rijkswaterstaat worden ontvangen, waar zij spreekt met het college van Gedeputeerde Staten. Een belangrijk deel van het provinciebezoek staat in het teken van het 2000-jarig bestaan van de stad Nijmegen. Na een ontvangst op de Waalkade zal het Valkhof bezocht worden. Het bezoek eindigt met een rondrit door het natuurontwikkelingsgebied De Gelderse Poort in de Ooijpolder.


5
Zeeland / vrijdag 10 juni / 13.00 - 17.15 / Veere / Veerse Meer / Goes Als Markiezin van Veere wordt de Koningin in die stad ontvangen bij het historische stadhuis. Daar vindt het gesprek plaats met het College van Gedeputeerde Staten. Aansluitend bezoekt de Koningin in de Schotse Huizen een tentoonstelling over verleden, heden en toekomst van het Veerse Meer en maakt zij een vaartocht over het meer, waarbij onder meer aandacht wordt geschonken aan de gebiedsvisie Rondom het Veerse Meer. Het bezoek wordt afgesloten op de Grote Markt in Goes, waar streekproducten worden gepresenteerd.


6
Overijssel / dinsdag 21 juni / 13.30 - 17.30 / Staphorst / Zwolle Het bezoek aan Overijssel staat in het teken van 'Economie als motor'. De Koningin bezoekt het landelijke Staphorst en de provinciehoofdstad Zwolle. In Staphorst, een dorp dat cultuurhistorie verbindt met moderne industrie en bedrijvigheid, bezoekt zij bedrijventerrein De Baarge. Daarna maakt zij een rit langs de lintbebouwing van Staphorst en Rouveen, de zogenaamde 'Streek'. In Zwolle, regio-aanjager van economie, onderwijs en ontwikkelingen op sociaal-cultureel gebied, bezoekt de Koningin het bedrijventerrein Hessenpoort. Vervolgens spreekt zij in museum De Fundatie met het College van Gedeputeerde Staten. Het bezoek wordt afgesloten met een rondvaart door Zwolle en een kennismaking met het festival De Stad als Theater.


7
Fryslân / donderdag 4 augustus / 13.00 - 17.30 / Terschelling / Jelsum / Grou
Het bezoek start op Terschelling, waar de Koningin aandacht schenkt aan belangengroeperingen die zich in de afgelopen 25 jaar hebben ingezet voor het behoud en beheer van het Waddengebied en wordt de band die de inwoners van Terschelling hebben met het Wad op originele wijze inzichtelijk gemaakt. Aansluitend zal de Koningin op de recent gerestaureerde Dekema State in Jelsum een gesprek voeren met de leden van Gedeputeerde Staten. Het bezoek wordt afgesloten met een vlootschouw die de Koningin afneemt op het Pikmeer bij Grou ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van de Stichting Stamboek Ronde en Platbodemjachten.


8
Flevoland / dinsdag 27 september / 13.30 - 17.00 / Lelystad Het bezoek aan Flevoland zal in het teken staan van de relatief jonge geschiedenis van de streek en de ruimtelijke mogelijkheden die het biedt. Na een ontmoeting met enkele polderpioniers in de eerste houten huizen van Lelystad volgt een boottocht, eindigend met een feestelijke binnenkomst in Bataviahaven. Vervolgens zal het Nieuwland Erfgoed Centrum worden bezocht. In dit geheel nieuwe kenniscentrum voor de Flevolandse geschiedenis zal de Koningin worden geïnformeerd over het Flevolandse culturele erfgoed. Na een ontmoeting met vertegenwoordigers van de multi-culturele samenleving uit Flevoland zal tot slot het Aviodrome worden bezocht.


9
Drenthe / zaterdag 8 oktober / 12.00 - 16.30 / Assen / Veenhuizen Het bezoek zal beginnen in As seneneindigeninVeenhuizen.Inhet Ontvangerhuis te Assen spreekt de Koningin met het College van Gedeputeerde Staten. Oktobermaand is kindermaand in Drenthe. Daarom zal het programma grotendeels in het teken staan van kinderen en jongeren. In de Gouverneurstuin in Assen ontmoet zij de organisatie van het Jongerenfestival en in het Instituut voor Cultuur Drenthe bezoekt zij activiteiten in het kader van de Kindermaand. In Carré Veenhuizen bezichtigt de Koningin theater van kinderen en spreekt zij met leden van de Drentse Jongerenraad.


10
Noord-Brabant / dinsdag 18 oktober / 13.30 - 17.45 / 's-Hertogenbosch / Boxtel / Eindhoven
Na een gesprek met het Brabantse provinciebestuur in het Provinciehuis in 's-Hertogenbosch zal de Koningin een bezoek brengen aan de nieuwe duurzaam opgezette woonwijk De Goede Aarde te Boxtel, waar zij een van de nieuwe woningen zal bezoeken. Aansluitend zal zij in Eindhoven de Philips High Tech Campus bezoeken, de ontwikkellocatie voor nieuwe high tech bedrijvigheid, waar technologische innovaties in producten worden gepresenteerd. Tenslotte zal de Koningin in deze gemeente de Design Academy in 'de Witte Dame' bezoeken, waar zij de overzichtstentoonstelling Dutch Design Week bezichtigt en een aantal jonge ontwerpers ontmoet.


11
Noord-Holland / vrijdag 4 november / 13.00 - 17.45 / Den Oever / Slootdorp / Benningbroek
Het bezoek vindt plaats in het noordoostelijk deel van de provincie. Achtereenvolgens worden de gemeenten Wieringen, Wieringermeer en Noorder-Koggenland aangedaan. Tijdens het bezoek zal de Koningin aandacht schenken aan de wijze waarop de bewoners van dit gebied kansen voor de toekomst weten te creëren. In Den Oever bezoekt de Koningin de markt voor zeeverse vis in de Coöperatieve Visafslag. In Slootdorp is zij aanwezig bij de herdenking van 75 jaar drooglegging van de Wieringermeer en bezoekt zij het ecotechnisch onderzoeksbedrijf de Oostwaardshoeve. In restaurant Het Twisker Slot spreekt zij met het College van Gedeputeerde Staten. Het bezoek eindigt met een bezoek aan hertenhouderij 't Keerpunt in Benningbroek.


12
Zuid-Holland / vrijdag 11 november / 8.20 - 12.30 / Naaldwijk / 't Woudt / Schipluiden
De reeks provinciebezoeken wordt afgesloten met een bezoek aan de provincie Zuid-Holland. Op vrijdag 11 november 2005 brengt de Koningin een bezoek aan het Westland. De op 1 januari 2004 door gemeentelijke herindeling ontstane gemeenten Westland en Midden-Delfland worden bezocht. Niet alleen de afgelopen 25 jaar, maar met name ook de toekomstige 25 jaar lopen als een rode draad door het programma. Het programma wordt ingevuld aan de hand van vijf thema's: glas, gras, bestuur, kust & water en verenigingsleven. De Koningin brengt op deze dag achtereenvolgend een bezoek aan de bloemenveiling in Naaldwijk, het historische dorpje 't Woudt en tot slot de kern Schipluiden.