Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

persbericht

Nummer:
16

Directie:
voorlichting

28-04-2005

Status:
informatie

Minister Van der Hoeven bezoekt Chili

Minister Van der Hoeven bezoekt Chili van 12 tot en met 15 mei. Het bezoek vindt plaats op uitnodiging van ESO (European Southern Observatory), een intergouvernementele organisatie op het gebied van sterrenkundig onderzoek. Hoogtepunt van de reis is een bezoek aan de Very Large Telescoop (VLT), een stelsel van vier grote 8 meter telescopen en een aantal kleinere op de berg Paranal in Noord-Chili. Naast dit paradepaardje van de Europese sterrenkunde brengt zij ook een bezoek aan het project ALMA (Atacama Large Millimeter Array) waar gewerkt gaat worden aan de bouw van het eerste wereldwijde astronomisch project: een telescopenpark met 64 radiotelescopen van 12 meter doorsnee.
Op vrijdag 13 mei heeft de minister een ontmoeting met haar Chileense collega, onderwijsminister Bitar. Diezelfde dag brengt zij een bezoek aan de grootste in bedrijf zijnde telescoop ter wereld in de optische sterrenkunde, de VLT. De telescopen staan op een hoogte van zo'n 2600 meter in de zeer droge Atacama woestijn, waar het vrijwel altijd helder is, zodat de beste sterrenkundige waarnemingen aan de zuidelijke sterrenhemel gedaan kunnen worden.

De minister zal in het bijzonder aandacht hebben voor de Nederlandse wetenschappelijke en industriële inbreng bij dit project. De Nederlandse Onderzoeksschool voor Astronomie (NOVA) ondersteunt de bouw van geavanceerde instrumenten die op de VLT gebruikt worden. De bedrijven Dutsch Space en TNO-TPD hebben de zogenoemde delay lines voor VLT gebouwd. Hiermee wordt het licht van de telescopen met elkaar verbonden waardoor uiterst nauwkeurige waarnemingen mogelijk worden. Daarnaast bouwt de Stichting Ruimteonderzoek Nederland samen met NOVA een aantal gevoelige ontvangers op de telescopen, waarmee ook uiterst zwakke signalen uit de ruimte kunnen worden opgevangen.

De volgende dag reist de minister naar San Pedro de Atacama bij de Boliviaanse grens. Daar zal zij onder meer een bezoek brengen aan de Valle de la Luna (maanvallei) en het museum in het plaatsje San Pedro die een antropologische en archeologische collectie bevat over de Indiaanse cultuur in deze regio. Zondag staat tot slot het bezoek aan de ALMA site op het programma. Op deze site hebben de Japanners en Europeanen inmiddels een prototype van 's werelds grootste telescoop neergezet. Tijdens de vergadering van het ALMA bestuur op 21 en 22 juni in Nederland moet een definitief besluit genomen worden over de bouw van het telescopenpark ALMA. Dit is een samenwerkingsproject van Europa, de VS, Canada, Chili en Japan op het terrein van radiosterrenkunde en ligt op Chajnantor in Noord-Chili, op een hoogte van ruim 5000 meter.

28-04-2005
Ministerie van OCW
Rijnstraat 50
Postbus 16375
2500 BJ Den Haag
T: 070 412 34 56
F: 070 412 34 50
E: ocwinfo@postbus51.nl